Prisgunstig med favorittpotensial

En hvit italiener til hundrelappen som passer til så vel picnickurven som på festbordet er ukens anbefaling.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Villa Chiòpris Friulano 2012 (41287) er kommet i ny og superdeilig årgang. 2006 er svært vellykket for hvitt, og kanskje spesielt i Italia. Vår vin kommer fra Friuli/Grave , i det nordøstre hjørnet av landet, et område som i det siste tiåret har vært veldig hett - ikke klimatisk - men som kilde til hvitviner med karakter.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Potensiell favoritt
Villa Chiopris er superfruktig med masser av gule frukter, god syre balanserer den karakteristiske fedmen og gjør den til en svært harmonisk vin. Som passer til det meste. Perfekt til utendørsaktiviteter som terrassekos, picnic eller grilling. Den fikser alt fra velkomstdrink, via velassortert koldtbord til reker på bryggekanten.

Aner vi en ny sommerfavoritt? Uansett er det nå og det neste året den smaker aller best - så nyt den for alt den er verd.

Arbeidshest
Vår vin har for øvrig oppnådd to glass i italienernes vinbibel, Gambero Rosso, hvilket er unikt for en så billig vin. Det vil ikke overraske meg om 2006 sørger for at den nok en gang kaprer to glass, for så bra er den.

Men utgangspunktet er egentlig ikke veldig gloriøst. Den er laget av tocai friulano som kan kalles områdets arbeidshest. Druen har ingenting med verken tokaji eller tocai pinot gris å gjøre. Dessuten er bruken av ordet tocai forbudt fra 2007.

Investering i vinmarken
Friulano er derimot identisk med sauvignonasse/sauvignon vert som er en slektning av sauvignon blanc, men ikke så edel som denne og langt mer produktiv. Det er imidlertid ikke lett å holde dem fra hverandre i vinmarken. Druen opptrer derfor ofte under falsk flagg i Chile hvor den kjøres så hardt at den resulterer i vandige og nøytrale viner.

I Friulis, eller egentlig Graves steinete avleiringsjordsmonn derimot gjør den langt bedre figur, i hvert fall når kvalitetsbevisste produsenter som brødrene Tonino og Valneo Livon har ansvaret.

Så har de også lagt ned et stort arbeid i omplanting av de i alt 110 hektar med vinmarker de disponerer i denne delen av regionen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Villa Chiòpris Friulano 2014

Produsent:
Villa Chiòpris
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Friuli-Venezia Giulia
Pris:
145,00 kr
Varenummer:
4128701
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen