– Sender nordmenn til Sverige

– Sender nordmenn til Sverige

FrP og Høyre øker alkoholavgiften enda mer enn Stoltenberg-regjeringen foreslo. Det betyr i praksis økt grensehandel, sier VBF.

– Solberg-regjeringen endrer anslaget for prisvekst og setter opp alkoholavgiftene med 1,8 og 1,9 prosent i 2014. I stedet for å starte harmoniseringen av avgiftene med svenske forhold, øker forskjellene, mener Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Generalsekretær Ingunn Jordheim sier i en pressemelding at økningen i praksis sender nordmenn over grensen og gjør grensehandel og smugling mer fristende.

– Selv om økningen kan synes liten, er effekten at avstanden mellom svenske og norske vin- og brennevinspriser vil øke, selv når Sverige også øker sine avgifter noe fra nyttår. Dette skjer i en tid da salget på Vinmonopolet flater ut, og særlig brennevin har negativ salgsutvikling. Siv Jensen og Solberg-regjeringen bidrar i sitt første budsjett til at omsetningen sendes ut av Norge, og at Vinmonopolet svekkes sakte og sikkert, sier Jordheim.

LES OGSÅ: Polet går på en smell

Grensehandelen er allerede sterkt økende. September-tallene fra SSB viser at grensehandelen de foregående 12 månedene var på 12,5 milliarder kroner – og at nesten to milliarder av dette var alkohol. Dette utgjør en økning på 30 prosent, skriver VBF.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen