Drikke
Slik ble «hjemmebrent» trendy
Foto: (Van Gallik Photography)

Slik ble «hjemmebrent» trendy

Det er kanskje først og fremst det myteomspunnete navnet, men også emballasjen som har skaffet Ole Smoky Moonshine den største oppmerksomheten. Men også det faktum at moonshine er så amerikansk det kan bli. Bartendere både hjemme og ute elsker konseptet.
Aase E. Jacobsen
05 Juli 2016 - 12:54

Ole Smoky Moonshine tappes i «Norges-glass» for å beholde mest mulig av den hjemmelagete følelsen. Original og White Lightnin’ er de som rent visuelt gir aller mest assosiasjoner til hjemmebrent. Forskjellen på de to er råvarene, den første er et maisdestillat og til den andre er det brukt korn. Begge er 100 proof (50 prosent) og begge er i salg i Norge.

Enda sterkere er Harley-Davidson-utgaven som holder 103 proof, er oppkalt etter HDs tosylindrete 103-motor. Det er i tillegg en heftig røykt whisky.

De 12 andre moonshineproduktene – mange av dem tilbys kun til de mange besøkende på destilleriet - er smaksatt av ulike frukttyper. Som kirsebær, fersken, jordbær, lønnesirup og «eplepai». I dette tilfellet kommer syltetøyglassene helt klart til sin rett.

Uramerikansk som eplepai

Mens småskalabrenning i Norge opprinnelig ble gjort på basis av korn eller poteter, er det altså mais som er basen for den historiske moonshine. Så også hos Ole Smoky, og her er det mer enn hundre år gamle oppskrifter som gjelder. Bak selskapet som startet opp i 2010 etter at det i 2009 igjen var lovlig å destillere i Tennessee, står flere lokale krefter. «Vi er født og oppvokst i Appalachian-fjellene. Våre familier var blant de første til å slå rot i Smoky Mountains. Som alle andre i området var destillering en måte å overleve på gjennom tøffe tider», skriver medeier Joe Baker på nettsidene deres.

Moonshine er håndverksdestillering.

 

Det innebærer selvsagt også lovbrudd opp gjennom tidene. I perioden 1920-1933 da det var forbud mot både å produsere, transportere og drikke alkohol, var aktiviteten i området stor. Men i dag ser man på denne type ulovlig aktivitet med mildere øyne, og alt som er «uramerikansk» har fått ny interesse. Moonshine oppleves som like amerikansk som eplepai.

Moonshine og Appalachian-fjellene er nært knyttet til hverandre. Foranledningen var en stor gruppe skotske og irske innvandrere som rundt år 1800 rømte fra den stadige hardere beskatningen i Pennsylvania. Det var den samme bølgen som befolket Kentucky med destillatører og dermed la grunnlaget for whiskeyproduksjonen her.

Fjellområdet som dekker flere stater fra Pennsylvania i nord til Alabama i sør, skaper en barriere mellom østkysten og «stroka innafor», særlig Kentucky og Tennessee. Det er i Gatlinburg, Tennessee at Ole Smoky holder til.

Alkohol er nå underholdning

Det er tåken som har gitt navn til fjellene.

Deres destilleri er faktisk USAs mest besøkte. Ikke så rart siden det er det ledende moonshinedestilleriet og det første lovlige noensinne i den østre delen av Tennessee. Og ikke minst at det ligger ved foten av nasjonalparken Great Smoky Mountains som er en del av det større Appalachian-området og den mest besøkte av alle USAs nasjonalparker. Selv om dette tidligere var sentrum for hjemmebrenning, stammer imidlertid ikke fjellkjedens navn, til daglig Smokies, fra hjemmebrenning, men derimot fra den røykaktige tåken som henger over det svært kuperte landskapet.

Det var nettopp denne utilgjengeligheten som gjorde at området spesialiserte seg på destillering. Mais var viktigste jordbruksprodukt, men ulønnsomt på grunn av transportkostnadene. I destillert form, derimot, ble disse vesentlig lavere og inntektene tilsvarende høyere.

Den store pågangen gjorde at Ole Smoky i 2014 åpnet et nytt destilleri i Pigeon Forge som en del av fornøyelsesparken (!) The Island.

Så fra å være et område underlagt ganske store alkoholrestriksjoner siden begynnelsen av 1900-tallet – noen områder er fortsatt såkalt dry counties – er alkohol altså blitt underholdning. Jack Daniels-museet i Lynchburg - en kort kjøretur unna - er derimot tørrlagt. Det er sett med norske øyne vanskelig å forstå disse forskjellene i lovgivning mellom nabobyer. Og kanskje spesielt i en stat som Tennessee som først og fremst er kjent for sitt musikkmiljø – blues, rock og country - som sjelden assosieres med totalavhold.

Foto: Van Gallik Photography
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her