Drikke
Sjelden lekkerbisken

Sjelden lekkerbisken

Denne autentiske smaken av barolovinmarken Vigna Rionda er ikke bare ny på markedet, men også snart historie.
Aase E. Jacobsen
08 September 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Tommaso Canale Vigna Rionda Barolo 2009 (94083) er ultratradisjonell. Det innebærer relativt lang uttrekkstid under gjæringen som finner sted i sementtanker og bare store velbrukte fat til modningen som tar omtrent tre år. Resultatet er en vin som ikke er spesielt drikkevennlig i sin ungdom, men som har et veldig godt lagringspotensial. Men med en aldeles fantastisk nebbiolokarakter, veldig gode syrer og flotte tanniner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den kommer fra Rionda-vinmarken i barolokommunen Serralunga. En vinmark som alltid har vært myteomspunnet og ettertraktet på grunn av sin evne til å gi barolo av en helt spesiell karakter og med en sjelden god evne til å modnes.
Det er i stor grad takket være det ekstra kalkholdige jordsmonnet som gir nebbiolodruer med ekstra dybde og raffinement. Canales druer endte opp hos topprodusenter som Mascarello og Bruno Giacosa. Inntil de bestemte seg for å tappe vinen under egen etikett. Og hvilken etikett - også den er ultratradisjonell.

Fra og med 2007-årgangen sendes den på markedet av Giovanno Rosso, men det er først fra 2011-årgangen at Rossos navn settes på etiketten. Derfor er akkurat denne Rionda-vinen er sjeldenhet som snart er historie. For da Tommaso Canale døde i fjor, var nevøen Davide Rosso (bildet t.h.) den nærmeste til å overta en andel (0,85 hektar) av denne ettertraktete parsellen på totalt 2,2 hektar som en gang hadde tilhørt Davides oldefar, og som denne ervervet i 1934.

Parsellen ble omplantet på 1950-tallet, og inneholder i dag derfor nesten 60 år gamle vinstokker. At Davide kommer til å lage minst like gode Riondaer i framtiden hersker det ingen tvil om, for hans viner er alltid veldig klassiske og uttrykksfulle.

At parseller i Rionda skifter hender, skjer bare i forbindelse med arveoppgjør og er alltid forbundet med stor interesse. De to andre delene av Canales parsell overtas av henholdsvis Guido Porro og Ettore Germano. Det betyr for øvrig også at Roagna mister sin kilde fra Rionda. Ved siden av Rosso, Porro og Germano, er Oddero og ikke minst Massolino betydelige eiere i denne vinmarken.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven
Ukens drink
Tanqueray Flor de Sevilla Negroni

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven

Negroni er en alkoholsterk drink, perfekt for kalde årstider. Denne vrien er imidlertid noe fruktigere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Revolusjon i barhyllene: Målet er langt færre glassflasker

Verdens bartendere vil ha ekte og langveisfarende vare. Men Moder jord tynges av vekten av de 40 milliarder glassflaskene som fraktes mellom kontinentene. Det er hva ecoSPIRITS gjør noe med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er helg: Baconkarbonader går i en egen mage
Dagens rett
Baconkarbonader

Det er helg: Baconkarbonader går i en egen mage

Bacon setter en god smak på mye, og den nøytrale karbonadedeigen er intet unntak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Formkake får en annen betydning servert på denne måten
Ukens kake
Stekt formkake med bjørnebær og krem

Formkake får en annen betydning servert på denne måten

Har du rester av formkake, vet du hva du skal bruke den til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven
Ukens drink
Tanqueray Flor de Sevilla Negroni

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven

Negroni er en alkoholsterk drink, perfekt for kalde årstider. Denne vrien er imidlertid noe fruktigere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Revolusjon i barhyllene: Målet er langt færre glassflasker

Verdens bartendere vil ha ekte og langveisfarende vare. Men Moder jord tynges av vekten av de 40 milliarder glassflaskene som fraktes mellom kontinentene. Det er hva ecoSPIRITS gjør noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt
Matkurs og vinkurs
Brennevinskurs 12. desember i Oslo

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt

Akevittens høysesong er i anmarsj, og Sesto Sensos engasjerende Felice Capasso hjelper deg med å velge de rette flaskene til årets julemat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er helg: Baconkarbonader går i en egen mage
Dagens rett
Baconkarbonader

Det er helg: Baconkarbonader går i en egen mage

Bacon setter en god smak på mye, og den nøytrale karbonadedeigen er intet unntak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her