Mat
Sjokoladen som lokker fram barnet i deg

Sjokoladen som lokker fram barnet i deg

På sjokoladekafeen Max Brenner i Sydney spiser du en sjokoladepizza med sjokolademilkshake til og avslutter med frukt dyppet i smeltet sjokolade. Dessuten er det fullt lovlig å leke med sjokoladen.
Redaksjonen
28 Februar 2014 - 10:45

Kan du bli annet enn «høy» av så mye sjokolade? Nei, hadde grunnleggeren av sjokoladekafeen Max Brenner svart. Israelske Oded Brenners kjærlighet til sjokolade går tilbake til barndommen. Da han var i 20-årene, ved begynnelsen av 1990-tallet, reiste han rundt i Europa og lærte seg sjokoladeframstillingens mange knep. Blant annet hos Michel Chaudun i Paris og George Maushagen i Düsseldorf.

Vel hjemme i Tel Aviv startet han i 1995 sammen med Max Fichtman en sjokoladebutikk. Den fikk svært mye positiv omtale av de lokale matskribentene. Oded serverte nemlig sjokolade på en helt ny og fortryllende måte.

Etterspørselen steg, og butikken ble etter hvert også en sjokoladecafe.

 

Lekenhet viktig

Noen år senere kom australske Lilly og Tom Haikin til Israel. De kjente Oded fra før og ble overbegeistret for Max Brenner-konseptet. I 2000 åpnet de sin første franchiseutsalg i Sydney. Tretten år senere finnes det et trettitalls Max Brenner-kafeer i Australia.

Den enorme suksessen Haikin-ekteparet har skapt som franchisetakere har gjort at dagens eier av varemerket, Strauss-Elite, nå revurderer franchiseordningen i andre deler av verden.

Årsaken til suksessen er lekenheten. Konseptet var å forme en ny sjokoladekultur som skulle være avslappet og lokke fram barnet i gjestene. Det første du møter når du kommer til kafeen er logoen som er et portrett av Oded Brenner med mottoet, Chocolate by the bald man, sjokoladen til den skallete mannen.

Oded er kjent for sin kreative og lekne design. Den setter sitt preg på alt fra emballasje via dekketøyet til selve innredningen. Og til og med nye spennende måter å innta sjokoladen på.

En av disse er hvordan en kopp varm sjokolade serveres. Hans storselgende flytende melkesjokolade går under navnet Suckao og koppen den drikkes av et Odeds egen design.

Eventyrlig opplevelse

Den hvite koppen minner om en oljelampe. I bunnen av koppen tennes et telys og i beholderen over heller gjesten selv i varm melk og sjokoladepraliner som får smelte i melken.

Når sjokoladen har smeltet, inntas melkesjokoladen med et sugerør. Navnet suckao er altså en kombinasjon av «suck» og kakao.

Ved at kunden selv velger hvor mange sjokoladebiter som blandes i melken, får hun eller han eksakt den ønskete sødme og sjokoladesmak. Det er med andre ord ikke bare å bestille en kopp varm sjokolade, den krever sitt av kunden samtidig som du får lov å «leke med maten».

– Vi vil at kundene skal få en Alice in Wonderland-følelse når de er hos oss for å drikke eller spise våre sjokoladekomposisjoner, sier Max Brenners informasjonsansvarlige Laura Speirs.

 

Sveitsisk sjokoladepresisjon

Den sveitsiske sjokoladeprodusenten Lindt & Sprüngli satser på stilrenhet og moderne design i sin sjokoladekafesatsing. I følge deres sjef for detaljhandel og marked, Anne McGlinchey, er målet med sjokoladekafeene for Lindt å formidle en sofistikert og luksuriøs opplevelse. De ønsker at Lindt oppfattes som et eksklusivt varemerke.

– Opplevelsen skal være den samme som å komme inn i en designerbutikk. Derfor har vi en stilren innredning med lærstoler, dyrt porselen og den beste kvaliteten på ingrediensene, sier Anne.

Lindt åpnet sin første flaggskipskafe i 2004 i Sydney. Valget av byen på andre siden av kloden skyldes at australierne veldig lenge har hatt en uforklarlig hang til og preferanse for Lindts sjokoladekaker, påskesjokolade og folieinnpakket sjokoladekuler. I dag har Lindt åtte kafeer i Australia.

Anne McGlinchey forteller at Australia dessuten er et veldig godt utgangspunkt for å utvikle aktiviteten videre inn i Asia.

– Ettersom distribusjonssystemene ikke alltid fungerer like godt der, noe som gjør at sjokoladen risikerer å smelte på vei til butikkene, må vi ha kontroll fra en adresse nærmere Asia enn Sveits, forklarer hun.

Lindt-kafeen ved Martin Place i Sydney er et populært tilholdssted for businessfolket som ofte legger møter til lokalet. Men også skolebarn stikker innom etter skoleslutt eller sammen med foreldrene på fritiden.

– Det er veldig bra for varemerket at vi har lykkes å fange opp de unge, sier Anne.

Men ikke bare de unge. Kafeen er også populær blant eldre som er sugne på kaffe og konfekt.

 
 

Adresser

Max Brenner

Fra menyen:
Suckao med praliner av hvit-, melke- eller mørk sjokolade.
Sjokoladefondue serveres med friske frukter, grillete marshmallows og bananbrød.
Sjokoladepizza med smeltet jokolade, karamelliserte pecannøtter, bananer og marshmallows.

Lindt Chocolate Café

På Lindts kafe kan du bestille sjokoladekaker. Du kan delta på sjokoladesmakinger hvor du både får smake og jobbe med sjokolade. Produktene kan du ta med hjem.

Andre sjokoladekafeer i Australia:
Guylian, Sydney: www.guyliancafe.com.au
Gânache chocolate: www.ganache.com.au
Koko Black, Melbourne og Canberra: www.kokoblack.com
Cafe Chocolat, Bondi Junction, Sydney
Chocolate Bean, Adelaide: www.chocolatebean.com
Margaret River Chocolate Company, Margaret River, www.chocolatefactory.com.au

Foto: Max Brenner, Lindt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her