– Sender nordmenn til Sverige

– Sender nordmenn til Sverige

FrP og Høyre øker alkoholavgiften enda mer enn Stoltenberg-regjeringen foreslo. Det betyr i praksis økt grensehandel, sier VBF.

– Solberg-regjeringen endrer anslaget for prisvekst og setter opp alkoholavgiftene med 1,8 og 1,9 prosent i 2014. I stedet for å starte harmoniseringen av avgiftene med svenske forhold, øker forskjellene, mener Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Generalsekretær Ingunn Jordheim sier i en pressemelding at økningen i praksis sender nordmenn over grensen og gjør grensehandel og smugling mer fristende.

– Selv om økningen kan synes liten, er effekten at avstanden mellom svenske og norske vin- og brennevinspriser vil øke, selv når Sverige også øker sine avgifter noe fra nyttår. Dette skjer i en tid da salget på Vinmonopolet flater ut, og særlig brennevin har negativ salgsutvikling. Siv Jensen og Solberg-regjeringen bidrar i sitt første budsjett til at omsetningen sendes ut av Norge, og at Vinmonopolet svekkes sakte og sikkert, sier Jordheim.

LES OGSÅ: Polet går på en smell

Grensehandelen er allerede sterkt økende. September-tallene fra SSB viser at grensehandelen de foregående 12 månedene var på 12,5 milliarder kroner – og at nesten to milliarder av dette var alkohol. Dette utgjør en økning på 30 prosent, skriver VBF.

Forsiden akkurat nå

Apéritifs Vinskole

Øk vinkunnskapen din med Apéritifs Vinskole. Fem kvelders undervisning, smaking og eksamen for kun 5450

Vi har fått mulighet til å redusere prisen betraktelig på Apéritifs vinskole. Du får nå fem kvelder med undervisning av en av Norges mest erfarne vinforelesere, smaking av til sammen 50 viner, avsluttende eksamen og diplom. Les hele saken

Vinkurs: Vin fra California

Lær alt om hvorfor californiske viner er så populære nå. Master of Wine, Mai Tjemsland tar deg med på en smaksrunde

Vin fra California er i vinden som aldri før. Det er ikke rart når kvaliteten er så høy, prisene så gunstige og variasjonen så stor. Bli med Master of Wine, Mai Tjemsland, på en rundtur blant disse fantastiske vinene. Les hele saken

Til toppen