NM for amatørkokk
Satser på sensommerlig lettsaltet torsk

Satser på sensommerlig lettsaltet torsk

Helle Øder Valebrokk er med denne retten først ut i serien av kandidater til finalen i NM for amatørkokk 12. september.
Redaksjonen
04 August 2015 - 11:12

 

I årets NM for amatørkokk er torsk tema, og første kandidat ut er en NM-kjenning, nemlig Helle Øder Valebrokk. Den aktive matbloggeren (Helles Kitchen) ble nummer to i NM for amatørkokk i 2009 og har både vunnet og deltatt i andre tilsvarende konkurranser. Mange så henne nok i ilden i  TV2-serien Norges grillmester i 2014 hvor hennes lag ble nummer 3. 

Perfekt sommerfisk

Når Helle skal lage torsk til årets konkurranse, velger hun en klassiker, nemlig lettsaltet torsk. En versjon som er utmerket når tilgangen på fersk torsk er mindre slik som i sommermånedene.

Hun skriver i sin begrunnelse: Jeg valgte lettsaltet torsk fordi den er litt «fastere i fisken» og har en lett saltsmak, men fremdeles myk og deilig i kjøttet.

Helle har dessuten gitt torsken en sensommerlig, nesten høstlig vri, som absolutt bør prøves. Kanskje blir det denne retten som skal lages under finalen på Rådhusplassen under Matstreif den 12. september?

Og kanskje du også har en favoritt med torsk i en eller annen versjon som du vil dele med flere?

Her kan du lese alt om konkurransen og om hvordan du sender inn bidrag

Lettsaltet torsk med kantareller, sommerkål, spekeskinke og hasselnøtter

Lettsaltet torsk med kantareller, sommerkål, spekeskinke og hasselnøtter

Fremgangsmåte

Start med å dele torskestykket i to passe stykker. Du kan godt beholde skinnet på. Legg stykkene i en ildfast form. Sett til side.

Sett ovnen på 200 grader, varmluft. 

Del nøttene i to og legg dem i en ildfast skål. La disse riste i ovnen i ca 10 minutter. Gni av det brune skinnet på nøttene når du tar dem ut av ovnen.

Legg spekeskinkeskivene på et bakepapir og stek sprø i ovnen. Dette tar ca 5 minutter, men følg med slik at de ikke brenner seg.

Vask potetene og del dem i 1 cm tykke skiver. Behold skallet på. Forkok dem i saltet vann. Hell av vannet og la fuktigheten dampe bort. 

Rens kantarellene og stek dem i 1 ss smør og sukker. Strø litt salt og pepper over, samt 1 ts hakket timian. Stek til de er gylne. Ha nøttene i og bland. Sett til side.

Stek potetskivene i litt smør i pannen. 

Skjær kålen i tynne strimler og skyll dem. Varm en gryte med 2 ss smør og surr kålen noen minutter sammen litt salt og pepper. Det skal være krønsj i kålen, så ikke varmebehandle den for lenge.

Sett torskestykkene i ovnen i ca 10 minutter. Dra av skinnet når fisken er ferdig og anrett med potetskiver og kål i bunnen, så fisken, spekeskinkeskive på toppen og sopp og nøtter rundt. Ha noen timianblader på retten til pynt.

Kokkens kommentar:
Denne torskeretten tar under en halv time å lage. Den har deilig salt fra spekeskinken, sødme fra kålen og potetene og høstlig tilbehør som kantareller og ristede hasselnøtter. Dette er en frisk og deilig måte å spise torsk på, som du garantert vil like.

Jeg valgte lettsaltet torsk fordi den er litt "fastere i fisken" og har en lett saltsmak, men fremdeles myk og deilig i kjøttet.

Til dette drakk vi en herlig, avkjølt Fleurie. Den fungerte kjempegodt.

Oppskriften er et bidrag til NM for amatørkokk 2015

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Helle Øder Valebrokk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her