Sjeldent spennende

Denne hvitvinen har nok av alt til å tåle høstmørket.
Aase E. Jacobsen
17 September 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

At Montagnola Morasso Timorasso 2007 (80302) kommer fra Piemonte er ikke lett å gjette. Ikke fordi området ikke kan lage gode hvitviner, men først og fremst fordi hvitviner av dette kaliberet er sjelden kost.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Svært mineralsk
Den er nemlig en svært mineralsk vin med stor rikdom i frukten, kombinert med veldig god friskhet. En vin du mer enn gjerne nyter sammen med godsaker som hummer, kongekrabbe med kraftig saus eller også lyst kjøtt.

Den er laget av den svært så sjeldne druen timorasso (timoraccio, timorosso, timorazza og morasso) som kun dyrkes i Piemonte i Italia - og av noen få aktører i åsene rundt Tortona, 5-6 mil fra Asti.

Små avlinger
Helt siden middelalderen har timorasso hatt høy anseelse for å gi aromatiske og lagringsdyktige viner, og var på et tidspunkt Piemontes viktigste hvite drue. Dette til tross ble den aldri plantet på ny i samme skala etter at vinluskatastrofen for drøyt hundre år siden renset grundig opp i vinmarkene. Og industrialiseringen i vinmarkene etter andre verdenskrig satte ytterligere fart i utryddingen.

Mye av skylden må tillegges dens lave produktivitet og det at den ikke ville trives andre steder enn i disse kuperte vinmarkene med fossilrikt kalkholdig jordsmonn. Forhold som bidro til å gi den endelige vinen stor konsentrasjon, høyt mineralinnhold og et langt liv.

Walter Massa på Villa Massa får æren for å ha reddet druen og var på et tidspunkt den eneste som holdt liv i tradisjonen. Nå har han heldigvis fått følge av flere timorassoentusiaster - deriblant Donatella Giannotti hos Cascina Montagnola, som altså er tilgjengelig i Norge i svært begrenset volum, men til en flott pris.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her