Mat
Slik lager du din egen kraft. Basisen for alle gode supper, sauser og gryter

Slik lager du din egen kraft. Basisen for alle gode supper, sauser og gryter

Kraft basert på kjøtt, fisk, fugl eller grønnsaker kan du lett koke selv. Her får du de gode tipsene og oppskriftene.
Redaksjonen
23 Januar 2016 - 12:42

Har du hørt en kokk si at "Den gode smaken ligger i kraften" før, men kanskje ikke har turt å sette i gang med å lage din egen kraft fra bunnen av?

Det er faktisk lekende lett, og mye rimeligere enn hva du kanskje skulle tro.

Billig og godt

Kraft kan kokes på storfe, lam, kylling, høns, fisk og skalldyr eller grønnsaker, og som oftest bruker du de rimeligste delene av dyrene samt ben til å lage kraften på. Sammen med grønnsaker og vann er det en billig fornøyelse å lage sin egen kraft.

Ta gjerne vare på avskjær av grønnsaker, løkskall, stilker av persillen osv og putt i kraftgryta i stedet for å slenge det i søpla.

Det tar litt tid å koke kraft, men til gjengjeld får du mye kraft når du først setter i gang. Det er også takknemlig arbeid, for har du først satt over kraftkjelen, kan den stå og passe seg selv slik at du kan gjøre andre ting i mens.

Se alle de gode suppene du kan lage med din egen superkraft

Når kraften er ferdig kokt, silt og avkjølt kan den fryses ned i passende porsjoner, for eksempel i isterningposer eller rengjorte melkekartonger. Kartongen lukkes med frysetape og merkes med innholdet.

Okse- og kalvekraft

Her har du to måter å lage kraft på, enten ved å bruke det tradisjonelle kokekjøttet fra forparten på storfe, eller ved å bruke stykker med mye bein.

Dekk kjøttet og beina med kaldt vann og kok opp. Kaldt vann trekker ut smaken av ingrediensene under oppvarmingen. 

Ved å koke opp vannet før du har i ingrediensene til kraften forsegler du nemlig cellene i ingrediensene slik at saftene og smakene holder seg inne og ikke kommer ut i kraften.

Bruker du kokekjøtt er det bog, bryst, bibringe, og høyrygg som er tingen. Dette er kjøtt som er mindre mørt og egner seg derfor godt til koking over lang tid. Da du gjerne skal bruke dette kjøttet i suppen senere er det viktig at det ikke fosskoker, men får trekke på ca 85 grader (vannet simrer) til det er ferdig.

Se oppskrifter på kjøttgryter her

Bein gir gjerne mer smak og bindestoff til kraften. Del gjerne beina opp i mindre deler før du eventuelt bruner de (for brun kraft). Oksehale gir en flott fylde og smak til kraften, og det er knapt den suppe som kan måle seg med en skikkelig oksehalesuppe.

Høne er perfekt

Hvor mange har vel ikke gått forbi frysedisken og sett pakkene med høne ligge der og lurt på hva man skal lage med dem?

De hønene du finner i butikken er faktisk av en veldig god kvalitet og er unge når de slaktes i forhold til hvordan dette var tidligere.

Gode hønseretter finner du her

Høns er godt egnet til koking av suppekraft og er en billig råvare. Den lange koketiden gir mye og smaksrik kraft som er fin basis for et utall suppevarianter.

Renset, kokt hønsekjøtt er fint å fryse i passende porsjoner, til bruk i supper, salater eller gryteretter. Det er en fordel å koke flere høns i en stor kjele når du først er i gang.

Fisk- og skalldyrskraft

Vi har verdens beste fisk og skalldyr her i Norge, og det er for synd at vi skal kaste noe som kan gi oss den deiligste kraft.

Skalldyrkraft er et godt eksempel, for selv om du kan lage dette på skall fra hummer og kreps, er det ingenting i veien for å ikke lage den deiligste skalldyrkraft av rekeskall.

Så neste gang du har rekekalas hjemme skal du ikke kaste skallet, men ha det i en pose og legg det i fryseren til en dag du har tid til å lage en god kraft på det.

Når det gjelder fiskekraft er det noen viktige ting man bør merke seg. For det første bør du koke kraft på avskjær og bein av hvit fisk.

Rød fisk som laks og ørret gir lett en fet smak på kraften som mange reagerer negativt på.

Les om bruk av rekeskall her

Det neste du skal være påpasselig med er å fjerne alt av blodrand fra fiskebeina, samt gjellene i fiskehodene. Dette gir en besk, nesten metallisk smak til kraften.

Sist men ikke minst er det viktig å ikke la fiskebeina trekke mer enn ca 20 minutter da en lengre koketid kan gi en limaktig konsistens på kraften. Har du først silt fra beina kan du derimot koke kraften inn.

Slik blir kraften best

Når du skal koke en kraft, skal du alltid begynne med kaldt vann som du så koker opp. Kaldt vann trekker ut smaken av ingrediensene under oppvarmingen. Ved å koke opp vannet før du har i ingrediensene til kraften forsegler du cellene i ingrediensene slik at saftene og smakene holder seg inne og ikke kommer ut i kraften.

Når du koker kraft er det viktig å fjerne de proteinene som legger seg som et skum på toppen av kraften med en sleiv da kraften ellers vil bli uklar. Når kraften har kokt ferdig siles den gjennom en veldig finmasket sil, eller et kaffefilter.

Fjern fettlaget som legger seg på toppen ved å legge et kjøkkenpapir over, eller fjern fettlaget når kraften er helt kald og fettet har stivnet oppå.

Kraften må avkjøles raskt ved å sette kjelen i et vannbad i vaskekummen med iskaldt vann. Bytt vannet når det ikke lenger er kaldt.

Nedenfor finner du en rekke gode oppskrifter på kraft som du kan bruke som base for supper, i risotto eller i andre spennende retter.

Grønnsakkraft

Grønnsakkraft

Fremgangsmåte

Rens og skjær grønnsakene i terninger. Ha dem over i en kjele og hell på kaldt vann. Kok opp og skum av. Surr ingrediensene til bouquet garni (suppekvasten) sammen med en hyssing og legg den i grønnsakkjelen. La det trekke i 40-50 minutter. Sil kraften.

NB. Grønnsakene kan selvfølgelig brukes.

Tips: Hjemmelaget grønnsakkraft er den beste basis til enhver suppe eller gryterett og er også flott som basis til mange sauser. Den er fin å fryse, f.eks. i isbiteposer/former. Da er det lett å ta ut en og en til matlagingen

Her finner du flere oppskrifter på kraft til bruk i mange retter.

Her finner du mange flere deilige supper

Mange asiatiske supper du bør prøve

9 lettlagete supper å ta med på tur

 Slik lager du kraft selv

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Lys kraft

Lys kraft

Fremgangsmåte

Del bein i mindre stykker. Vask og skrell grønnsakene. Del dem i grove biter.

Ha bein og grønnsaker i en kjele og tilsett kaldt vann. Ha i salt, pepper og laurbærblad.

Kok opp og la det hele småkoke i opptil 5 timer. Skum av underveis, for å få en klar kraft. Sil tilslutt kraften gjennom et klede.

Gir 2 ½ liter ferdig kraft.

Tips: Ta gjerne varme på avskjær fra grønnsaker, stilker av persille og løkskall og benytt det i kraftkokingen. Oksehaler er perfekt til kraftkoking.

Til hverdags bruker vi stort sett buljongpulver eller terninger, men til fest og selskap er det lov å gjøre seg litt mer flid. Egenkokt kraft er noe helt spesielt! Her får du smaker og fylde som du ikke finner andre steder. Lag en stor porsjon og frys ned i begre eller i isterningsposer.

Her finner du flere oppskrifter på kraft til bruk i mange retter.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Brun kraft

Brun kraft

Fremgangsmåte

Gir ca 2½ liter kraft

Del beina i mindre stykker og brun de i stekepanne eller i stekeovn på 250 grader i ca. 20 minutter.

Ta bena over i en stor kjele, fyll på kaldt vann og la det koke opp. Fjern skummet underveis med en hullsleiv.

Tilsett grønnsaker og krydder og la det hele småkoke i 4-5 timer. Kraften siles og settes til avkjøling uten lokk. Når kraften er kald fjernes fettlokket.

Kraft kan fryses i f.eks melkekartonger, isterningposer el. Holdbarhet 3-4 mnd.

Gir ca 2½ liter ferdig kraft

Tips: Under koking smelter mesteparten av fettet i kjøttet ut i kraften. Når kraften er avkjølt, danner det seg et fettlokk som er enkelt å ta av.

Her finner du flere oppskrifter på kraft til bruk i mange retter.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Koking av kraft

Koking av kraft

Fremgangsmåte

Beregn ca. 1½ l vann og 2 ts salt per kilo kjøtt. Kok opp vannet og tilsett salt.

Legg i kjøttet og kok opp på nytt.

Skum godt av, slik at kraften blir klar.

Tilsett hel pepper, noen skiver løk og urtene. Senk varmen slik at kjøttet ikke koker, men trekker på ca. 90° C. La kjøttet trekke til det er mørt, ca. 2 timer.

Knyt urtene sammen med hyssing og la dem trekke sammen med kjøttet for å gi god smak til kraften.

Kjøttkraft er et godt grunnlag for god smak til sauser og supper. Er det litt kjøtt på beina blir det bedre og sterkere kraft. Jo mer beina er oppdelt jo mer kraft blir det trukket ut. Hvis du ikke skal bruke all kraften kan du fryse den og bruke den senere.

Gir ca 2½ liter ferdig kraft.

Tips: Ikke kast kjøttet, men bruk det i supper, gryter eller lag en god lapskaus med det.
 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Hønsekraft

Hønsekraft

Fremgangsmåte

Gir ca. 1 liter kraft
 
Del hønene i to på denne måten:
Bruk en spiss kniv som stikkes gjennom brystbenet og presses ned på hver side.

Brett høna godt ut slik at det knekker langs ryggbena. Klipp eller skjær over, slik at du får to halvparter. Legg dem så i en stor kasserolle med kokende, lettsaltet vann (1 ts salt pr. l. vann).

Hønene skal ikke fosskoke, men vare trekke ved 80-85 °C. Det vil si at det skal være såvidt bevegelse i vannet uten at det koker.

For å få god smak på kraften, kan du ha like deler gulrot, purre, sellerirot og løk - alt vasket og grovt oppdelt. Et par laurbærblader setter også god smak. Koketiden er 2-2 ½ time.

Hønene er ferdig kokt når kjøttet løsner fra bena. Ta opp hønene fra kraften og avkjøl noe. Rens så kjøttet for skinn og ben og sil kraften.

Fettet er av det sunne og hjertevennlige slaget, med høye andeler umettede fettsyrer, som det er på kylling og kalkun.

Fettet i kraften legger seg på toppen når det avkjøles, og kan derfor lett fjernes. Ellers sitter det mye god smak nettopp i fettet, og det fordeler seg i kraften når det varmes opp igjen.

Tips: Du finner høns i butikkenes frysedisk. Dagens høns er slakt av unge dyr, og kjøttet har svært høy kvalitet. De fleste høns veier rundt 900-1000 g og gir middag til 3-4 personer.

Du kan med fordel koke flere høns i en stor kjele når du først er i gang. Renset, kokt hønsekjøtt er fint å fryse i passende porsjoner, så har du et flott råstoff til mang en god middag.

Her finner du flere oppskrifter på kraft til bruk i mange retter.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Fiskekraft

Fiskekraft

Fremgangsmåte

Gir ca 1 liter kraft

Vask fiskeavskjæret og fisken godt. Fjern blodrand og gjeller. Vask grønnsakene og del dem i store biter.

Legg alt i en kjele og fyll på kaldt vann til det såvidt dekker. Det betyr ca 3 liter.

Kok opp og la det hele stå og trekke (vannet skal ikke fosskoke men  være litt i bevegelse) i 20 minutter. Etterhvert som det danner seg skum fjernes dette med en øse.

Når kraften er ferdig kokt, fjernes fiskeavskjæret og grønnsakene, og kraften siles. 

Ønsker du en kraftigere smak på kraften, eller at den tar liten plass i fryseboksen, så koker du den inn. Det vil si du lar kraften fosskoke til mengden er halvert.

I dette tilfellet kan det dessuten lønne seg å lage kraften uten salt, og heller salte når den skal brukes.

Tips: Bruk bare ben av hvit fisk til denne kraften. Det er viktig at du ikke koker fiskebenene mer enn 20 - 25 minutter før du siler av disse, da det lett blir en limaktig konsistens dersom den koker for lenge.

Her finner du flere oppskrifter på kraft til bruk i mange retter.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Vurder oppskriften

Enkel skalldyrkraft

Enkel skalldyrkraft

Fremgangsmåte

Gir ca 1½ liter kraft

Vask grønnsakene og kutt de opp grovt.

Ha oljen i en stor kasserolle og ha i tomatpuréen, og stek den i et minutts tid før du tilsetter grønnsakene og rekeskallene. ha i krydderet.

Stek alt sammen over middels høy varme til rekeskallene begynner å brunes, trekk kjelen vekk fra avtrekksvifte og tilsett cognacen og tenn på. Flamer rekeskallene mens du rører rundt og vent med å sette gryta tilbake til flammene har dødd ut.

Fyll opp med kaldt vann til det dekker og kok opp. La koke i minst 30 minutter, maks to timer mens du skummer av kraften.

Sil av kraften og avkjøl. ønsker du en fyldigere smak kan du la kraften koke noe inn.

Kraften er perfekt til skalldyrsuppe, risotto eller andre sjømatsretter.

Tips: Ta vare på rekeskallet etter at du har spist ferske reker og frys det ned til du skal lage kraft på det. Du kan gjerne samle opp litt etter litt til du har nok til å koke kraft på.

 Her finner du flere oppskrifter på kraft til bruk i mange retter.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå er denne vinen kommet som et hvitt og like hemmelig knallkjøp
+
Ukens vin

Nå er denne vinen kommet som et hvitt og like hemmelig knallkjøp

Etiketten er gullfarget som peker på et eksklusivt innhold, men prisen er den samme vanvittig lave for en vin på dette nivået.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå er denne vinen kommet som et hvitt og like hemmelig knallkjøp
+
Ukens vin

Nå er denne vinen kommet som et hvitt og like hemmelig knallkjøp

Etiketten er gullfarget som peker på et eksklusivt innhold, men prisen er den samme vanvittig lave for en vin på dette nivået.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten
Dagens rett
Rollmops

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten

Det er ikke bare for at den smaker godt med en snaps, men også for at denne måten å tilberede sild på får ut den beste smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her