Sjekker trygdemisbruk i restaurantbransjen

Nå er NAV i gang med å undersøke trygdemisbruk i restaurantbransjen i Fredrikstad.
Redaksjonen
30 November 2009 - 16:00

Også NAV var med på den store razziaen mot byens restaurantbransje forrige helg. I løpet av kvelden traff kontrollørene flere restaurantansatte som mottar forskjellige stønader, men som likevel var på jobb.

-Nå må vi sjekke nærmere om denne jobbingen er forenlig med stønadene de mottar, sier avdelingsdirektør Lars Petter Mauseth ved NAV kontroll Øst til Fredrikstad Blad og fortsetter:

- Vi avdekket også at ti personer av en eller annen grunn ikke var innmeldt i Arbeidstakerregisteret. Det kan se ut til at de to sakskompleksene glir litt over i hverandre.

Begrenser informasjonen
Han vil ikke kommentere hvor mange personer som vurderes for trygdemisbruk og hvilke bedrifter som er i søkelyset.

- Det eneste jeg kan si er at vi bare var med på en begrenset del av kontrollen. Folkene fra NAV var kun innom tre bedrifter for å sjekke de ansatte som var på jobb, sier Mauseth.

Men Mauseth legger til at det ikke er tilfeldig hvilke steder NAV ønsket å være med til.
- Vi vurderte litt på forhånd hvilke steder som var mest aktuelle. Restaurant er en bransje hvor det vanligvis er store utskiftninger blant de ansatte, og i de tilfellene hvor Arbeidstakerregisteret viser liten bevegelse eller hvor det er påfallende få ansatte, blir vi nysgjerrige, sier Mauseth.

Kan ha en god forklaring
Fra før vet man at manglende innmelding av ansatte til Arbeidstakerreisteret ikke nødvendigvis trenger å være verre enn slurv og dårlige rutiner. Men det kan også være at det er personer det ikke skal være synlig at er på jobb.

- Eller det kan være svart arbeid?
- Ja, det kan det godt være. Den siden av saken må skattemyndighetene sjekke ut.
For NAVs del regner han med at konklusjonen er klar i løpet av en måneds tid.

Overrasket over hva de fant
Mauseth er lettere overrasket over hvor mange mistenkelige tilfeller som er avdekket i Fredrikstad.

- Dette er noe mer enn vanlig på slike kontroller, sett opp mot at vi bare har sjekket tre bedrifter. På en annen side har det ikke vært noen aksjoner på lenge i Fredrikstad. Erfaringen vår er at antall feil går ned i perioder hvor vi er aktive på kontrollfronten, sier Mauseth til Fredrikstad Blad.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Akkurat nå er det nok dette du har mest lyst på
Dagens rett
Reker med agurk og limemajones

Akkurat nå er det nok dette du har mest lyst på

Rekesmørbrød med hjemmelaget limemajones på grovbrød er den perfekte fredagssnack.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her