Slutten for klassiske cocktails i norske barer

Ivar Amundsen, formann i Vin- og Brennevinleverandørens Forening (VBF), reagerer med vantro på Arbeids- og sosialdepartementets siste forslag, som i detalj begrenser om hvor mye alkohol en cocktail kan inneholde.

- Forslaget fra departementet er fullstendig håpløst og vil i praksis innebære et forbud mot å servere en rekke kjente cocktails som Dry Martini og Cosmopolitan i norske barer, sier en oppgitt Ivar Amundsen.

I forskriftene til ny alkohollov som nylig ble presentert av departementet, foreslås det en omfattende detaljstyring av hvordan drinker skal serveres. I følge forslaget skal det ikke være lov å servere noen drinker som inneholder med mer enn 6 cl. brennevin. Hvis drinkene bare består av to typer brennevin kan de videre ikke inneholde mer enn 4 cl. brennevin. Frem til nå har såkalte "cocktails", som inneholder en kombinasjon av ulike alkoholprodukter, vært unntatt fra denne regelen. Norske bartendere har således på lik linje med sine utenlandske kollegaer, hatt muligheten til å servere internasjonale kvalitetsdrinker til sine gjester.

- Dette er et eksempel på et helt meningløst alkoholpolitisk tiltak fra regjeringens side. Samtidig som det norske alkoholmarkedet ennå preges av helsefarlig smuglersprit, fokuserer man på å hindre servering av cocktails, som nytes på hotellbarer til 90 kroner stykket. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at cocktailen skulle være den store utfordringen i norske alkoholpolitikk, men her er tydeligvis departementet av en annen oppfatning, sier en hoderystende Ivar Amundsen.

Ingen klassisk Cosmopolitan på norske barer
Hvis departementet forslag blir vedtatt, vil det kunne bety slutten på at norske barer kan servere populære drinker som Cosmopolitan. En klassisk Cosmopolitan består nemlig av både 4 cl. Vodka og 2 cl. Cointreau, en sammensetning som departementet nå ønsker å forby. I tillegg til Cosmopolitan vil norske bargjester også kunne se langt etter klassiske versjoner av drinker som Dry Martini (6 cl. gin og en dash Vermouth) og Long Island Ice Tea (5 typer brennevin på totalt 7-10 cl. brennevin).

- Hvis regjeringen ønsker å fremme god drikkekultur burde man fremheve gode norske bartendere som tilbyr kontinentale kvalitetsdrinker til sine kunder. Istedenfor gjør man det stikk motsatte og fremmer et forslag som gjør at en rekke klassiske drinker vil kunne forsvinne fra norske barer. Dette skandaløst forslag som jeg forventer at Arbeids- og sosialdepartementet vil ha fjernet når de endelige forskriftene presenteres til sommeren, sier Amundsen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen