Sær og god

Ukens vin skiller seg ut fra mengden på mange måter.
Aase E. Jacobsen
07 Februar 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Lo Sang del Païs 2013 (48739) er supersaftig men har samtidig god fylde. Det er særlig preget av kjøttfulle kirsebær og bringebær som gjør den så innsmigrende samtidig som god syre og fine tanniner tørker godt opp.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Rike tradisjoner
En super matvin særlig til gryter, håndverkspølser og annen god vintermat. Vinen kommer fra en av aller minst kjente og minste appellasjonene i Frankrike og er dessuten laget av en like ukjent drue.

Marcillac er området, og det ligger 250 kilometer øst for Bordeaux, ikke så langt fra Cahors, men altså med en helt annerledes vinstil. Denne delen av Frankrike med Massif Central som midtpunkt, har noen av de rikeste mattradisjonene i landet.

Oster som roquefort, kniver som Laguiole, utsøkt lammekjøtt, smaksrike pølser og spekemat, rosa hvitløk, Puy-linsene og sist men ikke minst, Michel Bras, med tre stjerner i Guide Rouge.

Røykaktig preg
Det er derfor utrolig at vinene herfra har fått leve sitt stille og anonyme liv. Kanskje vi skal si heldigvis, for Marcillac teller ikke mer enn 150 hektar totalt.

Druen heter mansois som er et lokalt navn for fer servadou som stort sett bare vokser i det sørvestre hjørnet av Frankrike.

Druenavnet henspiller på både jern og hardhet men det er altså ikke vinen men selve treet i vinstokkene det gjelder. Selv om vår vin har et lett røykaktig preg som kommer fra det jernholdige leirjordsmonnet.

Også vieilles vignes-utgave
Vinmarkene ligger i skråningene nedenfor kalkplatåene som er så typiske for de sørlige delen av Massif Central. Ikke spesielt egnet for masseproduksjon, og produsenten av ukens vin, Domaine du Cros, er en av få som har valgt å satse på vin i denne avkroken av fransk vinproduksjon.

I dag teller eiendommen 26 hektar og hovedproduktet er ukens vin. Det skal finnes en vieilles vignes-utgave, laget av druer fra vinstokker på inntil 80 år, med en helt annen kraft enn ukens vin. Og den skulle vi også gjerne sett her til lands.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her