Prøv noen av disse ny vriene med pesto

Oppskrifter med pesto

Prøv noen av disse ny vriene med pesto

Pesto trives i langt flere retter enn bare pasta. Her får du ny inspirasjon gjennom disse åtte oppskriftene. Og vi har enda flere.

Pesto er en klassisk italiensk saus som oftest serveres kald sammen med nykokt pasta. Den kan også anvendes som smaksforsterker i ulike typer matretter.

Du kan lage den selv - eller kjøpe ferdig. Dyrker du basilikum selv, får du kraftige basilikumblader som egner seg veldig godt til å lage pesto av. Men du kan selvsagt også bruke frisk basilikum fra butikken. 

Basilikum kan du dyrke inne eller ute.

Basilikum kan du dyrke inne eller ute.
Foto: Neustockimages

Den originale pestoen, pesto alla genovese (pesto fra Genova) baseres på basilikum, parmesan, olivenolje og pinjekjerner.

Den tradisjonelle måten å lage pesto på er ved bruk av morter. Det er her navnet kommer fra, pestando på italiensk betyr nemlig å støte eller slå, og det var akkurat slik den opprinnelig ble laget.

Pestoens opprinnelse

Sausens opprinnelse sies å være fra Asia eller Afrika, men det var i Liguria i Nord-Italia produktet ble utviklet til den pestoen som i dag er spredt over hele verden.

Ligurias klima har de beste forhold for basilikum som er en av hovedingrediensene i den tradisjonelle pestoen.

Dette trenger du for å lage pesto selv. Foto: OlgaMiltsova

Avhengig av værforholdene for basilikum kan fargen på pestoen derfor skifte fra år til år fra ulike basilikumplantasjer. Noen ganger blir pestoen mer klargrønn i fargen og i blant lysere.

Den tidligste anvendelsen av pesto som man kjenner til er minestronesuppe med pesto. Det fikk sjømenn i Genoa servert når de kom hjem fra sine seilaser. 

Rød og grønn pesto

I årenes løp har pestoens popularitet økt og man har begynt med ulike varianter av pesto.

Flere regioner i Italia har en pesto som er typisk for nettopp deres matkultur, utviklet etter tilgang på gode råvarer i nærområdet.

Minestronesuppe med pesto på toppen er en Liguria-klassiker. Foto: Soekaphoto

I tillegg til den grønne pesto alla genovese, kan du også finne en rød variant, pesto alla siciliana, som baserer seg på solmodne tomater fra Sicilia.

Du kan også lage en pesto med base i ruccolasalat i stedet for basilikum eller tomat .

Ikke bare til pasta

Innholdet i pesto er finkornet og kremet. For å få den til å bre seg jevnt over pastaens overflate passer den best sammen med lang pasta, for eksempel spaghetti eller bavette.

Apéritifs store pastaguide finner du her

Pestoen skal ikke varmes før den serveres og man behøver kun 2-3 spiseskjeer pesto til en hel tallerken med pasta. 

Det finnes en mengde ulike anvendelsesområder for sausen. Pesto passer utmerket som dressing til salater og som marinade til poteter, fisk og kjøtt. For eksempel kan man stryke et lag med pesto over en bit torsk som krydder.

Andre tips er å fylle en ovnsbakt bifftomat med ris blandet med pesto eller å anvende pesto som smaksforsterker til elggryten.

De beste pastaoppskriftene

En annerledes dipsaus får du hvis du blander pesto alla siciliana eller genovese med kesam. Det beste er å prøve seg fram for å finne sin egen favorittmåte å bruke pestoen på.

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter med pesto, og under hver av oppskriftene finner du en lenke til flere gode retter

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen