Klasse til budsjettpris

Disse rossoene er nesten like gode som mang en brunello, men til langt lavere pris.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

At brunello di montalcino tilhører Italias vinelite, er de fleste enige om. Men når du må opp i tre hundre kroner for å få den første vage smaken på godsakene, sier det seg selv at dette ikke er hverdagskost, ei heller noe du kjøper inn i blinde.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Kvaliteten på lillebroren, rosso di montalcino, varierer også. Men mine fire utvalgte representerer det øvre sjiktet rent karaktermessig.

Særlig er brunellokarakteren uttalt i Poggio Salvi Rosso di Montalcino 2004 (56355) som prismessig nærmere seg de rimeligste brunelloene, men som byr på mye mer stoff enn disse. En strålende vin som vil utvikle seg videre i minst åtte år.

Kan drikkes ung
Produsent er Poggio Salvi som har delvis felles eierskap med Biondi-Santi - selve arnestedet for brunello di montalcino siden det var her den første vinen laget av utelukkende av sangiovese grosso oppstod i 1880. Biondi-Santi tviholder på sin ultraklassiske brunellostil som trenger akk så lang lagring for å vise seg i sin fulle bredde og som i følge ryktene atter er på vei oppover kvalitetsstigen.

Poggio Salvi er en helt annen skål med sine knappe 30 års drift. Den ligger relativt høyt i den sørvestlige delen av Montalcino, og er litt friere med hensyn til ivaretakelse av tradisjonen. Målet er å lage viner som både kan tilnærmes i ung alder og som har et godt lagringspotensial. Men fortsatt er det en klassisk stil som innebærer store velbrukte fat.

Det kjennetegner også Banditella Rosso di Montalcino 2004 (49306) fra en annen tradisjonsrik produsent i Montalcino, nemlig Col d'Orcia. Enda mer eksotisk og noe mykere, men fortsatt med flott syre og et ganske bra lagringspotensial.

Ikke barriques
Ciacci Piccolomini d'Aragona Rosso di Montalcino 2011 (55327) er en litt lettere utgave i samme gate som altså byr på en flott forsmak på brunelloene fra samme produsent som først kommer til landet i januar etter et års fravær.

Neri Rosso di Montalcino 2005 (50310) fra Casanova di Neri skiller seg fra de to andre ved å være en mer moderne utgave av rosso di montalcino, men fortsatt uten bruk av franske barriques som er et omdiskutert tema i brunello. Den er svært konsentrert og ganske lukket på nåværende stadium, men svært lovende og en flott introduksjon til Casanova di Neris brunellostil.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Poggio Salvi Rosso di Montalcino 2004

Produsent:
Poggio Salvi
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
239,90 kr
Varenummer:
5635501
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Banditella Rosso di Montalcino 2004

Produsent:
Col d'Orcia
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
253,50 kr
Varenummer:
49306
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Ciacci Piccolomini d'Aragona Rosso di Montalcino 2011

Produsent:
Ciacci Piccolomini
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
179,60 kr
Varenummer:
5532701
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Neri Rosso di Montalcino 2005

Produsent:
Casanova di Neri
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
239,00 kr
Varenummer:
50310
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen