Guide
Rotgrønnsaker er fortsatt like hot - og nå er de på sitt aller beste

Rotgrønnsaker er fortsatt like hot - og nå er de på sitt aller beste

Rotgrønnsaker har en sentral plass i vår mattradisjon. Sjekk ut oppskriftene og ta gjerne vinforslagene med på kjøpet.
16 Oktober 2023 - 08:00

Rotgrønnsaker som sellerirot, pastinakk, rødbete, nepe, kålrot og gulrot stammer alle fra Middelhavslandene. De trenger så absolutt ikke spille rollen som tilbehør til annet godt på middagsbordet. Riktig sammensatt kan det bli riktig så spennende. 

Rester av selleriblader er funnet i 3000 år gamle egyptiske graver. Det var romerne som spredte rotfruktene rundt i Europa. Munkene fra England og Frankrike bragte kunnskapen med seg da de kom til Norge i middelalderen.

Grønnsaker på mote
Rotfrukter var de eneste vintergrønnsakene som fantes og de ble brukt til de utroligste retter. Billedkunst fra 15-1600 tallet viser tydelig hvordan rotfrukter har vært på mote til ulike tider. 

Og rotfrukter er høyaktuelle på matmotefronten fortsatt. Alle restauranter med nordisk profil bruker denne matarven for det den er verd. 

Historien forteller også at det i et selskap ved det danske hoff på 1560-tallet ble servert svært mye rotgrønnsaker - ikke for matauk, men for å vise at de var culinarisk oppdatert!

Sunne og leskende
I den mer enn 100 år gamle kokeboken til Henriette Schønberg Erken kan vi lese følgende om blant annet rotfrukter:

"Både som tillegg i kosten og som egne retter er rotfrukter og grønnsaker uunnværlige for oss. De tilfører legemet rikdom på grunn av innholdet av viktige mineralerforbindelser og vitaminer. De er både sunne og leskende og gir i tillegg maten variasjon".

Budskapet lyder kjent. 

På de neste sidene finner du gode oppskrifter og forslag til hvordan du skal få maks ut av rotgrønnsakene

Flere lekre grønnsaksretter finner du her

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her