Sjeldent spennende

Denne hvitvinen har nok av alt til å tåle høstmørket.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

At Montagnola Morasso Timorasso 2007 (80302) kommer fra Piemonte er ikke lett å gjette. Ikke fordi området ikke kan lage gode hvitviner, men først og fremst fordi hvitviner av dette kaliberet er sjelden kost.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Svært mineralsk
Den er nemlig en svært mineralsk vin med stor rikdom i frukten, kombinert med veldig god friskhet. En vin du mer enn gjerne nyter sammen med godsaker som hummer, kongekrabbe med kraftig saus eller også lyst kjøtt.

Den er laget av den svært så sjeldne druen timorasso (timoraccio, timorosso, timorazza og morasso) som kun dyrkes i Piemonte i Italia - og av noen få aktører i åsene rundt Tortona, 5-6 mil fra Asti.

Små avlinger
Helt siden middelalderen har timorasso hatt høy anseelse for å gi aromatiske og lagringsdyktige viner, og var på et tidspunkt Piemontes viktigste hvite drue. Dette til tross ble den aldri plantet på ny i samme skala etter at vinluskatastrofen for drøyt hundre år siden renset grundig opp i vinmarkene. Og industrialiseringen i vinmarkene etter andre verdenskrig satte ytterligere fart i utryddingen.

Mye av skylden må tillegges dens lave produktivitet og det at den ikke ville trives andre steder enn i disse kuperte vinmarkene med fossilrikt kalkholdig jordsmonn. Forhold som bidro til å gi den endelige vinen stor konsentrasjon, høyt mineralinnhold og et langt liv.

Walter Massa på Villa Massa får æren for å ha reddet druen og var på et tidspunkt den eneste som holdt liv i tradisjonen. Nå har han heldigvis fått følge av flere timorassoentusiaster - deriblant Donatella Giannotti hos Cascina Montagnola, som altså er tilgjengelig i Norge i svært begrenset volum, men til en flott pris.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Montagnola Morasso Timorasso 2007

Produsent:
Donatella Giannotti
Utvalg:
Basisutvalg (Fullsortiment)
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
169,10 kr
Varenummer:
80302
91 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen