Drikke
Pynter Norges mest solgte hvitvin

Pynter Norges mest solgte hvitvin

Amatørmaler Sidsel Wam Nilssen fra Drammen vant konkurransen om å gi Mosel-vinen Ars Vitis nytt motiv.
Redaksjonen
09 Juli 2014 - 11:52

Ars Vitis fra Moselland er Norges mest solgte hvitvin i flaske. Mye av suksessen ligger i flasken spesielle og lett gjenkjennelige utseende. Den har nemlig et malt motiv som synes gjennom flasken og den nesten transparente vinen. Lenge stod den lokale kunstneren Heinz Amez bak bildemotivene som byttes to ganger i året, men for sjette gang inviteres det til konkurranser hvor andre kunstnere får bryne seg.

Sykkelen gjorde utslaget

I fjor vant oslomannen Friede Støren Thanke med sitt forslag. Og i år altså Sidsel Wam Nilssen fra Drammen som har sendt inn forslag tre ganger før. Vinen med det nye motivet kommer i salg i mars neste år. Sentralt i briefingen er at det skal være et Mosel-landskap.

Sidsel som til daglig jobber som politiadvokat, fikk ideen om å introdusere en sykkel i motivet.

– Jeg så på bildene vi fikk tilsendt som inspirasjon, men syns det var noe som manglet. Det var bare landskap uten fokuspunkt. Jeg så på nettet og fant ut at det er mange fantastiske sykkelturer som går igjennom Mosedalen – så det ble mitt motiv, forteller Sidsel om vinnermaleriet sitt.

Bruker vin i malingen

De første Ars Vitis-flaskene ble lansert i 2000. Den lokale kunstneren og vinbonden Heinz Amez er mannen bak kunstflaskene, som til og med har endt opp som samleobjekter. Motivene henter han fra Mosel-dalen. Det som særpreger hans kunst er at han lot rieslingvin erstatte vann når han maler, og ett av kravene til de norske kunstnerne i konkurransen var nettopp at de skulle bruke denne spesielle teknikken som kalles vinorell.

– Å male med rieslingvin i stedet for vann blir litt annerledes, forteller vinneren Sidsel Wam Nilssen.

– Det oppleves som litt seigere fordi det er del sukker i det. Dessuten så må man være litt forsiktig med fargevalgene. Vinen er nemlig en tanke gul, så når jeg brukte blått måtte jeg passe på at det ikke ble for grønt.

– Vi fikk utrolig mange flotte bidrag til årets konkurranse og etter nøye vurdering satt vi igjen med fem finalister og flotte malerier fra amatørkunstnere over hele landet, sier Marianne Turpin fra Pernod Ricard Norway som importerer vinen til Norge.

Vinen med den norske kunsten vil bli solgt i hele Skandinavia, samt på Island og i Canada.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her