Skreddersyr vinkjellere

Vinoteca er Ken Canaiolo Engebretsens nye lille baby. Kort sagt skal selskapet være konsulent hvis noen vil innrede en vinkjeller og fylle den opp.
Redaksjonen
04 Oktober 2007 - 14:00

Dette gjelder primært hoteller og restauranter - men også privatpersoner.
 
- Ja. Det baserer seg på bakgrunn av det jeg har gjort i ti år, spesielt på Le Canard. Jeg føler selv at jeg har fått kunnskap om hva som skal inn i en kjeller for at det skal ha verdi over tid. Jeg tenker da spesielt på vinopplevelse, men også i investeringsøyemed, for noen tenker også i den retningen, sier vinkelner Engebretsen.
 
Ingen fasit
Han har allerede kunder i horeca og blant private. Men finnes det noen fasit på hvor mye det koster å bygge en kjeller? Mindre restauranter er kanskje redde for å binde opp kapital?
 
- Nei, det gjør ikke det. Det som jeg ser nå, og det som er mitt primætmarked, er at kundene ønsker innredningen. Så tar de kontakt, for de har et rom, et kott, et svært kjellerrom - hva som helst - og sier at her kan jeg godt tenke meg en kjeller, sier Engebretsen.
 
Spesialbygger
- Så spesialbygger man interiøret til kjelleren Da får man straks opp antall flasker som maksimalt kan gå inn. Eventuelt får de hjelp til å fylle opp kjelleren med vin. Og så lager jeg skjemaer som forteller at disse vinene skal drikkes fra 2008 til 2020 og drikker på topp i 2015, og så videre. Og informasjon om forventet prisøkning - til hva de skal brukes til.
Ikke svindyrt
Den enkleste kjelleren han har bygget kostet 15 000 kroner.
 
- Et vinskap har vel kanskje plass til 180 til 200 flasker og det koster fort 15 000 kroner. Og det tar stor plass. Men nå jobber jeg med et kott som ikke brukes til noenting. Og jeg får inn 800 flasker. Fire ganger så mye. Og det koster bare litt mer.
 
Lite plass
Det er ikke store plassen man trenger for å bygge en kjeller.
 
- Nei, du kan bygge det på hva du vil. Det jeg gjorde for en kunde, var å bygge en vinkjeller rett på veggen. Du kjører kjøling i veggen, lager hyller på veggen der flaskene ligger med etiketten ut - på tvers. Så stabler du de oppover med en flaske i hver hylle, og så lager du glassdører foran i isolerglass og dette bygger 20 centimeter. Jeg ser ikke noen hindringer på hvor jeg kan lagre vin hen. For å være helt ærlig.
 
Perfekte forhold
- Så, kort og godt kan man si at du skreddersyr løsninger?
 
- Ja, det er akkurat det jeg gjør. Jeg skreddersyr interiøret og perfekte lagringsforhold og da i etterkant - hvis kundene vil - selve innholdet. Det kjøleanlegget som jeg kjører er spesialmodifisert til å resirkulere fuktigheten og holde fuktigheten på mellom 75 og 80 prosent, som er det optimale, sier Engebretsen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her