Slutten for klassiske cocktails i norske barer

Ivar Amundsen, formann i Vin- og Brennevinleverandørens Forening (VBF), reagerer med vantro på Arbeids- og sosialdepartementets siste forslag, som i detalj begrenser om hvor mye alkohol en cocktail kan inneholde.
Redaksjonen
08 Mars 2005 - 23:47

- Forslaget fra departementet er fullstendig håpløst og vil i praksis innebære et forbud mot å servere en rekke kjente cocktails som Dry Martini og Cosmopolitan i norske barer, sier en oppgitt Ivar Amundsen.

I forskriftene til ny alkohollov som nylig ble presentert av departementet, foreslås det en omfattende detaljstyring av hvordan drinker skal serveres. I følge forslaget skal det ikke være lov å servere noen drinker som inneholder med mer enn 6 cl. brennevin. Hvis drinkene bare består av to typer brennevin kan de videre ikke inneholde mer enn 4 cl. brennevin. Frem til nå har såkalte "cocktails", som inneholder en kombinasjon av ulike alkoholprodukter, vært unntatt fra denne regelen. Norske bartendere har således på lik linje med sine utenlandske kollegaer, hatt muligheten til å servere internasjonale kvalitetsdrinker til sine gjester.

- Dette er et eksempel på et helt meningløst alkoholpolitisk tiltak fra regjeringens side. Samtidig som det norske alkoholmarkedet ennå preges av helsefarlig smuglersprit, fokuserer man på å hindre servering av cocktails, som nytes på hotellbarer til 90 kroner stykket. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at cocktailen skulle være den store utfordringen i norske alkoholpolitikk, men her er tydeligvis departementet av en annen oppfatning, sier en hoderystende Ivar Amundsen.

Ingen klassisk Cosmopolitan på norske barer
Hvis departementet forslag blir vedtatt, vil det kunne bety slutten på at norske barer kan servere populære drinker som Cosmopolitan. En klassisk Cosmopolitan består nemlig av både 4 cl. Vodka og 2 cl. Cointreau, en sammensetning som departementet nå ønsker å forby. I tillegg til Cosmopolitan vil norske bargjester også kunne se langt etter klassiske versjoner av drinker som Dry Martini (6 cl. gin og en dash Vermouth) og Long Island Ice Tea (5 typer brennevin på totalt 7-10 cl. brennevin).

- Hvis regjeringen ønsker å fremme god drikkekultur burde man fremheve gode norske bartendere som tilbyr kontinentale kvalitetsdrinker til sine kunder. Istedenfor gjør man det stikk motsatte og fremmer et forslag som gjør at en rekke klassiske drinker vil kunne forsvinne fra norske barer. Dette skandaløst forslag som jeg forventer at Arbeids- og sosialdepartementet vil ha fjernet når de endelige forskriftene presenteres til sommeren, sier Amundsen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her