Slutten for klassiske cocktails i norske barer

Ivar Amundsen, formann i Vin- og Brennevinleverandørens Forening (VBF), reagerer med vantro på Arbeids- og sosialdepartementets siste forslag, som i detalj begrenser om hvor mye alkohol en cocktail kan inneholde.
Redaksjonen
08 Mars 2005 - 23:47

- Forslaget fra departementet er fullstendig håpløst og vil i praksis innebære et forbud mot å servere en rekke kjente cocktails som Dry Martini og Cosmopolitan i norske barer, sier en oppgitt Ivar Amundsen.

I forskriftene til ny alkohollov som nylig ble presentert av departementet, foreslås det en omfattende detaljstyring av hvordan drinker skal serveres. I følge forslaget skal det ikke være lov å servere noen drinker som inneholder med mer enn 6 cl. brennevin. Hvis drinkene bare består av to typer brennevin kan de videre ikke inneholde mer enn 4 cl. brennevin. Frem til nå har såkalte "cocktails", som inneholder en kombinasjon av ulike alkoholprodukter, vært unntatt fra denne regelen. Norske bartendere har således på lik linje med sine utenlandske kollegaer, hatt muligheten til å servere internasjonale kvalitetsdrinker til sine gjester.

- Dette er et eksempel på et helt meningløst alkoholpolitisk tiltak fra regjeringens side. Samtidig som det norske alkoholmarkedet ennå preges av helsefarlig smuglersprit, fokuserer man på å hindre servering av cocktails, som nytes på hotellbarer til 90 kroner stykket. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at cocktailen skulle være den store utfordringen i norske alkoholpolitikk, men her er tydeligvis departementet av en annen oppfatning, sier en hoderystende Ivar Amundsen.

Ingen klassisk Cosmopolitan på norske barer
Hvis departementet forslag blir vedtatt, vil det kunne bety slutten på at norske barer kan servere populære drinker som Cosmopolitan. En klassisk Cosmopolitan består nemlig av både 4 cl. Vodka og 2 cl. Cointreau, en sammensetning som departementet nå ønsker å forby. I tillegg til Cosmopolitan vil norske bargjester også kunne se langt etter klassiske versjoner av drinker som Dry Martini (6 cl. gin og en dash Vermouth) og Long Island Ice Tea (5 typer brennevin på totalt 7-10 cl. brennevin).

- Hvis regjeringen ønsker å fremme god drikkekultur burde man fremheve gode norske bartendere som tilbyr kontinentale kvalitetsdrinker til sine kunder. Istedenfor gjør man det stikk motsatte og fremmer et forslag som gjør at en rekke klassiske drinker vil kunne forsvinne fra norske barer. Dette skandaløst forslag som jeg forventer at Arbeids- og sosialdepartementet vil ha fjernet når de endelige forskriftene presenteres til sommeren, sier Amundsen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Oste-NM blir vorspiel for Matstreif

Finalen i Oste-NM er åpen for publikum som inviteres til å smake på i alt 303 ulike oster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her