Rotgrønnsaker er fortsatt like hot - og nå er de på sitt aller beste

Rotgrønnsaker som sellerirot, pastinakk, rødbete, nepe, kålrot og gulrot stammer alle fra Middelhavslandene. De trenger så absolutt ikke spille rollen som tilbehør til annet godt på middagsbordet. Riktig sammensatt kan det bli riktig så spennende. 

Rester av selleriblader er funnet i 3000 år gamle egyptiske graver. Det var romerne som spredte rotfruktene rundt i Europa. Munkene fra England og Frankrike bragte kunnskapen med seg da de kom til Norge i middelalderen.

Grønnsaker på mote

Rotfrukter var de eneste vintergrønnsakene som fantes og de ble brukt til de utroligste retter. Billedkunst fra 15-1600 tallet viser tydelig hvordan rotfrukter har vært på mote til ulike tider. 

Og rotfrukter er høyaktuelle på matmotefronten fortsatt. Alle restauranter med nordisk profil bruker denne matarven for det den er verd. 

Historien forteller også at det i et selskap ved det danske hoff på 1560-tallet ble servert svært mye rotgrønnsaker - ikke for matauk, men for å vise at de var culinarisk oppdatert!

Sunne og leskende

I den snart 100 år gamle kokeboken til Henriette Schønberg Erken kan vi lese følgende om blant annet rotfrukter:

"Både som tillegg i kosten og som egne retter er rotfrukter og grønnsaker uunnværlige for oss. De tilfører legemet rikdom på grunn av innholdet av viktige mineralerforbindelser og vitaminer. De er både sunne og leskende og gir i tillegg maten variasjon".

Budskapet lyder kjent. 

På de neste sidene finner du gode oppskrifter og forslag til hvordan du skal få maks ut av rotgrønnsakene

Flere lekre grønnsaksretter finner du her

 

Prøv kålrot bakt i ovn med chili og ingefær, gjerne med andre rotgrønnsaker.

Rotgrønnsaker egner seg godt til å bake i ovnen. Det er en enkel måte å tilberede varene på og smak og næring bevares på beste måte. Du kan bruke de rotgrønnsakene du kjenner. Prøv gjerne søtpotet, en rot som vi sikkert får se mer til i fremtiden. Søtpotet er en av de vanligste grønnsakene i Mellom-Amerika hvor den stammer fra. 

I USA er den uunnværlig til kalkunmiddagen i forbindelse med Thanksgiving i november. Den må kokes med skallet på, men den egner seg best bakt. Konsistensen minner om en melen potet, smaker søtere og fargen er orange. Søtpotet har betydelig mengder med A- og C-vitamin samt kalsium.

Kanelstekte rotgrønnsaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

400 g
600 g
2 ss
0.5 ss

Fremgangsmåte

Rens grønnsakene og skjær i biter. Smør en ildfast form, legg i grønnsaker og drypp over olje. Strø på salt og kanel.

Stek midt i ovnen ved 200 grader i ca. 40 minutter til grønnsakene er møre, dryss over klippet kruspersille og server til stekt fisk eller kjøtt.

Flere deilige oppskrifter med rotgrønnsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Honningbakte rotgrønnsaker med sitron og mynte

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

200 g
200 g
4 ss

Fremgangsmåte

Skrell og kutt opp rotgrønnsakene i like store biter (du kan godt bytte ut noen av grønnsakene med f.eks. rødbeter, skorsonnerot, gulbeter eller pastinakk).

Legg bitene i ildfast form og ha over olje, honning, sitronskall, salt og pepper.

Stek formen i ovn på 200 grader i ca 35 minutter eller til grønnsakene er møre. Rør rundt i grønnsakene nå og da.

Rett før servering skjæres mynten i strimler og vendes inn i rotgrønnsakene.

Tips: Smaker helt nydelig til stekt kylling!

Flere deilige oppskrifter med rotgrønnsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Ovnsbakte rotgrønnsaker og poteter

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

0.5 stk
0.5 stk
0.5 stk

Fremgangsmåte

Lag din egen blanding, beregn ca. 250 g rå vare pr. person.

Del sjalottløken i to. Søtpotet vaskes, deles først i to og deretter i skiver. Mandelpotetene deles i båter. Rotgrønnsakene skrelles og deles i grove staver, skiver eller trekanter.
 
Bland alle grønnsakene sammen og ha dem i en ildfast form. Bland olivenolje, hønsekraft og sitronsaft. Ha i hakket ingefær og chilipepper. Hell væsken over grønnsakene.
 
Dryss sukker over og bak dem i ovn på 180 grader til de er møre ca. 20-25 minutter.

Ovnsbakte grønnsaker kan godt serveres til karbonade, kylling og røkt skinke. En variant med sellerirot og fennikel er godt til fiskeretter. Ovnsbakte rotgrønnsaker kan også serveres kalde.

Flere gode grønnsaksretter finner du her

Flere deilige oppskrifter med rotgrønnsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Nydelig alternativ hvor ingrediensene kan varieres. Rotfrukter passer meget godt til å lage grønnsakskarbonader av. Varianten vår er med rødbet og sylteagurk. Prøv deg fram og smak til.

Grønnsakskarbonader à la Lindstrøm

 

Rotgrønnsaker egner seg godt til mos eller stappe. Varier den hjemmelagete stappen med kokte rotgrønsaker som selleri, persillerot og gulrot. Ønsker du en stappe med en knall rød farge og spennende smak, kan du koke poteter og rødbeter sammen!

Rotmos

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 l
0.25 ts
2 ts

Fremgangsmåte

Skrell og del potetene i biter som kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos potetene.
 
Smak til med krydder og fløte. Nydelig å servere til røkte kjøttretter.
 

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

En superrask middag som kan varieres og bygges ut i det uendelige. Perfekt for tidsklemme og slunken lommebok.

Buljong med friske grønnsaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 l
0.5 stk
2 stk
0.5 stk

Fremgangsmåte

Sett på kjelen med vann og kjøttbuljong-terningene.
 
Rens grønnsakene og skjær dem i terninger eller bruk kniven i food-prosessoren og kjør grønnsakene støtvis til du synes de er passe grove.
 
Kok grønnsakene i kjøttsuppen 2-3 min. Smak til med salt og pepper og server med finklippet krus-persille.
 
Røkte kjøttpølser i terninger eller kyllingkjøtt i strimler passer godt i.
 

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen