Det ble trippel NM-seier for Nikolai Haram Svorte
Foto: (CF Wesenberg)

Det ble trippel NM-seier for Nikolai Haram Svorte

NM for vinkelnere og kandidatene trenger deg. Møt opp på Gamle Logen i Oslo søndag 2. februar fra kl 13.
04 Februar 2025 - 11:33

Nikolai Haram Svorte fra Remuage by Moestue er kåret til Norges Beste Vinkelner 2025 for tredje gang på rad! Konkurransen samlet landets dyktigste vinkelnere i Gamle Logen i Oslo, og finalen var en festdag for vinentusiaster, med imponerende prestasjoner fra alle deltakerne.

Blant de tre finalistene utmerket Nikolai Haram Svorte seg med sin dype kunnskap, tekniske ferdigheter og evne til å formidle vinens verden med både presisjon og lidenskap.

Kun fem poeng bak kom Sander Johansen fra Re-Naa i Stavanger kom på andreplass, og på tredjeplass kom Aleksander Ivarsen fra Brasserie CouCou i Oslo. I løpet av finalen ble deltakerne testet i alt fra blindsmaking, mat- og vinanbefalinger til avansert dekanteringsteknikk foran et kresent dommerpanel og et engasjert publikum. Vinneren, Nikolai, imponerte stort med sin ro, kunnskap og elegante fremtoning.

Tøffe spørsmål og oppgaver

Konkurransen foregikk på engelsk, og finalen besto av flere elementer. Først ut var å servere en flaske champagne ved bruk av Coravin, og så kom dekanteringen av en gammel vin. Etter det skulle kandidatene servere sprit og svare på noen spørsmål om brennevin. Neste var en auksjonsliste der kandidatene måtte identifisere topp 3 viner. Så kom korrekturlesingen av et vinkart. Kandidatene måtte også testes i blindsmaking av en premium rødvin, etterfulgt av blindsmaking av en hvitvin og en rødvin i svarte glass. Det hele ble avsluttet med en “rapid fire” spørrerunde og en felles quiz med kun kart

Ikke bare om kunnskap

Presidenten i Norsk Vinkelnerforening, Henrik Dahl Jahnsen, uttalte: “Denne konkurransen handler ikke bare om kunnskap, men også om formidling, tilstedeværelse og evnen til å skape en unik opplevelse for gjesten. Nikolai har vist at han behersker alle disse aspektene til perfeksjon, og vi er stolte av å ha ham som Norges Beste Vinkelner 2025.”

Vinneren av NM representerer Norge i internasjonale konkurranser som Nordisk Mesterskap og Europa- eller Verdensmesterskapet for vinkelnere.

Mari Stedje gikk til topps i sitt første mesterskap. Foto: CF Wesenberg

I Junior Wine Award som arrangeres samtidig for bransjens yngste (kommende) vinkelnere, ble Mari Stedje, som jobber til daglig på Statholdergaarden i Oslo, en soleklar vinner. På andreplass kom Karl Inggard Sæther fra Vintage Kitchen i Oslo, og på en flott tredjeplass kom Joakim Hopmo Stavnås fra Fagn i Trondheim.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her