Godbiter i pollisten
Årets beste sommervin kommer fra den andre siden av kloden og byr på super valuta for pengene

Årets beste sommervin kommer fra den andre siden av kloden og byr på super valuta for pengene

Vi snakker om en ekstra god utgave av en sauvignon blanc fra New Zealand.
14 Juli 2021 - 12:45

Mens New Zealand-sauvignon blanc ofte er «gressete» og grønn i karakteren, er Dog 3996701-1.jpg [24.96 KB]Point Sauvignon Blanc 2020 noe helt annet. Den byr på hele spekteret av denne druesortens aromapotensial, uten at det blir vulgært.

Vi snakker om alt fra urter via syrlig og kjøttfull frukt til blomster og sødmetoner. Like fullt er den delikat med flott syrefriskhet. En super vin til alle retter med hollandaisesaus, både grønt og sjømat, men også andre fete sauser med smør eller fløte samt salater med kremet dressing. Den fungerer også veldig godt til kylling og svin, og tåler faktisk litt krydderkick samt bbq-toner.

Det betyr i prinsippet hele sommermenyen.

Bak denne vinen står Dog Point Vineyards som holder til i Marlborough - New Zealands mest klassiske område for denne druen – hvor eventyret startet i første halvdel av 1970-tallet. Og Dog Point er en av de eldste vingårdene i området. De har dessuten det største økologisk sertifiserte vinmarksarelaet, en prosess som startet i 2009. Størrelsen til tross, jobber de nært opp til en helhetlig tilnærming ved å dyrke nyttevekster som honningurt og bokhvete mellom radene, lage sin egen kompost og la sauer og hjort gjøre jobben i vinmarkene i vinterhalvåret. For å øke biomangfoldet ytterligere har eiendommen også grønnsakåkrer, frukthager og driver med biavl.

Det var imidlertid først fra 2002-årgangen at Dog Point nådde markedet, da Ivan og Margaret Sutherland slo seg sammen med James og Wendy Healy – kolleger fra Cloudy Bay. Snart er en ny generasjon Sutherland på plass i vinfirmaet.

I Norge finnes tre andre veldig gode viner signert dette teamet.

Se alle Dog Point-vinene her

Ukens godbit er fra 2020-årgangen som produsenten selv framhever som en av de beste i de siste årene med perfekte forhold, til tross for at pandemien skapte problemer med å få folk til å plukke druene.

For her er det håndplukking som gjelder. Til denne vinen brukes druer fra åtte av Dog Points parseller i Wairau Valley – et av underområdene i Marlborough.

Her kan du lese mer om Marlborough og underområdene

Drueklasene presses hele som betyr at vinne får med seg ekstra mye karakter fra vinmarken, delvis spontangjæring bidrar også, samt at den ikke klares før flasketapping. Du får rett og slett veldig mye smak i hver slurk.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her