Mat
Slik lager du tagliatelle

Slik lager du tagliatelle

Båndpasta, tagliatelle, er for mange den optimale pastaen. Slik lager du den enkelt selv.
08 Februar 2016 - 10:00

Spaghetti eller annen type båndpasta serveres aldri alene i Italia slik vi ofte gjør her til lands, bare med litt olje eller smør som alternativ til poteter. Hele formålet med pasta er i følge det italienske kjøkken å få sausen til å henge sammen, å fange den opp slik at ikke noe av denne mest kostbare delen av retten går til spille. 

Kjevle holder 

Båndpasta, eller tagliatelle ("i strimler"), er den aller mest effektive saussamleren. Samtidig som det er den enkleste pastaen å lage selv. Du trenger nemlig ikke noe mer fancy utstyr for å få det til utover en vanlig kjevle.

Det er nemlig bare det de mest erfarne pastasignoraene (de er så å si alltid kvinner) bruker. Så er dette noe de gjør hver dag. 

For hele familien 

Men et sted må alle begynne, og pastalaging er den perfekte aktivitet for hele familien, enten du bruker bare kjevle eller også pastamaskin. Trening gjør mester. Med tålmodighet og nøyaktighet kommer du også veldig langt, for pastaen må kjevles svært tynt og jevnt før du kan skjære den i strimler. Og selv det gjøres veldig enkelt om du følger oppskriften nedenfor.

Hjemmelaget tagliatelle

Hjemmelaget tagliatelle

Fremgangsmåte

  1. Bland salt og mel. Hell blandingen på bakebordet og lag en grop. Knekk de tre eggene i midten. Bruk en gaffel til å røre eggene godt sammen, samtidig som du får med deg mer og mer av melet. Når alt melet er blandet inn, knar du deigen godt.
  2. Hvis den er klissete tilsetter du litt mer mel. Kna til den er elastisk og myk. Det tar ca 10 minutter. La hvile i en plastboks med lokk i minst en halvtime.
  3. Del deigen i fire. Klem den til en firkant og begynn å kjevle til en lang rektangulær leiv. Alternativt kan du kjøre den i pastamaskinen på største tykkelse. Brett så leiven i tre og kjevle igjen. Gjenta dette to ganger.
  4. Bruker du maskin, skal du redusere innstillingen for tykkelse for hver gang. Siste gang skal den være 1,5 mm tykk. Dryss litt mel utover halve leiven og rull den fast sammen (som når du lager kanelboller). Kutt i 9 mm tykke skiver. Løs opp rullene med pasta og la tørke i minst 30 minutter.
  5. Gjenta med de tre andre deigemnene.
  6. Kok opp lettsaltet vann og la pastaen fosskoke i 3-4 minutter. Hell i et dørslag, og overfør til et stort serveringsfat.
  7. Hell over pastasausen og til slutt nyrevet parmesan.

På jakt etter en ny pastaoppskrift finner du våre beste her

Alt du trenger å vite om pasta

Hjemmelaget pasta (glutenfri)

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her