Slik avslutter du torskesesongen med bravur

Når kalenderen viser mai, er det slutt på torskesesongen. Et siste farvel for denne gang med denne elskede og fleksible råvare er riktig så smaksrik. En torskerett slik de fleste vil ha den med andre ord, og dertil smaker det godt med rødvin.
03 Mai 2001 - 18:10

De fleste vet at torsken ikke er så god i måneder uten R, og når vi nå har passert denne grensen er det på tide å se oss om etter alternativer. Men før vi gjør det, tar vi en siste smak av vår stolte fisk. Er du så heldig å få tak i en av de siste skreiene som hentes opp fra havet utenfor Lofoten, får måltidet skikkelig festpreg.

Vårlig inspirasjon med nypoteter, spinat og det siste på salatfronten, nemlig babyleaves, gjør at vi retter lupen mot våryre rødviner. Friske og fruktige rødviner med gode syrer er det vi ønsker oss. Portugal har et nært forhold til norsk torsk, og de moderne portugisiske rødvinene i det rimeligere hjørnet er svært gode torskeviner. Særlig området Estremadura nord for Lisboa har etablert seg som en tilnærmet uutømmelig kilde for gode hverdagsviner basert på lokale druer som blant andre periquita og camarate.

Til nød Bordeaux
Siden vi har en utfordring i form av soyasausen som både er søt, salt og syrlig, trenger vi en vin som er skikkelig intens i frukten. Quinta de Bons-Ventos 1999 (varenr, 14136, basisutvalg) er nettopp det i tillegg til at den svært rimelig, der kroner 78,90 er vel anvendte penger. For her får du en tvers gjennom saftig vin med fint krydderpreg som dessuten er svært anvendelig på matbordet. Ikke bare passer den godt til denne retten, men også til pasta, retter med kylling eller svin samt pizza.

Mange sverger til bordeaux-viner til torsken, og det kan være vellykket, men ikke til denne komposisjonen. Selv de saftigste og bløteste variantene har for tydelige tanniner til at det blir noen harmonisk match. Men er du bordeauxfan og insisterer på en slik vin til torsken, kan du forsøke Château Tradition Pénin 1999 (varenr 32688, bestillingsutvalg, kr 123,90), men da må du være litt forsiktig med mengde saus på tallerkenen. Dette er nemlig en riktig så saftig og innsmigrende vin som har fine syrer og bløte tanniner samt godt jordsmonnspreg. En svært vellaget bordeaux i det rimelige hjørnet.

Det lille ekstra
Røde torskeviner som er perfekte til retten finnes det imidlertid andre steder i Frankrike. Nemlig i Burgund. Vi starter i sør, i Beaujolais med Fleurie 1999 (varenr 5759, bestillingsutvalg, kr 146,00) fra beaujolaiskongen himself, Georges Duboeuf. Den kommer fra en av de 10 såkalte cru'ene, toppområdene, for beaujolais som lages av druen gamay. Som navnet antyder gir Fleurie svært feminine viner men ikke uten kraft.

Duboeufs versjon er elegant med fint preg av røde skogsbær samt gode syrer og lett bitterhet i slutten som er typisk for vinene herfra. Og til torsken er den svært god, mer raffinert enn portugiseren som appellerer mer til menn samt den mer ungdommelige og uvørne smak. Men det lille ekstra må du altså betale for. Husk imidlertid på at beaujolais skal serveres nærmest avkjølt, ved 14-15 grader.

Måltidets løft
Enda mer elegant er Volnay 1999 (varenr 45195, bestillingsutvalg, kr 239,90) fra det unge vinfirmaet Nicolas Potel som regnes som en av de kommende stjernene i den delen av Burgund. Og siden de ikke har oppnådd full stjernestatus ennå, er prisen meget konkurransedyktig. For dette er gudegodt: Nydelig ung duft av druen pinot noir hvilket vil si intenst preg kirsebær og røde bær samt snev av jordbunn og litt krydder. Smaken følger perfekt opp med balansert fruktsødme og gode syrer. Avslutningen byr på krydder og jordsmonn. En utrolig delikat vin som vil løfte måltidet atskillige hakk.

Av respekt for de som kun drikker hvitvin, og da helst bare helt tørr, har vi med et rimelig alternativ, nemlig Long Mountain Chenin Blanc 2000 (varenr 14093, kr 79,00) fra Sør-Afrika. Dette er en svært frisk vin som passer best sammen med mat. Og det er syrene som bærer vinen. Den er frisk med innslag av tropisk frukt men er litt lett i frukten. Likevel klarer den seg ganske bra overfor denne retten som aller helst ville hatt en hvitvin med litt restsødme.

Grillet torskefilet med hvitløkssauterte babyleaves og grønnsaker
(4 porsjoner)
pris pr porsjon ca kr 40
600-800 g torskefilet med skinn
salt
Tørk godt av torskeskinnet. Skjær fileten i fire. Dryss litt salt på kjøttsiden og la ligge i en time. Stek torskestykkene med skinnsiden ned til skinnet er sprøtt og godt. Snu fileten og la ettersteke et halvt minutt på kjøttsiden for at den skal bli helt gjennomstekt.

Grønnsaker:
200 g salatspinat
2 vårløk
4 nypoteter
olivenolje
Vask og skrubb potetene godt og skjær dem i tynne skiver som stekes raskt i olivenolje. Sett til side og dryss over litt salt og pepper. Skjær vårløk i tynne strimler. Fres vårløk og spinat i olivenolje. Smak til med salt og pepper.

Hvitløkssauterte babyleaves:
100 g babyleaves (rødbetesalat, alt. ruccula)
1 sjalottløk
1 fedd finhakket hvitløk
3-4 shitake-sopp delt i 2 (alt. 2 østerssopp delt i 4-5)
1 ss olivenolje
Fres løk, hvitløk og sopp lett i olivenolje. Tilsett babyleaves og smak til med salt og pepper.

Soyasaus:
1 dl søt soyasaus
1 ss salt soyasaus
1-2 ss vann
saften av 1 lime
Varm opp soyasausen med limejuicen.

Legg potetskiver lagvis med spinat- og vårløkblandingen. Fortsett med et torskestykke (med skinnsiden opp) og deretter hvitløkssauterte beabyleaves oppå der igjen. Avslutt med å helle soyasaus rundt. Server med godt brød til.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt
Dagens rett

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt

Sei kan brukes til så mye mer enn bare som seibiff med løk. Den smakfulle fisken får en krydret avslutning i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her