Sjekker trygdemisbruk i restaurantbransjen

Nå er NAV i gang med å undersøke trygdemisbruk i restaurantbransjen i Fredrikstad.
Redaksjonen
30 November 2009 - 16:00

Også NAV var med på den store razziaen mot byens restaurantbransje forrige helg. I løpet av kvelden traff kontrollørene flere restaurantansatte som mottar forskjellige stønader, men som likevel var på jobb.

-Nå må vi sjekke nærmere om denne jobbingen er forenlig med stønadene de mottar, sier avdelingsdirektør Lars Petter Mauseth ved NAV kontroll Øst til Fredrikstad Blad og fortsetter:

- Vi avdekket også at ti personer av en eller annen grunn ikke var innmeldt i Arbeidstakerregisteret. Det kan se ut til at de to sakskompleksene glir litt over i hverandre.

Begrenser informasjonen
Han vil ikke kommentere hvor mange personer som vurderes for trygdemisbruk og hvilke bedrifter som er i søkelyset.

- Det eneste jeg kan si er at vi bare var med på en begrenset del av kontrollen. Folkene fra NAV var kun innom tre bedrifter for å sjekke de ansatte som var på jobb, sier Mauseth.

Men Mauseth legger til at det ikke er tilfeldig hvilke steder NAV ønsket å være med til.
- Vi vurderte litt på forhånd hvilke steder som var mest aktuelle. Restaurant er en bransje hvor det vanligvis er store utskiftninger blant de ansatte, og i de tilfellene hvor Arbeidstakerregisteret viser liten bevegelse eller hvor det er påfallende få ansatte, blir vi nysgjerrige, sier Mauseth.

Kan ha en god forklaring
Fra før vet man at manglende innmelding av ansatte til Arbeidstakerreisteret ikke nødvendigvis trenger å være verre enn slurv og dårlige rutiner. Men det kan også være at det er personer det ikke skal være synlig at er på jobb.

- Eller det kan være svart arbeid?
- Ja, det kan det godt være. Den siden av saken må skattemyndighetene sjekke ut.
For NAVs del regner han med at konklusjonen er klar i løpet av en måneds tid.

Overrasket over hva de fant
Mauseth er lettere overrasket over hvor mange mistenkelige tilfeller som er avdekket i Fredrikstad.

- Dette er noe mer enn vanlig på slike kontroller, sett opp mot at vi bare har sjekket tre bedrifter. På en annen side har det ikke vært noen aksjoner på lenge i Fredrikstad. Erfaringen vår er at antall feil går ned i perioder hvor vi er aktive på kontrollfronten, sier Mauseth til Fredrikstad Blad.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kongeosten er Norges beste ost

Hitra Gårdsmat helt sørvest i Trøndelag stakk av med «supergull» i oste-NM 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv en hurtigpizza som denne smaker perfekt
Dagens rett

Selv en hurtigpizza som denne smaker perfekt

Har du liten tid til middagslaging, behøver det ikke bety mindre smak. Bare prøv denne oppskriften på pizza med crème fraîche og bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her