Pesto er en klassisk italiensk saus som oftest serveres kald sammen med nykokt pasta. Den kan også anvendes som smaksforsterker i ulike typer matretter.

Du kan lage den selv - eller kjøpe ferdig. Dyrker du basilikum selv, får du kraftige basilikumblader som egner seg veldig godt til å lage pesto av. Men du kan selvsagt også bruke frisk basilikum fra butikken. 

Basilikum kan du dyrke inne eller ute.
Foto: Neustockimages

Den originale pestoen, pesto alla genovese (pesto fra Genova) baseres på basilikum, parmesan, olivenolje og pinjekjerner.

Den tradisjonelle måten å lage pesto på er ved bruk av morter. Det er her navnet kommer fra, pestando på italiensk betyr nemlig å støte eller slå, og det var akkurat slik den opprinnelig ble laget.

Pestoens opprinnelse

Sausens opprinnelse sies å være fra Asia eller Afrika, men det var i Liguria i Nord-Italia produktet ble utviklet til den pestoen som i dag er spredt over hele verden.

Ligurias klima har de beste forhold for basilikum som er en av hovedingrediensene i den tradisjonelle pestoen.

Dette trenger du for å lage pesto selv. Foto: OlgaMiltsova

Avhengig av værforholdene for basilikum kan fargen på pestoen derfor skifte fra år til år fra ulike basilikumplantasjer. Noen ganger blir pestoen mer klargrønn i fargen og i blant lysere.

Den tidligste anvendelsen av pesto som man kjenner til er minestronesuppe med pesto. Det fikk sjømenn i Genoa servert når de kom hjem fra sine seilaser. 

Rød og grønn pesto

I årenes løp har pestoens popularitet økt og man har begynt med ulike varianter av pesto.

Flere regioner i Italia har en pesto som er typisk for nettopp deres matkultur, utviklet etter tilgang på gode råvarer i nærområdet.

Minestronesuppe med pesto på toppen er en Liguria-klassiker. Foto: Soekaphoto

I tillegg til den grønne pesto alla genovese, kan du også finne en rød variant, pesto alla siciliana, som baserer seg på solmodne tomater fra Sicilia.

Du kan også lage en pesto med base i ruccolasalat i stedet for basilikum eller tomat .

Ikke bare til pasta

Innholdet i pesto er finkornet og kremet. For å få den til å bre seg jevnt over pastaens overflate passer den best sammen med lang pasta, for eksempel spaghetti eller bavette.

Apéritifs store pastaguide finner du her

Pestoen skal ikke varmes før den serveres og man behøver kun 2-3 spiseskjeer pesto til en hel tallerken med pasta. 

Det finnes en mengde ulike anvendelsesområder for sausen. Pesto passer utmerket som dressing til salater og som marinade til poteter, fisk og kjøtt. For eksempel kan man stryke et lag med pesto over en bit torsk som krydder.

Andre tips er å fylle en ovnsbakt bifftomat med ris blandet med pesto eller å anvende pesto som smaksforsterker til elggryten.

De beste pastaoppskriftene

En annerledes dipsaus får du hvis du blander pesto alla siciliana eller genovese med kesam. Det beste er å prøve seg fram for å finne sin egen favorittmåte å bruke pestoen på.

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter med pesto, og under hver av oppskriftene finner du en lenke til flere gode retter

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bak en lekker blåbærterte
Ukens kake

Bak en lekker blåbærterte

Blåbær blir ikke vakrere enn når de serveres som i denne blåbærterten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden
Dagens rett

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden

Ferdigrenset krabbe er den beste fast-food som finnes. Perfekt til fredagskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her