Godbiter i pollisten
Så strålende kan selv en rimeligere bordeauxvin smake – og lagre

Så strålende kan selv en rimeligere bordeauxvin smake – og lagre

2016 kombinert med solid cabernet-andel sikrer resultatet. Du trenger ikke ha tålmodighet, for den smaker fortreffelig allerede.
Aase E. Jacobsen
18 November 2020 - 13:45
 

Nå er ikke Ch. Beaumont 2016 en hvilken som helt bordeaux, derimot en såkalt Cru Bourgeois, som er en kategori for gode bordeauxer fra Medoc som ikke er toppklassifisert for å si det på en enkel måte. Dermed betaler du er svært så akseptabel sum for en svært så vellaget vin. Og i 2016 skinner denne delen av Bordeaux så absolutt. Denne årgangen har gitt viner med betydelige tanniner og god syre, men også veldig gode aromaer, som løfter seg fra glasset når du skjenker vinen. Som er perfekt når vi snakker om en cabernet-dominert vin. Akkurat slik er ukens godbit.

Den gir følelsen av å «komme hjem» i betydningen «slik skal klassisk Medoc smake». En perle med andre ord, som uten problem vil utvikle seg videre i minst 10 år.

Selve slottet er fra 1854 og bygd i datidens populære Mansard-stil.

Beaumont er en av de største eiendommene i Medoc med 114 hektar vinmark i ett stykke med et jordsmonn av den berømte Medoc-grusen iblandet sand. Det ligger derfor litt for seg selv, innenfor D2 som løper sør-nord i Medoc. Adressen er Cussac-Fort-Medoc som er landsbyen før Saint-Julien-Beychevelle hvor «søsterslottet» Ch. Beychevelle ligger. De har felles eier gjennom Grands Millesimes de France.

Vinmarkene ble plantet om fra 1986 og gjennomsnittsalderen er derfor drøyt 20 år. De drives i dag etter Terra Vitis-prinsippene - en bærekraftsertifisering.

Med 114 hektar er produksjonen stor og de lager to viner, ukens godbit og andrevinen Les Tours de Beaumont, men det er hovedvinen det lages mest av, i 2016 ble det 546.000 flasker.

At 2016 ble så bra, skyldes kombinasjonen av gode nedbørsmengder i starten av året og 4 måneders tørke mellom juli og oktober med høy gjennomsnittstemperatur som i sin tur sørget for god modning og sunne druer. Et funfact er at 2016 var den lengste innhøstningsperioden i Beaumonts vinhistorie (som startet i 1824).

Beaumont ligger 12 til 14 måneder i disse fatene, hvorav en tredel av nye.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Beaumont
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    346.90 kr
    Varenummer:
    12375001
    88 POENG
    Ch. Beaumont
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her