Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Santa Rita Hills er Californias Côte d’Or for pinot noir og denne blant de beste - til en super pris

Santa Rita Hills er Californias Côte d’Or for pinot noir og denne blant de beste - til en super pris

Ojai Fe Ciega Pinot Noir 2016 smaker himmelsk nå, særlig etter en runde i karaffel, og har mye å gå på for middels lang lagring.
Aase E. Jacobsen
19 Februar 2020 - 14:45
 

Ojai Fe Ciega Pinot Noir 2016 er delikat og forførende myk og kjøttfull, men bak den innsmigrende fasaden skjuler det seg solid materiale. Takket være 2016-årgangens balanserte klimatiske forhold kan den by på stor friskhet, men også god konsentrasjon. Server den til dine beste retter med lam, kalv eller vegetar.

Denne vinen selges for 55 USD hos produsenten, så den norske prisen innebærer et aldri så lite kupp.

Det finnes fortsatt noen flasker av 2015-årgangen på lager, som altså går ut før 2016, men fortvil ikke for den også dokumenterer denne vinens potensial.

Druematerialet kommer nemlig fra en enkeltvinmark med navn Fe Ciega – som eies av noen andre enn Ojai Vineayrds som lager denne vinen. Det vanligste i Santa Rita Hills er faktisk å kjøpe druer. Det var en tilfeldighet at Ojai endte med å takk ja til tilbudet om å kjøpe druer fra denne vinmarken som jordeieren plantet med kloner fra Burgund, etter råd fra Rick Longoria, en av pionerne i Santa Barbara. De har åpenbart ikke angret.

Vinmarken var opprinnelig kalt Blind Faith – etter 60-talls bandet til Eric Clapton – men siden navnet var beskyttet valgte de den spanske utgaven.

Fe Ciega deler jordsmonn med Sanford & Benedict – en vinmark som behørig er omtalt i denne spalten – det betyr leirjord på toppen av oppsmuldret skifer. Sammen med at Santa Rita Hills AVA ligger i en øst-vest-orientert dal som lar den kjølige lufta og tåka fra Stillehavet strømme uhindret innover dalen, oppnås viner med veldig god syre og stort raffinement.

Fe Ciega-vinmarken ligger også et par steinkast i vestlig retning unna La Côte som Rajat Parr og Sashi Moorman har gjort til en Santa Rita Hills-legende. Sashi har tidligere jobbet på Ojai. Når man møter de mange ulike aktørene fra Santa Barbara føles det som om de er en eneste stor familie. Og mange jordeiere selger druer til flere vinmakere i full fordragelighet. Derfor lager også Ojai en La Côte, men det er ikke i salg i Norge.

Rajat/Sashis La Côte sammen med Memorious og Bloom’s Field, ble lansert for to uker siden i 2017-årgang og de få flaskene ble borte på noen minutter.

 

Men om du som mange andre, ikke fikk delta i det racet, finnes det altså andre muligheter.  

Se det store utvalget av Santa Rita Hills-viner på polet

Ojai lager dessuten en Santa Barbara Pinot Noir 2017 av druer fra flere vinmarker, for det meste fra yngre vinstokker i Bien Nacido-vinmarken - en annen sterkt etterspurt vinmark i Santa Barbaras Santa Maria Valley, lenger nord som har en tilsvarende øst-vest-orientert som Santa Rita Hills. I denne vinen inngår også også litt fra Fe Ciega og fra Puerta del Mar som er blant de aller kjøligste av alle i Santa Rita Hills.

Resultatet er en lekkerbisken av en pinot noir på dette nivået takket være riktig så lekker frukt og deilig munnfølelse, og en svært anvendelig matvin. 

Ojai lager også chardonnay, og i Norge er det Ojai Bien Nacido Chardonnay 2017 som nå er tilgjengelig.

 

2017-årgangen regnes som enda bedre for chardonnay enn for pinot noir i Santa Barbara, og denne vinen lever godt opp til forventningen med veldig god frukt, syrefriskhet og mineralkarakter.

Les mer om årgangsforskjellene her

Bien Nacido ble plantet av Miller-familien på 1970-tallet og har siden vært et begrep på Californias Central Coast. Først og fremst ved at en rekke av vinmakerne som har gjort Santa Barbara til det det er i dag, skaffet vinene fra denne vinmarken en status som en av de aller fremste. Miller-familien kom først på banen med sine egne viner i 2010 fra utvalgte parseller i Bien Nacido. Nå er det sjette generasjon, Nicolas Miller, som fronter familieforetaket, men med 333 hektar har de mer enn nok druer til å selge til andre.

At Bien Nacido har en spesiell standing i Central Coasts historie, skyldes også at mesteparten av chardonnayen som siden 1970-tallet startet sitt liv her.

Dette er vinene fra Bien Nacido Estate

Ojai har jobbet med druene fra Bien Nacido siden 1988, så dette er en virkelig klassiker i Ojai-porteføljen.

Og bak denne og de andre vinene står Adam Tolmach som i 1976 overtok bestefarens gård i Ojai Valley, øst for Santa Barbara by. Her dyrket den ønologi- og vitikulturutdannete Adam meloner og mais, men innså at det kunne man ikke leve av, uansett hvor tilfredsstillende selve jobben var. I 1982 startet han og Jim Clenenden Au Bon Climat sammen, som den siste fortsatt driver etter at de skilte lag i 1991. Resten er historie. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her