Slik renser og koker du krabbe
(Bilde: Synøve Dreyer)

Slik renser og koker du krabbe

Krabbe er både sunt og utrolig godt. Vi viser deg hvordan du renser og koker krabben før vi avslutter med noen lekre oppskrifter.

Krabbene er fine hele sesongen, men de aller beste får du i slutten av september og begynnelsen av oktober. Etterspørselen er imidlertid størst på sensommeren.

I en stor krabbe er det 150 til 200 gram krabbekjøtt, noe som er nok mat til en person.

- Levende krabbe bør kokes så raskt som mulig. I tillegg til å være en delikatesse, er krabbe sunn mat, sier matfaglig konsulent Ingebjørg Moe i Eksportutvalget for fisk.

Krabbe har svært lavt fettinnhold, inneholder flere viktige B-vitaminer, mineraler og sporstoffer. Krabbekjøtt er særlig rikt på mineralet kalsium og sporstoffet selen.

 
1. Løft ut "huset".
2. Fjern paven ved å trykke "klaffen" midt under øynene.
3. Fjern gjellene på hver side av huset. Del deretter huset i to etter "midtstripen" som kommer til syne når du fjerner de to løse "klaffene". Klørne knekkes og da er alt klart for å "grave" ut maten. En nitid jobb som belønnes med velsmakende krabbekjøtt.

Skifter skall

Det er det hvite kjøttet samt lever og rogn hos taskekrabben som brukes til mat. Fanger du krabben selv bør du sjekke om den er fullmatet.

En krabbe skifter skall flere ganger og trenger flere måneder på å bli fullmatet etter et skallskifte. Derfor er krabber med eldre skall best egnet til koking. Disse skallene er harde og slitte. Kjennes krabben tung ut, er det et godt tegn.

Taskekrabben finnes langs kysten fra Middelhavet i sør til Troms i nord. I Norge er de største forekomstene i Trøndelag. Ifølge tall fra Norges Råfisklag går kun ti prosent av fangsten til konsum av hel krabbe. Resten går til fabrikkproduksjon.

Koking og rensing

Levende krabbe må kokes i rikelig med vann og salt, om lag 50 gram per liter.

Legg de levende krabbene i det fosskokende vannet, la vannet koke opp mellom hver krabbe. Har du i for mange krabber av gangen, blir vannet fort avkjølt.

La krabben få et raskt oppkok, deretter skal de trekke i 15-25 minutter. Krabben er ferdigkokt når de små klørne lett kan trekkes av.

Ta krabben opp av kokevannet og la den ligge på ryggen til avkjøling. Før den spise fjernes paven (krabbens magesekk) og gjellene.

Serveres med loff, smør og majones. Sett også frem sitronbåter, eddik og pepper.

Kokt krabbe bør spises nykokt eller avkjøles og oppbevares i kjøleskap. Den bør ikke oppbevares lenger enn 1 døgn før den enten spises eller fryses.

Dypfrysing av krabbe

Krabben må være nykokt og avkjølt før frysing. Den kan fryses hel, eller den renses helt og så fyll krabbekjøttet tilbake i skallet. Fyllte krabbeskall pakkes i aluminiumsfolie før frysing. Krabbekjøtt pakkes lettest i plastpose før frysing.

Krabbe bør som annen fryst mat, helst tines i kjøleskap.

Ønsker du litt større utfordringer kan du prøve oppskriftene nedenfor, eller kanskje du finner din favoritt blant Apéritifs mange oppskrifter med krabbe .

På undersiden finner du et knippe krabbeoppskrifter

 

Kilde og foto: Norges sjømatråd, Synøve Dreyer, Gaute Gusrud m. fl.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen