Slutt for «en primeur»

Slutt for «en primeur»

Chateau Latour vil bare selge vin på flaske.
17 April 2012 - 12:52

2011 blir den siste årgangen Chateau Latour selger utappet, kunngjorde Bordeaux-produsenten i forrige uke. I tillegg vil chateauet vente med å selge vin før de de selv vurderer den som drikkeklar.

– Det er en selvmotsigelse å selge vin som ikke tappet på flaske og som ikke skal drikkes på de neste 10-15 årene, sier Latour-sjefen Frederic Engerer ifølge vinbloggen jamessuckling.com.

Han peker på at stadig flere forbrukere stiller spørsmålstegn ved «en primeur»-ordningen. Dessuten skal moderne vindrikkere være mindre interessert i å lagre viner selv. De vil heller ha tilgang til drikkeklare viner de vet er lagret under optimale forhold. Dette gjelder særlig den voksende skaren av vindrikkere i Asia.

LES OGSÅ: Kineserne svikter topp-Bordeauxene

Latour har startet arbeidet med å øke lagringskapasiteten ved sitt eget anlegg.

Ifølge Engerer vil endringen føre til noen vanskelige år for Latour. Dette fordi en stor del av slottets inntekter kommer fra «framtidssalg». Slottet vil imidlertid tilby viner fra egen kjellerreserve for å gjøre overgangen til det nye systemet mindre vanskelig for seg selv.

Latour-sjefen sier også at han ikke kjenner til om andre topp-produsenter i Bordeaux vil følge hans eksempel.

– Vi starter ikke noe korstog, vi gjør det som er riktig for oss.

Handel med vin som fremdeles ligger på fat er en gammel tradisjon i Bordeaux. Ordningen hjelper produsentene med finansiering. I noen tilfeller er den kommende produksjonen solgt før druene er plukket.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her