Ukens vin
Rett og slett et veldig godt rødvinskjøp

Rett og slett et veldig godt rødvinskjøp

Det er ikke sikkert den rekker fram til jul, men denne vinen overlever både jul og nyttår og lenge etter det.
Aase E. Jacobsen
19 Desember 2017 - 13:45

Villa Poggio Salvi Tosco 2015 nyter godt av 2015-årgangens ypperlige kvaliteter som konsentrasjon og holdbarhet. Den gir svært mye vin for pengene og er faktisk et av de aller beste kjøpene i dette prissjiktet. Den har god intensitet, er krydret og stofflig med mørkere syrlig og fast frukt. En vin som trenger gode kjøttretter, også vilt, eller et opphold i kjelleren. Der vil den utvikle seg videre i mange år. Det er forholdsvis sjelden at en vin i denne prisklassen har såpass god tanninstruktur, og det er et resultat av årgangens perfekte forhold og selvsagt produsenten.

Siena-området gir gunstigere pris

Den er laget av Villa Poggio Salvi som holder til i den sørvestlige delen av Montalcino på et høydedrag mellom 300 og 500 mo.h. med utsikt mot havet. Dette området som er omgitt av tett skog, har vært kjent allerede på 1500-tallet for sin friske luft – derav navnet salvi som betyr helse.

Druene til ukens vin kommer imidlertid ikke fra Montalcino, men fra eiendommen Casavecchia i Monteriggioni ca 3 mil lenger nord, som Villa Poggio Salvi kjøpte i 1998. Vinmarkene her ligger lavere, ved 200 mo.h. og med kalk- og leirholdig jordsmonn, men druetypen er altså den samme som i Montalcino, nemlig sangiovese. Monteriggioni tilhører Chianti Colli Senesi DOCG, men ukens vin er likevel IGT-merket og det sammen med områdets noe lavere status, forklarer den gunstige prisen.

Casavecchia ligger i Chianti Colli Senesi DOCG. Bilde: Donato Mastrovita

Til sammenligning koster Villa Poggio Salvi Rosso di Montalcino 2014 en hundrelapp mer. Det vanskelige året 2014 rent klimatisk sett har likevel resultert i en elegant og saftig vin som er tro mot stilen til produsenten. Det lover godt med tanke på 2015-utgaven som kommer til våren.

Holdbar selv i ikke helt fantastiske år

I vinkjelleren er disse to vinene laget på samme måte med gjæring med skallene i ståltanker i 10-14 dager og påfølgende opphold i velbrukte slavonsk eikefat på 30-100 hl i 8-12 måneder. En behandling som kler sangiovese og henter ut druens egenkarakter veldig godt.

Disse store velbrukte eikefatene understreker den klassiske stilen til Villa Poggio Salvis viner.

Villa Poggio Salvis brunello er som de andre vinene til denne produsenten veldig årgangsdrevet, og 2011 tilhører den bløte innsmigrende stilen med middels konsentrasjon. Når 2012 som regnes som et svært godt år, kommer til våren, bør vi forvente mer av alt. Som med deres enkeltvinmarksbrunello Pomona 2012, en svært konsentrert og lovende vin som har fått navn etter den romerske fruktgudinnen Pomona.

At Villa Poggio Salvis stil er holdbar, er Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino 1979 et solid bevis på. 1979 regnes som en god, om enn ikke fantastisk årgang. Likevel er den full av liv i dag og har fortsatt mange år foran seg.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her