Guide

Oppskrifter med krabbe

Slik renser og koker du krabbe - og lager de lekreste retter
Foto: (Synøve Dreyer)

Slik renser og koker du krabbe - og lager de lekreste retter

Krabbe er både sunt og utrolig godt. Vi viser deg hvordan du renser og koker krabben før vi avslutter med noen lekre oppskrifter.
31 August 2022 - 07:00

Krabbene er fine hele sesongen, men de aller beste får du i slutten av september og begynnelsen av oktober. Etterspørselen er imidlertid størst på sensommeren.

I en stor krabbe er det 150 til 200 gram krabbekjøtt, noe som er nok mat til en person. 

Levende krabbe bør kokes så raskt som mulig. I tillegg til å være en delikatesse, er krabbe sunn mat, ifølge matfaglig konsulent Ingebjørg Moe i Eksportutvalget for fisk.

Koker du krabben selv, må du huske å bedøve den først

Krabbe har svært lavt fettinnhold, inneholder flere viktige B-vitaminer, mineraler og sporstoffer. Krabbekjøtt er særlig rikt på mineralet kalsium og sporstoffet selen.

 
1. Løft ut "huset".
2. Fjern paven ved å trykke "klaffen" midt under øynene.
3. Fjern gjellene på hver side av huset. Del deretter huset i to etter "midtstripen" som kommer til syne når du fjerner de to løse "klaffene". Klørne knekkes og da er alt klart for å "grave" ut maten. En nitid jobb som belønnes med velsmakende krabbekjøtt.

Skifter skall
Det er det hvite kjøttet samt lever og rogn hos taskekrabben som brukes til mat. Fanger du krabben selv bør du sjekke om den er fullmatet.

En krabbe skifter skall flere ganger og trenger flere måneder på å bli fullmatet etter et skallskifte. Derfor er krabber med eldre skall best egnet til koking. Disse skallene er harde og slitte. Kjennes krabben tung ut, er det et godt tegn.

Taskekrabben finnes langs kysten fra Middelhavet i sør til Troms i nord. I Norge er de største forekomstene i Trøndelag. Ifølge tall fra Norges Råfisklag går kun ti prosent av fangsten til konsum av hel krabbe. Resten går til fabrikkproduksjon.

Koking og rensing
Levende krabbe må kokes i rikelig med vann og salt, om lag 50 gram per liter.

Legg de levende krabbene i det fosskokende vannet, la vannet koke opp mellom hver krabbe. Har du i for mange krabber av gangen, blir vannet fort avkjølt.

La krabben få et raskt oppkok, deretter skal de trekke i 15-25 minutter. Krabben er ferdigkokt når de små klørne lett kan trekkes av.

Ta krabben opp av kokevannet og la den ligge på ryggen til avkjøling. Før den spise fjernes paven (krabbens magesekk) og gjellene.

Serveres med loff, smør og majones. Sett også frem sitronbåter, eddik og pepper.

Kokt krabbe bør spises nykokt eller avkjøles og oppbevares i kjøleskap. Den bør ikke oppbevares lenger enn 1 døgn før den enten spises eller fryses.

Dypfrysing av krabbe
Krabben må være nykokt og avkjølt før frysing. Den kan fryses hel, eller den renses helt og så fyll krabbekjøttet tilbake i skallet. Fylte krabbeskall pakkes i aluminiumsfolie før frysing. Krabbekjøtt pakkes lettest i plastpose før frysing.

Krabbe bør som annen fryst mat, helst tines i kjøleskap.

Ønsker du litt større utfordringer kan du prøve oppskriftene nedenfor, eller kanskje du finner din favoritt blant Apéritifs mange oppskrifter med krabbe .

På neste side finner du et knippe krabbeoppskrifter

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her