Det ble trippel NM-seier for Nikolai Haram Svorte
Foto: (CF Wesenberg)

Det ble trippel NM-seier for Nikolai Haram Svorte

NM for vinkelnere og kandidatene trenger deg. Møt opp på Gamle Logen i Oslo søndag 2. februar fra kl 13.
04 Februar 2025 - 12:33

Nikolai Haram Svorte fra Remuage by Moestue er kåret til Norges Beste Vinkelner 2025 for tredje gang på rad! Konkurransen samlet landets dyktigste vinkelnere i Gamle Logen i Oslo, og finalen var en festdag for vinentusiaster, med imponerende prestasjoner fra alle deltakerne.

Blant de tre finalistene utmerket Nikolai Haram Svorte seg med sin dype kunnskap, tekniske ferdigheter og evne til å formidle vinens verden med både presisjon og lidenskap.

Kun fem poeng bak kom Sander Johansen fra Re-Naa i Stavanger kom på andreplass, og på tredjeplass kom Aleksander Ivarsen fra Brasserie CouCou i Oslo. I løpet av finalen ble deltakerne testet i alt fra blindsmaking, mat- og vinanbefalinger til avansert dekanteringsteknikk foran et kresent dommerpanel og et engasjert publikum. Vinneren, Nikolai, imponerte stort med sin ro, kunnskap og elegante fremtoning.

Tøffe spørsmål og oppgaver

Konkurransen foregikk på engelsk, og finalen besto av flere elementer. Først ut var å servere en flaske champagne ved bruk av Coravin, og så kom dekanteringen av en gammel vin. Etter det skulle kandidatene servere sprit og svare på noen spørsmål om brennevin. Neste var en auksjonsliste der kandidatene måtte identifisere topp 3 viner. Så kom korrekturlesingen av et vinkart. Kandidatene måtte også testes i blindsmaking av en premium rødvin, etterfulgt av blindsmaking av en hvitvin og en rødvin i svarte glass. Det hele ble avsluttet med en “rapid fire” spørrerunde og en felles quiz med kun kart

Ikke bare om kunnskap

Presidenten i Norsk Vinkelnerforening, Henrik Dahl Jahnsen, uttalte: “Denne konkurransen handler ikke bare om kunnskap, men også om formidling, tilstedeværelse og evnen til å skape en unik opplevelse for gjesten. Nikolai har vist at han behersker alle disse aspektene til perfeksjon, og vi er stolte av å ha ham som Norges Beste Vinkelner 2025.”

Vinneren av NM representerer Norge i internasjonale konkurranser som Nordisk Mesterskap og Europa- eller Verdensmesterskapet for vinkelnere.

Mari Stedje gikk til topps i sitt første mesterskap. Foto: CF Wesenberg

I Junior Wine Award som arrangeres samtidig for bransjens yngste (kommende) vinkelnere, ble Mari Stedje, som jobber til daglig på Statholdergaarden i Oslo, en soleklar vinner. På andreplass kom Karl Inggard Sæther fra Vintage Kitchen i Oslo, og på en flott tredjeplass kom Joakim Hopmo Stavnås fra Fagn i Trondheim.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her