Sær og god

Ukens vin skiller seg ut fra mengden på mange måter.
Aase E. Jacobsen
07 Februar 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Lo Sang del Païs 2013 (48739) er supersaftig men har samtidig god fylde. Det er særlig preget av kjøttfulle kirsebær og bringebær som gjør den så innsmigrende samtidig som god syre og fine tanniner tørker godt opp.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Rike tradisjoner
En super matvin særlig til gryter, håndverkspølser og annen god vintermat. Vinen kommer fra en av aller minst kjente og minste appellasjonene i Frankrike og er dessuten laget av en like ukjent drue.

Marcillac er området, og det ligger 250 kilometer øst for Bordeaux, ikke så langt fra Cahors, men altså med en helt annerledes vinstil. Denne delen av Frankrike med Massif Central som midtpunkt, har noen av de rikeste mattradisjonene i landet.

Oster som roquefort, kniver som Laguiole, utsøkt lammekjøtt, smaksrike pølser og spekemat, rosa hvitløk, Puy-linsene og sist men ikke minst, Michel Bras, med tre stjerner i Guide Rouge.

Røykaktig preg
Det er derfor utrolig at vinene herfra har fått leve sitt stille og anonyme liv. Kanskje vi skal si heldigvis, for Marcillac teller ikke mer enn 150 hektar totalt.

Druen heter mansois som er et lokalt navn for fer servadou som stort sett bare vokser i det sørvestre hjørnet av Frankrike.

Druenavnet henspiller på både jern og hardhet men det er altså ikke vinen men selve treet i vinstokkene det gjelder. Selv om vår vin har et lett røykaktig preg som kommer fra det jernholdige leirjordsmonnet.

Også vieilles vignes-utgave
Vinmarkene ligger i skråningene nedenfor kalkplatåene som er så typiske for de sørlige delen av Massif Central. Ikke spesielt egnet for masseproduksjon, og produsenten av ukens vin, Domaine du Cros, er en av få som har valgt å satse på vin i denne avkroken av fransk vinproduksjon.

I dag teller eiendommen 26 hektar og hovedproduktet er ukens vin. Det skal finnes en vieilles vignes-utgave, laget av druer fra vinstokker på inntil 80 år, med en helt annen kraft enn ukens vin. Og den skulle vi også gjerne sett her til lands.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her