Slutten for klassiske cocktails i norske barer

Ivar Amundsen, formann i Vin- og Brennevinleverandørens Forening (VBF), reagerer med vantro på Arbeids- og sosialdepartementets siste forslag, som i detalj begrenser om hvor mye alkohol en cocktail kan inneholde.
Redaksjonen
08 Mars 2005 - 22:47

- Forslaget fra departementet er fullstendig håpløst og vil i praksis innebære et forbud mot å servere en rekke kjente cocktails som Dry Martini og Cosmopolitan i norske barer, sier en oppgitt Ivar Amundsen.

I forskriftene til ny alkohollov som nylig ble presentert av departementet, foreslås det en omfattende detaljstyring av hvordan drinker skal serveres. I følge forslaget skal det ikke være lov å servere noen drinker som inneholder med mer enn 6 cl. brennevin. Hvis drinkene bare består av to typer brennevin kan de videre ikke inneholde mer enn 4 cl. brennevin. Frem til nå har såkalte "cocktails", som inneholder en kombinasjon av ulike alkoholprodukter, vært unntatt fra denne regelen. Norske bartendere har således på lik linje med sine utenlandske kollegaer, hatt muligheten til å servere internasjonale kvalitetsdrinker til sine gjester.

- Dette er et eksempel på et helt meningløst alkoholpolitisk tiltak fra regjeringens side. Samtidig som det norske alkoholmarkedet ennå preges av helsefarlig smuglersprit, fokuserer man på å hindre servering av cocktails, som nytes på hotellbarer til 90 kroner stykket. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at cocktailen skulle være den store utfordringen i norske alkoholpolitikk, men her er tydeligvis departementet av en annen oppfatning, sier en hoderystende Ivar Amundsen.

Ingen klassisk Cosmopolitan på norske barer
Hvis departementet forslag blir vedtatt, vil det kunne bety slutten på at norske barer kan servere populære drinker som Cosmopolitan. En klassisk Cosmopolitan består nemlig av både 4 cl. Vodka og 2 cl. Cointreau, en sammensetning som departementet nå ønsker å forby. I tillegg til Cosmopolitan vil norske bargjester også kunne se langt etter klassiske versjoner av drinker som Dry Martini (6 cl. gin og en dash Vermouth) og Long Island Ice Tea (5 typer brennevin på totalt 7-10 cl. brennevin).

- Hvis regjeringen ønsker å fremme god drikkekultur burde man fremheve gode norske bartendere som tilbyr kontinentale kvalitetsdrinker til sine kunder. Istedenfor gjør man det stikk motsatte og fremmer et forslag som gjør at en rekke klassiske drinker vil kunne forsvinne fra norske barer. Dette skandaløst forslag som jeg forventer at Arbeids- og sosialdepartementet vil ha fjernet når de endelige forskriftene presenteres til sommeren, sier Amundsen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her