Ris med reker Jambalaya og sitronfromasj

Det nærmer seg feriedager for de av oss som fortsatt henger i stroppen. Vi satser derfor på Ris med reker Jambalaya og en litt syrlig dessert. Selvfølgelig mangler det heller ikke på forslag til godt drikke.

Ris med reker Jambalaya
4 porsjoner
1-2 løk
1-2 fedd hvitløk
2 stilker stangselleri
2-3 ss olivenolje
3½ dl langkornet ris
4½-5 dl hønsebuljong
2 laurbærblad
1 ts salt
1 ss chilipulver
½ ts timian
½ ts basilikum
½ ts oregano
evnt. litt tabasko

Fyll:
1 rød paprika
1 gul Paprika
4-5 tomater
1-2 ss olivenolje
300 g kokt skinke
300 g rensede reker
evt. pynt
2-3 vårløk

Rens og hakk løk, hvitløk og selleri. Varm oljen i en gryte og fres grønnsakene under omrøring, tilsett risen og la frese med et øyeblikk. Hell over buljong, og tilsett laurbærblad og salt, og la alt koke under lokk ca 18 min. Smak risen til med urter. Rens og hakk paprika og tomater, skjær skinken i terninger. Fres paprika og tomater i en gryte til paprikaen er myk, tilsett skinken og reker rett før servering. Bland skinke/reke blandingen i risen og smak retten til, den skal ikke være for sterk. Dryss evt. over litt hakket vårløk før servering. Server med brød og en god olje.

Drikkeforslag:
Tokay Pinot Gris Reserve 1999, Alsace (Louis Freyburger) kr 102,30 (varenr 3706, basisutvalget). Vinen har lys gylden farge, svakt krydret fruktighet og en rund ettersmak.

Sitronfromasj
4 porsjoner
5 plater gelatin
revet skal av½ sitron
saft av 1 sitron
2 dl frukt juice
1 dl sukker
3 egg
3 dl kremfløte

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann. Skill eggene. Visp eggeplommer og sukker til eggedosis. Klem vannet ut av gelatinen, og smelt dem i vannbad. Rør fruktjuicen og den oppløste gelatinen i eggedosisen. Pisk kremfløten og bland den i. Stivpisk eggehviter i en ren bolle, og vend de forsiktig i røren. Hold en form på ca 1½ l over vanndamp. Dryss i litt sukker. Hell i fromasjrøren, og la den stivne i kjøleskap i ca 3 timer. Hvelv fromasjen over på et fat og pynt med revet sjokolade.

Punsjfromasj
Følg oppskriften på sitronfromasj, men bytt ut sitron skall og saft med 2 dl punsj. Tilsett 3/4 dl hakket kokesjokolade, og pynt med fingerkjeks dyppet i smeltet sjokolade.

Eksotisk fromasj
Følg oppskriften til sitronfromasj, men bytt ut sitron skall og saft med 2 dl konsentrert juice av tropiske frukter. Pynt med frisk eller hermetisk frukt og et dryss av hakket sjokolade.

Appelsinfromasj
Følg oppskriften til sitronfromasj, men bytt ut sitron skall og saft med 2 dl appelsinjuice, eller med revet skall av 1 appelsin og saften av 3 appelsiner. Pynt med appelsin skåret i skiver.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen