Skreddersyr vinkjellere

Vinoteca er Ken Canaiolo Engebretsens nye lille baby. Kort sagt skal selskapet være konsulent hvis noen vil innrede en vinkjeller og fylle den opp.
Redaksjonen
04 Oktober 2007 - 13:00

Dette gjelder primært hoteller og restauranter - men også privatpersoner.
 
- Ja. Det baserer seg på bakgrunn av det jeg har gjort i ti år, spesielt på Le Canard. Jeg føler selv at jeg har fått kunnskap om hva som skal inn i en kjeller for at det skal ha verdi over tid. Jeg tenker da spesielt på vinopplevelse, men også i investeringsøyemed, for noen tenker også i den retningen, sier vinkelner Engebretsen.
 
Ingen fasit
Han har allerede kunder i horeca og blant private. Men finnes det noen fasit på hvor mye det koster å bygge en kjeller? Mindre restauranter er kanskje redde for å binde opp kapital?
 
- Nei, det gjør ikke det. Det som jeg ser nå, og det som er mitt primætmarked, er at kundene ønsker innredningen. Så tar de kontakt, for de har et rom, et kott, et svært kjellerrom - hva som helst - og sier at her kan jeg godt tenke meg en kjeller, sier Engebretsen.
 
Spesialbygger
- Så spesialbygger man interiøret til kjelleren Da får man straks opp antall flasker som maksimalt kan gå inn. Eventuelt får de hjelp til å fylle opp kjelleren med vin. Og så lager jeg skjemaer som forteller at disse vinene skal drikkes fra 2008 til 2020 og drikker på topp i 2015, og så videre. Og informasjon om forventet prisøkning - til hva de skal brukes til.
Ikke svindyrt
Den enkleste kjelleren han har bygget kostet 15 000 kroner.
 
- Et vinskap har vel kanskje plass til 180 til 200 flasker og det koster fort 15 000 kroner. Og det tar stor plass. Men nå jobber jeg med et kott som ikke brukes til noenting. Og jeg får inn 800 flasker. Fire ganger så mye. Og det koster bare litt mer.
 
Lite plass
Det er ikke store plassen man trenger for å bygge en kjeller.
 
- Nei, du kan bygge det på hva du vil. Det jeg gjorde for en kunde, var å bygge en vinkjeller rett på veggen. Du kjører kjøling i veggen, lager hyller på veggen der flaskene ligger med etiketten ut - på tvers. Så stabler du de oppover med en flaske i hver hylle, og så lager du glassdører foran i isolerglass og dette bygger 20 centimeter. Jeg ser ikke noen hindringer på hvor jeg kan lagre vin hen. For å være helt ærlig.
 
Perfekte forhold
- Så, kort og godt kan man si at du skreddersyr løsninger?
 
- Ja, det er akkurat det jeg gjør. Jeg skreddersyr interiøret og perfekte lagringsforhold og da i etterkant - hvis kundene vil - selve innholdet. Det kjøleanlegget som jeg kjører er spesialmodifisert til å resirkulere fuktigheten og holde fuktigheten på mellom 75 og 80 prosent, som er det optimale, sier Engebretsen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her