Slutt for «en primeur»

Slutt for «en primeur»

Chateau Latour vil bare selge vin på flaske.

2011 blir den siste årgangen Chateau Latour selger utappet, kunngjorde Bordeaux-produsenten i forrige uke. I tillegg vil chateauet vente med å selge vin før de de selv vurderer den som drikkeklar.

– Det er en selvmotsigelse å selge vin som ikke tappet på flaske og som ikke skal drikkes på de neste 10-15 årene, sier Latour-sjefen Frederic Engerer ifølge vinbloggen jamessuckling.com.

Han peker på at stadig flere forbrukere stiller spørsmålstegn ved «en primeur»-ordningen. Dessuten skal moderne vindrikkere være mindre interessert i å lagre viner selv. De vil heller ha tilgang til drikkeklare viner de vet er lagret under optimale forhold. Dette gjelder særlig den voksende skaren av vindrikkere i Asia.

LES OGSÅ: Kineserne svikter topp-Bordeauxene

Latour har startet arbeidet med å øke lagringskapasiteten ved sitt eget anlegg.

Ifølge Engerer vil endringen føre til noen vanskelige år for Latour. Dette fordi en stor del av slottets inntekter kommer fra «framtidssalg». Slottet vil imidlertid tilby viner fra egen kjellerreserve for å gjøre overgangen til det nye systemet mindre vanskelig for seg selv.

Latour-sjefen sier også at han ikke kjenner til om andre topp-produsenter i Bordeaux vil følge hans eksempel.

– Vi starter ikke noe korstog, vi gjør det som er riktig for oss.

Handel med vin som fremdeles ligger på fat er en gammel tradisjon i Bordeaux. Ordningen hjelper produsentene med finansiering. I noen tilfeller er den kommende produksjonen solgt før druene er plukket.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen