Det ble trippel NM-seier for Nikolai Haram Svorte
Foto: (CF Wesenberg)

Det ble trippel NM-seier for Nikolai Haram Svorte

NM for vinkelnere og kandidatene trenger deg. Møt opp på Gamle Logen i Oslo søndag 2. februar fra kl 13.
04 Februar 2025 - 12:33

Nikolai Haram Svorte fra Remuage by Moestue er kåret til Norges Beste Vinkelner 2025 for tredje gang på rad! Konkurransen samlet landets dyktigste vinkelnere i Gamle Logen i Oslo, og finalen var en festdag for vinentusiaster, med imponerende prestasjoner fra alle deltakerne.

Blant de tre finalistene utmerket Nikolai Haram Svorte seg med sin dype kunnskap, tekniske ferdigheter og evne til å formidle vinens verden med både presisjon og lidenskap.

Kun fem poeng bak kom Sander Johansen fra Re-Naa i Stavanger kom på andreplass, og på tredjeplass kom Aleksander Ivarsen fra Brasserie CouCou i Oslo. I løpet av finalen ble deltakerne testet i alt fra blindsmaking, mat- og vinanbefalinger til avansert dekanteringsteknikk foran et kresent dommerpanel og et engasjert publikum. Vinneren, Nikolai, imponerte stort med sin ro, kunnskap og elegante fremtoning.

Tøffe spørsmål og oppgaver

Konkurransen foregikk på engelsk, og finalen besto av flere elementer. Først ut var å servere en flaske champagne ved bruk av Coravin, og så kom dekanteringen av en gammel vin. Etter det skulle kandidatene servere sprit og svare på noen spørsmål om brennevin. Neste var en auksjonsliste der kandidatene måtte identifisere topp 3 viner. Så kom korrekturlesingen av et vinkart. Kandidatene måtte også testes i blindsmaking av en premium rødvin, etterfulgt av blindsmaking av en hvitvin og en rødvin i svarte glass. Det hele ble avsluttet med en “rapid fire” spørrerunde og en felles quiz med kun kart

Ikke bare om kunnskap

Presidenten i Norsk Vinkelnerforening, Henrik Dahl Jahnsen, uttalte: “Denne konkurransen handler ikke bare om kunnskap, men også om formidling, tilstedeværelse og evnen til å skape en unik opplevelse for gjesten. Nikolai har vist at han behersker alle disse aspektene til perfeksjon, og vi er stolte av å ha ham som Norges Beste Vinkelner 2025.”

Vinneren av NM representerer Norge i internasjonale konkurranser som Nordisk Mesterskap og Europa- eller Verdensmesterskapet for vinkelnere.

Mari Stedje gikk til topps i sitt første mesterskap. Foto: CF Wesenberg

I Junior Wine Award som arrangeres samtidig for bransjens yngste (kommende) vinkelnere, ble Mari Stedje, som jobber til daglig på Statholdergaarden i Oslo, en soleklar vinner. På andreplass kom Karl Inggard Sæther fra Vintage Kitchen i Oslo, og på en flott tredjeplass kom Joakim Hopmo Stavnås fra Fagn i Trondheim.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her