Slår et slag for høna

Slår et slag for høna

Et eget opplysningskontor som skal beskytte hønas plass i norsk gastronomi er i arbeid.

Men i motsetning til de øvrige opplysningskontorene er ikke det nyopprettete Opplysningskontoret for høne finansiert av landbruket.

Her er kontorets Facebook-side

Derimot av en gruppe idealister med Andreas Viestad i spissen.

Fra avfallsprodukt til søndagsmiddag

Hønene anses i landsbruket i stor grad som et avfallsprodukt. Når en høne har verpet fra seg, blir den gasset og destruert. Enkelt og greit.

Noen få eksemplarer av denne mishandlete råvaren tas vare på, men så å si bare i frossen form, under navnet Gullhøns.

Gir den beste kjøttkraften

Høna er i moderne norsk kosthold dessverre fullstendig utkonkurrert av kylling. I min landlige barndom fantes ikke kylling på menyen, men derimot høne. Det var den klare favoritten, men som bare var tilgjengelig som søndagsmiddag, og da helst med grønn ertestuing, poteter og verdens beste brunsaus – syntes vi den gangen.

Prøv en av våre fristende oppskrifter med høne

Høna var imidlertid ikke bare forbundet med nytelse. Jeg kjenner fortsatt den stramme lukta i vaskekjelleren da jeg som barn måtte hjelpe med å plukke opp fjærene etter at hønene var ribbet. Men forventningene om søndagsmiddagen overdøvde lidelsen.

Vi vil ha fersk høne

Den eneste måten å få høne på menyen igjen, er om den blir tilgjengelig i fersk form. Ikke ved å hente de nykverkete hønene hos bonden som i min barndom, men i hel versjon eller også ulike stykningsdeler i kjøledisken. Er det noen dagligvarekjeder som tar oppfordringen fra det nye opplysningskontoret?

Foto: iStockphoto

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen