Mat
Slår et slag for høna

Slår et slag for høna

Et eget opplysningskontor som skal beskytte hønas plass i norsk gastronomi er i arbeid.
01 Februar 2014 - 13:43

Men i motsetning til de øvrige opplysningskontorene er ikke det nyopprettete Opplysningskontoret for høne finansiert av landbruket.

Her er kontorets Facebook-side

Derimot av en gruppe idealister med Andreas Viestad i spissen.

Fra avfallsprodukt til søndagsmiddag

Hønene anses i landsbruket i stor grad som et avfallsprodukt. Når en høne har verpet fra seg, blir den gasset og destruert. Enkelt og greit.

Noen få eksemplarer av denne mishandlete råvaren tas vare på, men så å si bare i frossen form, under navnet Gullhøns.

Gir den beste kjøttkraften

Høna er i moderne norsk kosthold dessverre fullstendig utkonkurrert av kylling. I min landlige barndom fantes ikke kylling på menyen, men derimot høne. Det var den klare favoritten, men som bare var tilgjengelig som søndagsmiddag, og da helst med grønn ertestuing, poteter og verdens beste brunsaus – syntes vi den gangen.

Prøv en av våre fristende oppskrifter med høne

Høna var imidlertid ikke bare forbundet med nytelse. Jeg kjenner fortsatt den stramme lukta i vaskekjelleren da jeg som barn måtte hjelpe med å plukke opp fjærene etter at hønene var ribbet. Men forventningene om søndagsmiddagen overdøvde lidelsen.

Vi vil ha fersk høne

Den eneste måten å få høne på menyen igjen, er om den blir tilgjengelig i fersk form. Ikke ved å hente de nykverkete hønene hos bonden som i min barndom, men i hel versjon eller også ulike stykningsdeler i kjøledisken. Er det noen dagligvarekjeder som tar oppfordringen fra det nye opplysningskontoret?

Foto: iStockphoto

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her