Guide
Rotgrønnsaker er fortsatt like hot - og nå er de på sitt aller beste

Rotgrønnsaker er fortsatt like hot - og nå er de på sitt aller beste

Rotgrønnsaker har en sentral plass i vår mattradisjon. Sjekk ut oppskriftene og ta gjerne vinforslagene med på kjøpet.
16 Oktober 2023 - 07:00

Rotgrønnsaker som sellerirot, pastinakk, rødbete, nepe, kålrot og gulrot stammer alle fra Middelhavslandene. De trenger så absolutt ikke spille rollen som tilbehør til annet godt på middagsbordet. Riktig sammensatt kan det bli riktig så spennende. 

Rester av selleriblader er funnet i 3000 år gamle egyptiske graver. Det var romerne som spredte rotfruktene rundt i Europa. Munkene fra England og Frankrike bragte kunnskapen med seg da de kom til Norge i middelalderen.

Grønnsaker på mote
Rotfrukter var de eneste vintergrønnsakene som fantes og de ble brukt til de utroligste retter. Billedkunst fra 15-1600 tallet viser tydelig hvordan rotfrukter har vært på mote til ulike tider. 

Og rotfrukter er høyaktuelle på matmotefronten fortsatt. Alle restauranter med nordisk profil bruker denne matarven for det den er verd. 

Historien forteller også at det i et selskap ved det danske hoff på 1560-tallet ble servert svært mye rotgrønnsaker - ikke for matauk, men for å vise at de var culinarisk oppdatert!

Sunne og leskende
I den mer enn 100 år gamle kokeboken til Henriette Schønberg Erken kan vi lese følgende om blant annet rotfrukter:

"Både som tillegg i kosten og som egne retter er rotfrukter og grønnsaker uunnværlige for oss. De tilfører legemet rikdom på grunn av innholdet av viktige mineralerforbindelser og vitaminer. De er både sunne og leskende og gir i tillegg maten variasjon".

Budskapet lyder kjent. 

På de neste sidene finner du gode oppskrifter og forslag til hvordan du skal få maks ut av rotgrønnsakene

Flere lekre grønnsaksretter finner du her

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her