Prisgunstig med favorittpotensial

En hvit italiener til hundrelappen som passer til så vel picnickurven som på festbordet er ukens anbefaling.
Aase E. Jacobsen
30 Mai 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Villa Chiòpris Friulano 2012 (41287) er kommet i ny og superdeilig årgang. 2006 er svært vellykket for hvitt, og kanskje spesielt i Italia. Vår vin kommer fra Friuli/Grave, i det nordøstre hjørnet av landet, et område som i det siste tiåret har vært veldig hett - ikke klimatisk - men som kilde til hvitviner med karakter.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Potensiell favoritt
Villa Chiopris er superfruktig med masser av gule frukter, god syre balanserer den karakteristiske fedmen og gjør den til en svært harmonisk vin. Som passer til det meste. Perfekt til utendørsaktiviteter som terrassekos, picnic eller grilling. Den fikser alt fra velkomstdrink, via velassortert koldtbord til reker på bryggekanten.

Aner vi en ny sommerfavoritt? Uansett er det nå og det neste året den smaker aller best - så nyt den for alt den er verd.

Arbeidshest
Vår vin har for øvrig oppnådd to glass i italienernes vinbibel, Gambero Rosso, hvilket er unikt for en så billig vin. Det vil ikke overraske meg om 2006 sørger for at den nok en gang kaprer to glass, for så bra er den.

Men utgangspunktet er egentlig ikke veldig gloriøst. Den er laget av tocai friulano som kan kalles områdets arbeidshest. Druen har ingenting med verken tokaji eller tocai pinot gris å gjøre. Dessuten er bruken av ordet tocai forbudt fra 2007.

Investering i vinmarken
Friulano er derimot identisk med sauvignonasse/sauvignon vert som er en slektning av sauvignon blanc, men ikke så edel som denne og langt mer produktiv. Det er imidlertid ikke lett å holde dem fra hverandre i vinmarken. Druen opptrer derfor ofte under falsk flagg i Chile hvor den kjøres så hardt at den resulterer i vandige og nøytrale viner.

I Friulis, eller egentlig Graves steinete avleiringsjordsmonn derimot gjør den langt bedre figur, i hvert fall når kvalitetsbevisste produsenter som brødrene Tonino og Valneo Livon har ansvaret.

Så har de også lagt ned et stort arbeid i omplanting av de i alt 110 hektar med vinmarker de disponerer i denne delen av regionen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En omelett med mye godt i er alltid populært
Dagens rett

En omelett med mye godt i er alltid populært

Middagsretter som nærmest lager seg selv mens du gjør andre ting - det er nettopp en slik oppskrift vi gir deg denne mandagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her