Satser på sensommerlig lettsaltet torsk

Satser på sensommerlig lettsaltet torsk

Helle Øder Valebrokk er med denne retten først ut i serien av kandidater til finalen i NM for amatørkokk 12. september.

 

I årets NM for amatørkokk er torsk tema, og første kandidat ut er en NM-kjenning, nemlig Helle Øder Valebrokk. Den aktive matbloggeren (Helles Kitchen) ble nummer to i NM for amatørkokk i 2009 og har både vunnet og deltatt i andre tilsvarende konkurranser. Mange så henne nok i ilden i  TV2-serien Norges grillmester i 2014 hvor hennes lag ble nummer 3. 

Perfekt sommerfisk

Når Helle skal lage torsk til årets konkurranse, velger hun en klassiker, nemlig lettsaltet torsk. En versjon som er utmerket når tilgangen på fersk torsk er mindre slik som i sommermånedene.

Hun skriver i sin begrunnelse: Jeg valgte lettsaltet torsk fordi den er litt «fastere i fisken» og har en lett saltsmak, men fremdeles myk og deilig i kjøttet.

Helle har dessuten gitt torsken en sensommerlig, nesten høstlig vri, som absolutt bør prøves. Kanskje blir det denne retten som skal lages under finalen på Rådhusplassen under Matstreif den 12. september?

Og kanskje du også har en favoritt med torsk i en eller annen versjon som du vil dele med flere?

Her kan du lese alt om konkurransen og om hvordan du sender inn bidrag

Lettsaltet torsk med kantareller, sommerkål, spekeskinke og hasselnøtter

Fremgangsmåte

Start med å dele torskestykket i to passe stykker. Du kan godt beholde skinnet på. Legg stykkene i en ildfast form. Sett til side.

Sett ovnen på 200 grader, varmluft. 

Del nøttene i to og legg dem i en ildfast skål. La disse riste i ovnen i ca 10 minutter. Gni av det brune skinnet på nøttene når du tar dem ut av ovnen.

Legg spekeskinkeskivene på et bakepapir og stek sprø i ovnen. Dette tar ca 5 minutter, men følg med slik at de ikke brenner seg.

Vask potetene og del dem i 1 cm tykke skiver. Behold skallet på. Forkok dem i saltet vann. Hell av vannet og la fuktigheten dampe bort. 

Rens kantarellene og stek dem i 1 ss smør og sukker. Strø litt salt og pepper over, samt 1 ts hakket timian. Stek til de er gylne. Ha nøttene i og bland. Sett til side.

Stek potetskivene i litt smør i pannen. 

Skjær kålen i tynne strimler og skyll dem. Varm en gryte med 2 ss smør og surr kålen noen minutter sammen litt salt og pepper. Det skal være krønsj i kålen, så ikke varmebehandle den for lenge.

Sett torskestykkene i ovnen i ca 10 minutter. Dra av skinnet når fisken er ferdig og anrett med potetskiver og kål i bunnen, så fisken, spekeskinkeskive på toppen og sopp og nøtter rundt. Ha noen timianblader på retten til pynt.

Kokkens kommentar:
Denne torskeretten tar under en halv time å lage. Den har deilig salt fra spekeskinken, sødme fra kålen og potetene og høstlig tilbehør som kantareller og ristede hasselnøtter. Dette er en frisk og deilig måte å spise torsk på, som du garantert vil like.

Jeg valgte lettsaltet torsk fordi den er litt "fastere i fisken" og har en lett saltsmak, men fremdeles myk og deilig i kjøttet.

Til dette drakk vi en herlig, avkjølt Fleurie. Den fungerte kjempegodt.

Oppskriften er et bidrag til NM for amatørkokk 2015

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen