Pesto er en klassisk italiensk saus som oftest serveres kald sammen med nykokt pasta. Den kan også anvendes som smaksforsterker i ulike typer matretter.

Du kan lage den selv - eller kjøpe ferdig. Dyrker du basilikum selv, får du kraftige basilikumblader som egner seg veldig godt til å lage pesto av. Men du kan selvsagt også bruke frisk basilikum fra butikken. 

Basilikum kan du dyrke inne eller ute.
Foto: Neustockimages

Den originale pestoen, pesto alla genovese (pesto fra Genova) baseres på basilikum, parmesan, olivenolje og pinjekjerner.

Den tradisjonelle måten å lage pesto på er ved bruk av morter. Det er her navnet kommer fra, pestando på italiensk betyr nemlig å støte eller slå, og det var akkurat slik den opprinnelig ble laget.

Pestoens opprinnelse

Sausens opprinnelse sies å være fra Asia eller Afrika, men det var i Liguria i Nord-Italia produktet ble utviklet til den pestoen som i dag er spredt over hele verden.

Ligurias klima har de beste forhold for basilikum som er en av hovedingrediensene i den tradisjonelle pestoen.

Dette trenger du for å lage pesto selv. Foto: OlgaMiltsova

Avhengig av værforholdene for basilikum kan fargen på pestoen derfor skifte fra år til år fra ulike basilikumplantasjer. Noen ganger blir pestoen mer klargrønn i fargen og i blant lysere.

Den tidligste anvendelsen av pesto som man kjenner til er minestronesuppe med pesto. Det fikk sjømenn i Genoa servert når de kom hjem fra sine seilaser. 

Rød og grønn pesto

I årenes løp har pestoens popularitet økt og man har begynt med ulike varianter av pesto.

Flere regioner i Italia har en pesto som er typisk for nettopp deres matkultur, utviklet etter tilgang på gode råvarer i nærområdet.

Minestronesuppe med pesto på toppen er en Liguria-klassiker. Foto: Soekaphoto

I tillegg til den grønne pesto alla genovese, kan du også finne en rød variant, pesto alla siciliana, som baserer seg på solmodne tomater fra Sicilia.

Du kan også lage en pesto med base i ruccolasalat i stedet for basilikum eller tomat .

Ikke bare til pasta

Innholdet i pesto er finkornet og kremet. For å få den til å bre seg jevnt over pastaens overflate passer den best sammen med lang pasta, for eksempel spaghetti eller bavette.

Apéritifs store pastaguide finner du her

Pestoen skal ikke varmes før den serveres og man behøver kun 2-3 spiseskjeer pesto til en hel tallerken med pasta. 

Det finnes en mengde ulike anvendelsesområder for sausen. Pesto passer utmerket som dressing til salater og som marinade til poteter, fisk og kjøtt. For eksempel kan man stryke et lag med pesto over en bit torsk som krydder.

Andre tips er å fylle en ovnsbakt bifftomat med ris blandet med pesto eller å anvende pesto som smaksforsterker til elggryten.

De beste pastaoppskriftene

En annerledes dipsaus får du hvis du blander pesto alla siciliana eller genovese med kesam. Det beste er å prøve seg fram for å finne sin egen favorittmåte å bruke pestoen på.

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter med pesto, og under hver av oppskriftene finner du en lenke til flere gode retter

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul
+
Tester
Julens beste portviner madeira og andre sterkviner

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul

Utvalget av portvin både i bestillingsutvalget og i polhyllene er som aller best nå. Du kan gjøre mange gode kjøp blant de 200 sterkvinene vi har vurdert for deg - bare se her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag
Dagens rett
Kveite med safranbuljong

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag

Villkveite som bader i safranduftende buljong er en lekker kombinasjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 125 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 125 andre å velge blant

Her er oversikten over alle akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul
+
Tester
Julens beste portviner madeira og andre sterkviner

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul

Utvalget av portvin både i bestillingsutvalget og i polhyllene er som aller best nå. Du kan gjøre mange gode kjøp blant de 200 sterkvinene vi har vurdert for deg - bare se her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten
Annonse

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten

Høsten er lik god mat og drikke og stemningsfull musikk. Les hva som er mat- og drikkefavorittene til artistene Gundelach og James Arthur, mens du lytter til spillelisten vi har laget til deg. «Høststemning» for nettopp perfekt høststemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Julemat
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skal du tjuvstarte pinnekjøttsesongen, gjør det nå
Dagens rett
Perfekt pinnekjøtt

Skal du tjuvstarte pinnekjøttsesongen, gjør det nå

Det skal godt gjøres å unngå pinnekjøttet i løpet av jula, og det er stadig flere svært så glade for. Det er likevel ikke helt opplagt hvordan kjøttet best tilberedes. Her får du gode tips og om hva du kan drikke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag
Dagens rett
Kveite med safranbuljong

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag

Villkveite som bader i safranduftende buljong er en lekker kombinasjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her