Mat
Se her lager de mest mat

Se her lager de mest mat

Du trodde kanskje at franskmenn er de som bruker mest tid på kjøkkenet. Men der tar du feil.
Redaksjonen
22 April 2015 - 12:11

Frankrike, Tyskland, Brasil, Tyrkia og Sør-Korea ligger på bunnen i en oversikt over hvor mye tid ulike lands befolkninger bruker på matlaging.

Øverst på listen over de som oppholder seg mest foran komfyren troner India og Ukraina som i gjennomsnitt bruker 13 timer ukentlig på matlaging.

Matgleden er ujevnt fordelt

Men det er grunn til å mistenke mange av innbyggerne i disse to landene for å bruke mye tid til matlaging mer av nød enn av glede.

Men ren matglede er svært utbredt, for 50 prosent av verdens befolkning lager mat med en slik begrunnelse minst én gang i uka. Som vi skal se nedenfor er det imidlertid store forskjeller på hvor glade de ulike befolkningene er i å stå på kjøkkenet. 

Det er Tysklands største institutt for forbrukerundersøkelser, GfK, som står bak denne verdensomspennende undersøkelsen om matlaging. 27.000 personer over 15 år i 22 land har svart på spørsmål om kunnskap, erfaring og glede knyttet til matlaging.

Svenskene (og vi med?) er slappe kokker

Gjennomsnittlig bruker de som lager mat 6,5 timer hver uke på dette.

Og kvinner bruker fortsatt mer tid på kjøkkenet enn men, 7,5 timer mot 5 timer, selv om avstanden krymper.

Norge er ikke med, men om vi bruker Sverige som målestokk på skandinavenes forhold til matlaging, ligger gjennomsnittlig tidsforbruk på 5,8 timer som er sjette laveste av de 22 nasjonene.

Matgleden ligger betydelig under gjennomsnittet med bare 21 prosent som mener de virkelig liker å lage mat. Til sammenligning er det 43 prosent av italienerne som mener det samme.

Ingen sammenheng mellom matglede og kunnskap

Kunnskapen om mat er heller ikke mye å skryte av her nord, bare 21 prosent av svenskene mener at de kan mye om mat og matlaging. Mot 50 prosent i Sør-Afrika og 48 i India. Det er generelt de minst «automatiserte» samfunnene som oppgir høyest kunnskapsnivå om mat. Det illustreres ekstra godt ved at blant de «teknofile» sørkoreanerne er det bare 13 prosent matkyndige.

Selv om svenskene skårer like lavt på begge områder, viser undersøkelsen at det ikke er noen sammenheng mellom matkunnskap og matglede. Bortsett fra at i landene hvor man bruker mest tid på kjøkkenet, skåres det også høyt på både matkunnskap og matglede. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her