Pesto er en klassisk italiensk saus som oftest serveres kald sammen med nykokt pasta. Den kan også anvendes som smaksforsterker i ulike typer matretter.

Du kan lage den selv - eller kjøpe ferdig. Dyrker du basilikum selv, får du kraftige basilikumblader som egner seg veldig godt til å lage pesto av. Men du kan selvsagt også bruke frisk basilikum fra butikken. 

Basilikum kan du dyrke inne eller ute.
Foto: Neustockimages

Den originale pestoen, pesto alla genovese (pesto fra Genova) baseres på basilikum, parmesan, olivenolje og pinjekjerner.

Den tradisjonelle måten å lage pesto på er ved bruk av morter. Det er her navnet kommer fra, pestando på italiensk betyr nemlig å støte eller slå, og det var akkurat slik den opprinnelig ble laget.

Pestoens opprinnelse

Sausens opprinnelse sies å være fra Asia eller Afrika, men det var i Liguria i Nord-Italia produktet ble utviklet til den pestoen som i dag er spredt over hele verden.

Ligurias klima har de beste forhold for basilikum som er en av hovedingrediensene i den tradisjonelle pestoen.

Dette trenger du for å lage pesto selv. Foto: OlgaMiltsova

Avhengig av værforholdene for basilikum kan fargen på pestoen derfor skifte fra år til år fra ulike basilikumplantasjer. Noen ganger blir pestoen mer klargrønn i fargen og i blant lysere.

Den tidligste anvendelsen av pesto som man kjenner til er minestronesuppe med pesto. Det fikk sjømenn i Genoa servert når de kom hjem fra sine seilaser. 

Rød og grønn pesto

I årenes løp har pestoens popularitet økt og man har begynt med ulike varianter av pesto.

Flere regioner i Italia har en pesto som er typisk for nettopp deres matkultur, utviklet etter tilgang på gode råvarer i nærområdet.

Minestronesuppe med pesto på toppen er en Liguria-klassiker. Foto: Soekaphoto

I tillegg til den grønne pesto alla genovese, kan du også finne en rød variant, pesto alla siciliana, som baserer seg på solmodne tomater fra Sicilia.

Du kan også lage en pesto med base i ruccolasalat i stedet for basilikum eller tomat .

Ikke bare til pasta

Innholdet i pesto er finkornet og kremet. For å få den til å bre seg jevnt over pastaens overflate passer den best sammen med lang pasta, for eksempel spaghetti eller bavette.

Apéritifs store pastaguide finner du her

Pestoen skal ikke varmes før den serveres og man behøver kun 2-3 spiseskjeer pesto til en hel tallerken med pasta. 

Det finnes en mengde ulike anvendelsesområder for sausen. Pesto passer utmerket som dressing til salater og som marinade til poteter, fisk og kjøtt. For eksempel kan man stryke et lag med pesto over en bit torsk som krydder.

Andre tips er å fylle en ovnsbakt bifftomat med ris blandet med pesto eller å anvende pesto som smaksforsterker til elggryten.

De beste pastaoppskriftene

En annerledes dipsaus får du hvis du blander pesto alla siciliana eller genovese med kesam. Det beste er å prøve seg fram for å finne sin egen favorittmåte å bruke pestoen på.

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter med pesto, og under hver av oppskriftene finner du en lenke til flere gode retter

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike biffer vekker begeistring
Dagens rett
Biff med sprøtt dekke på vinkokte poteter

Slike biffer vekker begeistring

Skikkelig tykke biffer er virkelig snadder, saftige og velsmakende, spesielt med et sprøtt dekke som i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk
Dagens rett
Gratinert seifilet med bladbete, kapers og ansjos

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk

Sei er en råvare som fortjener en plass også på festmenyen og helgekjøkkenet. Med drahjelp fra Italia blir det fart på smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven
Ukens drink
Tanqueray Flor de Sevilla Negroni

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven

Negroni er en alkoholsterk drink, perfekt for kalde årstider. Denne vrien er imidlertid noe fruktigere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Revolusjon i barhyllene: Målet er langt færre glassflasker

Verdens bartendere vil ha ekte og langveisfarende vare. Men Moder jord tynges av vekten av de 40 milliarder glassflaskene som fraktes mellom kontinentene. Det er hva ecoSPIRITS gjør noe med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike biffer vekker begeistring
Dagens rett
Biff med sprøtt dekke på vinkokte poteter

Slike biffer vekker begeistring

Skikkelig tykke biffer er virkelig snadder, saftige og velsmakende, spesielt med et sprøtt dekke som i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk
Dagens rett
Gratinert seifilet med bladbete, kapers og ansjos

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk

Sei er en råvare som fortjener en plass også på festmenyen og helgekjøkkenet. Med drahjelp fra Italia blir det fart på smaksløkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt
Matkurs og vinkurs
Brennevinskurs 12. desember i Oslo

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt

Akevittens høysesong er i anmarsj, og Sesto Sensos engasjerende Felice Capasso hjelper deg med å velge de rette flaskene til årets julemat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven
Ukens drink
Tanqueray Flor de Sevilla Negroni

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven

Negroni er en alkoholsterk drink, perfekt for kalde årstider. Denne vrien er imidlertid noe fruktigere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her