Rester igjen etter julematen?

Jula er endelig tilbakelagt med mange gode middager gjennomført. Ofte blir der rester igjen, og da kan det være både praktisk og hyggelig å invitere på det som er igjen av mat i en ny og kanskje spennende drakt.
Redaksjonen
02 Januar 2002 - 10:00

Vi satser her på den type mat som faktisk tåler å ligge i kjøleskapet eller kjøleboden gjennom litt lengre tid enn rester normalt gjør. I tillegg minner vi deg om at det sikkert ble litt mye fet mat i jula, og at vi kanskje kan bruke litt ekstra mye grønnsaker nå i starten av året. Og vips - skulle det slumpe til å bli en god vane utover resten av året også, så er vel ikke det av det verste man kan finne på? Hvem vet. Nedenfor finner du et knippe oppskrifter basert på tradisjonell julemat som har holdt seg. Vinforslag får du med på kjøpet. Vel bekomme!

Rødkålsalat med sharonfrukt og nøtter
Sharonfrukt kan minne om en gul tomat av utseende. De er i slekt, men smaken er høyst forskjellig. Sharonfrukt er søt og brukes gjerne som dessertfrukt. Den kan anvendes med skallet på. I Israel spises den som et eple. I en rødkålsalat med nøtter og skinkerester passer den godt inn. Har du rester av tørkede frukter som dadler, fiken og svisker - setter de en fin smak på en slik salat. Skjæres i strimler og drysses over salaten.

200 g finsnittet rødkål
3 stk sharonfrukt
100 g purre i strimler
1 grønn paprika i strimler
ca. 10 grovhakkede valnøtter
rester av juleskinke i strimler/terninger

Til dressing:
0,5 dl appelsinjuice
1 ss eplesidereddik
2 ss valnøttolje (eller soyaolje)

Vask sharonfrukten og fjern stilken. Skjær frukten i strimler. Skyll finsnittet rødkål. La den renne godt av. Bland alle ingrediensene sammen. Bland dressingen og ha den over salaten. Dryss valnøtter over før servering.

Vinforslag:
Rødkål og masse syre i dressingen gir ikke umiddelbart noen god match på vinsiden. Vi prøver oss likevel på en litt fetere chardonnay fra USA. Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay 1999 (13677) er en passende vin her. Fet både på duft og smak, samt god syrlighet i denne relativt unge vinen.

Buljong med friske grønnsaker og rester av røkt lammelår, skinke eller fenalår
1,5 l vann
1 knoke av fenalår/røkt skinke eller lammelår
(evt. 3 terninger klar kjøttbuljong)
1 løk
kjøttrester fra knoken i terninger
1 gulrot
1 kålrot
½ hvitkål
2 stilker selleri
½ purre
3 poteter
timian
persille

Knoken settes over til koking i kaldt vann. Småkokes ca. 1/2 time sammen med en løk. Skummes. Rens grønnsakene. Skjær dem i grove biter. Bruk kniven i foodprosessoren og kjør grønnsakene støtvis til du synes grønnsakene er passe små. Sil av kraften. Kok grønnsakene i kraften 2-3 min sammen med kjøttrester. Smak til med salt og pepper og server med finklippet kruspersille og frisk (evt. tørket) timian.

Vinforslag:
Dette er ingen kraftig kost og derfor foreslår vi en mer fruktdreven portugiser, som for eksempel Quinta da Verderena 1999/2000 (13233). Mørk, men lettere i stilen. Fin saftig fruktighet, balanserte tanniner i en ikke for fyldig vin. Passer bra til denne retten.

Tekst og vinforslag: Roger Kolbu
Oppskrifter: Norsk Mat og Apéritif.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her