Det ble trippel NM-seier for Nikolai Haram Svorte
Foto: (CF Wesenberg)

Det ble trippel NM-seier for Nikolai Haram Svorte

NM for vinkelnere og kandidatene trenger deg. Møt opp på Gamle Logen i Oslo søndag 2. februar fra kl 13.
04 Februar 2025 - 12:33

Nikolai Haram Svorte fra Remuage by Moestue er kåret til Norges Beste Vinkelner 2025 for tredje gang på rad! Konkurransen samlet landets dyktigste vinkelnere i Gamle Logen i Oslo, og finalen var en festdag for vinentusiaster, med imponerende prestasjoner fra alle deltakerne.

Blant de tre finalistene utmerket Nikolai Haram Svorte seg med sin dype kunnskap, tekniske ferdigheter og evne til å formidle vinens verden med både presisjon og lidenskap.

Kun fem poeng bak kom Sander Johansen fra Re-Naa i Stavanger kom på andreplass, og på tredjeplass kom Aleksander Ivarsen fra Brasserie CouCou i Oslo. I løpet av finalen ble deltakerne testet i alt fra blindsmaking, mat- og vinanbefalinger til avansert dekanteringsteknikk foran et kresent dommerpanel og et engasjert publikum. Vinneren, Nikolai, imponerte stort med sin ro, kunnskap og elegante fremtoning.

Tøffe spørsmål og oppgaver

Konkurransen foregikk på engelsk, og finalen besto av flere elementer. Først ut var å servere en flaske champagne ved bruk av Coravin, og så kom dekanteringen av en gammel vin. Etter det skulle kandidatene servere sprit og svare på noen spørsmål om brennevin. Neste var en auksjonsliste der kandidatene måtte identifisere topp 3 viner. Så kom korrekturlesingen av et vinkart. Kandidatene måtte også testes i blindsmaking av en premium rødvin, etterfulgt av blindsmaking av en hvitvin og en rødvin i svarte glass. Det hele ble avsluttet med en “rapid fire” spørrerunde og en felles quiz med kun kart

Ikke bare om kunnskap

Presidenten i Norsk Vinkelnerforening, Henrik Dahl Jahnsen, uttalte: “Denne konkurransen handler ikke bare om kunnskap, men også om formidling, tilstedeværelse og evnen til å skape en unik opplevelse for gjesten. Nikolai har vist at han behersker alle disse aspektene til perfeksjon, og vi er stolte av å ha ham som Norges Beste Vinkelner 2025.”

Vinneren av NM representerer Norge i internasjonale konkurranser som Nordisk Mesterskap og Europa- eller Verdensmesterskapet for vinkelnere.

Mari Stedje gikk til topps i sitt første mesterskap. Foto: CF Wesenberg

I Junior Wine Award som arrangeres samtidig for bransjens yngste (kommende) vinkelnere, ble Mari Stedje, som jobber til daglig på Statholdergaarden i Oslo, en soleklar vinner. På andreplass kom Karl Inggard Sæther fra Vintage Kitchen i Oslo, og på en flott tredjeplass kom Joakim Hopmo Stavnås fra Fagn i Trondheim.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her