Riesling ganger 3

Ukens vin er en riesling men som finnes i tre utgaver. Druen som er en av de mest fleksible som brukes i vinfremstilling demonstrerer her sine egneskaper til fulle for de tre vinene dekker hele spekteret av det du ønsker å bruke hvitvin til, fra en forfri
Aase E. Jacobsen
25 Juli 2001 - 17:19

Produsenten av disse rieslingene er Dopff & Irion som for de fleste er mest kjent for sin gewürztraminer som har en dominerende markedsandel i sin kategori. Dopff & Irion har derfor fått en litt sidrompa status blant vinfrikerne i Norge, og det er urettferdig for huset holder en høy kvalitetsprofil for vinene de lager av så vel kjøpte druer som av druer fra egne vinmarker. Den rimeligste rieslingen selges nå som 99-utgave Dopff & Irion Cuvée René Dopff Riesling 2013 (2996) og tilhører den første kategorien. Frisk stil i retning grønne epler med snev av mineraler, samt tydelig rieslingpreg. Et lett og godt alternativ til aperitiffen, særlig når den får følge av noe å bite i, til enklere skalldyrretter som dampete blåskjell eller rekekomposisjoner. En vellykket standardriesling fra et godt år.

Neste trinn på skalaen er Dopff & Irion les Murailles Riesling 2004 (30428) (bestillingsutvalget) som er en svært hyggelig pris for en vin på dette kvalitetsnivået. For Les Murailles kommer fra en enkelt vinmark med god beliggenhet i de bratte skråningene rundt byen Riquewihr hvor Dopff & Irion har hatt sete i 300 år. 97 er en stor årgang i alsace, for stor etter manges smak, siden druene var så modne og det høye sukkerinnholdet sørget for både høy alkohol og noe restsødme i den ferdige vinen. Resultatet er dermed sødmefylte viner om ikke rieslingens naturlig høye syrenivå hadde kommet inn og reddet situasjonen. Som her, for Les Murailles er for Les Murailles er svært godt balansert med flott mineral- og rieslingkarakter og et krydderinnslag som gjør vinen til et spennende bekjentskap.

Dopff & Irions flaggskip Schoenenburg Grand Cru Riesling i den flotte 96-årgangen som på grunn av syrene har et langt liv foran seg, er et svært godt kjøp med sine 186 kroner (varenr. 13862, bestillingsutvalget). Men denne vinen er ikke tilgjengelig på polet før 1. september, så den må du spare til høstens lekre og smaksrike skalldyrretter, gjerne hummer, eller enda lenger. For selv om den er en nytelse å drikke i dag for de frelste rieslingelskere, er dette ikke vinen du debuterer med. Til det er syrene for markante. Men til mat med en god del fedme blir den en opplevelse. Duften er strålende kompleks med syltete aprikoser, moden mango, honning, smør og kjeks. Smaken er enorm, likeså syrene, og den sitter svært lenge.

Schoenenburg regnes som det aller beste jordsmonnet for riesling. Og Dopff & Irions utgave er uten tvil et av Alsaces beste uttrykk, målt i eleganse og delikatesse, for denne druen. Parsellene til Dopff & Irion som teller i alt 8 hektar av totalt 40 for hele grand cru-vinmarken, har perfekt sør-sørøst helning og bader dermed i sol dagen lang. Skråningen er bratt og jordsmonnet er svært sammensatt med ren gips og mergel som sikrer viner med god syre, fylde og mineralskhet. Nødvendige ingredienser for et langt liv.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her