Slik blir sankthansfesten god og varm

Rødvin til sankthans

Slik blir sankthansfesten god og varm

Det er ikke til å komme forbi: midtsommernatten er ofte kjølig og da smaker et fyldig glass rødvin bedre enn en lett og frisk hvitvin. Her har du fire tips som alle er på et pol nær deg.

En ullgenser eller en varm armkrok er selvsagt godt å ha tilgang til om junikvelden blir kjølig, men rødvin gjør også nytten. Og en flaske er definitivt hyggeligere enn en treliter.

Dessuten bør det være en vin som er robust nok til å tåle transporten eller å serveres utendørs. Og som ikke nødvendigvis må nytes fra dine beste glass. Har den god fylde, mye smak og gjerne litt alkoholvarme, vil den skinne også fra et kjøkkenglass – eller sågar kaffekopp eller pappkrus (engangsplast er jo helt ut).

Om du ikke har slike kandidater i vinskap eller -kjeller, finnes det flere alternativer i basishyllene. Jeg har valgt ut fem rødviner som både er veldig gode kjøp i sine respektive prisklasser og som tilfredsstiller selv den mest kresne på jakt etter unike vinopplevelser - uansett vær og vind.

For å begynne med de siste. Både Ch. Musar 2011 og Viña Tondonia Reserva 2005 stiller i denne klassen. Mens den ene fortsatt er i sin ungdom, men en riktig så innsmigrende og forførende sådan, er den andre vellagret hvilket betyr stor mykhet og fin utviklet kompleksitet. Til felles har de at de tilhører noen av verdens vinklassikere som vi altså er så heldige at vi bare kan stikke innom et pol for å få tak i. Og det til usedvanlig gunstige priser.

Om drøyt 300 kroner er for mye, eller om du skal kjøpe inn flere flasker, er både Colombier Crozes Hermitage 2017 og Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2017 supre alternativer – de har begge både fylde, varme og stor smaksrikdom – og ikke minst fungerer de gjennom hele kvelden om det er grillmat som står på menyen, det gjelder spesielt californieren som dessuten er å få i samtlige polutsalg i landet.  

Trenger du tips til hva du skal servere på sankthansfesten - se her

Men Rhône-vinen har noe større raffinement og konsentrasjon og smaker himmelsk til mer forseggjorte kjøttretter. Dette er prisgunstig syrah på sitt aller beste.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Viña Tondonia Reserva 2007

Produsent:
Lopez de Heredia
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
359,90 kr
Varenummer:
3461001
92 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ch. Musar 2013

Produsent:
Ch. Musar
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Libanon
Område:
Bekaa Valley
Pris:
409,90 kr
Varenummer:
1005301
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Colombier Crozes Hermitage 2018

Produsent:
Domaine du Colombier
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Crozes-Hermitage
Pris:
269,90 kr
Varenummer:
5045301
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2019

Produsent:
Cline
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
USA
Område:
California
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
3569501
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen