Sjekker trygdemisbruk i restaurantbransjen

Nå er NAV i gang med å undersøke trygdemisbruk i restaurantbransjen i Fredrikstad.
Redaksjonen
30 November 2009 - 15:00

Også NAV var med på den store razziaen mot byens restaurantbransje forrige helg. I løpet av kvelden traff kontrollørene flere restaurantansatte som mottar forskjellige stønader, men som likevel var på jobb.

-Nå må vi sjekke nærmere om denne jobbingen er forenlig med stønadene de mottar, sier avdelingsdirektør Lars Petter Mauseth ved NAV kontroll Øst til Fredrikstad Blad og fortsetter:

- Vi avdekket også at ti personer av en eller annen grunn ikke var innmeldt i Arbeidstakerregisteret. Det kan se ut til at de to sakskompleksene glir litt over i hverandre.

Begrenser informasjonen
Han vil ikke kommentere hvor mange personer som vurderes for trygdemisbruk og hvilke bedrifter som er i søkelyset.

- Det eneste jeg kan si er at vi bare var med på en begrenset del av kontrollen. Folkene fra NAV var kun innom tre bedrifter for å sjekke de ansatte som var på jobb, sier Mauseth.

Men Mauseth legger til at det ikke er tilfeldig hvilke steder NAV ønsket å være med til.
- Vi vurderte litt på forhånd hvilke steder som var mest aktuelle. Restaurant er en bransje hvor det vanligvis er store utskiftninger blant de ansatte, og i de tilfellene hvor Arbeidstakerregisteret viser liten bevegelse eller hvor det er påfallende få ansatte, blir vi nysgjerrige, sier Mauseth.

Kan ha en god forklaring
Fra før vet man at manglende innmelding av ansatte til Arbeidstakerreisteret ikke nødvendigvis trenger å være verre enn slurv og dårlige rutiner. Men det kan også være at det er personer det ikke skal være synlig at er på jobb.

- Eller det kan være svart arbeid?
- Ja, det kan det godt være. Den siden av saken må skattemyndighetene sjekke ut.
For NAVs del regner han med at konklusjonen er klar i løpet av en måneds tid.

Overrasket over hva de fant
Mauseth er lettere overrasket over hvor mange mistenkelige tilfeller som er avdekket i Fredrikstad.

- Dette er noe mer enn vanlig på slike kontroller, sett opp mot at vi bare har sjekket tre bedrifter. På en annen side har det ikke vært noen aksjoner på lenge i Fredrikstad. Erfaringen vår er at antall feil går ned i perioder hvor vi er aktive på kontrollfronten, sier Mauseth til Fredrikstad Blad.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her