Seier i nordisk for sommelierer for Nikolai Haram Svorte på fjerde forsøk
Foto: (CF Wesenberg)

Seier i nordisk for sommelierer for Nikolai Haram Svorte på fjerde forsøk

Gull i Nordisk for sommelierer ble Nikolai Haram Svortes 11. medalje i norske og nordiske konkurranser.
02 Oktober 2025 - 16:27

Når Nikolai Haram Svorte sikret seg topplasseringen i Nordisk for sommelierer sist helg, var det fjerde gang han var i finalen for denne konkurransen. Tidligere har han to sølv og en bronse i nordiske sommelierfinaler. Så at at årets seier er velkommen, er lett å forstå.

- Det var absolutt en stor lettelse! Jeg la inn en ganske heftig arbeidsinnsats i forkant og føler at jeg har tatt noen gode steg i riktig retning det siste året, så det smakte veldig godt å få det ut i konkurransen. Finalen var blant de tøffeste og mest varierte jeg har vært med på, og det var i hvert fall den lengste. Gjennomgående for hele konkurransen var mye tidspress, så det var kritisk å reagere raskt og bestemt og holde tempoet oppe hele veien, sier han.

28 år gamle Nikolai som til daglig jobber i importselskapet Remuage by Moestue, er kjent som en svært målbevisst ung mann med sterkt konkurranseinstinkt. Det har gjort ham til en medaljegrossist.

Han gjorde seg bemerket i sin første konkurranse som var sølv i Junior Wine Award i 2019; året etter at han gikk ut av KA som en av to beste studenter.

Året etter ble det gull i JWA, og så var han klar for NM fra 2021, da det ble bronse, så sølv og senere tre ganger gull. Ikke rart han har vært sulten på en nordisk -seier. 

Nicolai Haram Svorte får noen velfortjente seiersbobler. De to andre finalistene var begge fra Sverige, Albert Wendesten (tv) og John Sterner. Foto: Tove Henckel Falstaff Nordics

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her