– Sender nordmenn til Sverige

– Sender nordmenn til Sverige

FrP og Høyre øker alkoholavgiften enda mer enn Stoltenberg-regjeringen foreslo. Det betyr i praksis økt grensehandel, sier VBF.

– Solberg-regjeringen endrer anslaget for prisvekst og setter opp alkoholavgiftene med 1,8 og 1,9 prosent i 2014. I stedet for å starte harmoniseringen av avgiftene med svenske forhold, øker forskjellene, mener Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Generalsekretær Ingunn Jordheim sier i en pressemelding at økningen i praksis sender nordmenn over grensen og gjør grensehandel og smugling mer fristende.

– Selv om økningen kan synes liten, er effekten at avstanden mellom svenske og norske vin- og brennevinspriser vil øke, selv når Sverige også øker sine avgifter noe fra nyttår. Dette skjer i en tid da salget på Vinmonopolet flater ut, og særlig brennevin har negativ salgsutvikling. Siv Jensen og Solberg-regjeringen bidrar i sitt første budsjett til at omsetningen sendes ut av Norge, og at Vinmonopolet svekkes sakte og sikkert, sier Jordheim.

LES OGSÅ: Polet går på en smell

Grensehandelen er allerede sterkt økende. September-tallene fra SSB viser at grensehandelen de foregående 12 månedene var på 12,5 milliarder kroner – og at nesten to milliarder av dette var alkohol. Dette utgjør en økning på 30 prosent, skriver VBF.

Forsiden akkurat nå

Winemakers dinner 5. juni, Happolati, Oslo

Årets høydepunkt for mat og vinelskere

Den 5. juni inviterer vi til et toppmøte med Alsace-produsent Zind-Humbrecht på en av Oslos hotteste restauranter, Happolati. Fem utsøkte retter følger syv ettertraktete viner, valgt ut av  en av Norges aller dyktigste vinkelnere, Simon Zimmermann. Les hele saken

Til toppen