Matkurs og vinkurs

Vinkurs 28. mars i Oslo

Smak 12 viner fra huset som har satt Sicilia på kvalitetsvinkartet

Smak 12 viner fra huset som har satt Sicilia på kvalitetsvinkartet

Sicilias ledestjerne inntar Sentralen. Planeta har tatt verden med storm, og denne kvelden får du selv bli del av deres univers.
10 Februar 2022 - 10:23
Cecilia Carbone
Eksportsjef Cecilia Carbone

Denne mandagen får du servert hele 12 sicilianske viner av ypperste klasse. Vi får besøk av både en av husets grunnleggere, Santi Planeta, og av Cecilia Carbone som vil gi deg historien om familien som startet i det små og gjorde om på hele verdens oppfatning av viner fra den lille vulkanøyen. Dette er historien om Don Diego Planeta som brøt ut av et av Sicilias største kooperativ og satte seg som mål å danne Sicilias beste vineri. Han visste i sitt indre at Sicilias unike landskap hadde potensial til å gi oss så mye mer enn store mengder bulkvin så lenge man hadde viljen og den rette filosofien. Og det hadde Diego.

Husk at du som abonnent på Apéritifs Mat og vinklubb får rabatt på dette arrangementet.

Se rabatten lenger ned på siden.

Utsikt fra vingåren til vulkanen Etna
Utsikt fra vingåren til vulkanen Etna

Ved roret til sitt lille vineri plasserte han sin nærmeste familie – både barna Francesca og Santi, og hans nevø Alessio som nettopp var utdannet til ønolog, fikk sine plasser ved spakene, og sammen satte de sine første vinranker i Ulmo i 1985.

Derfra var det ingen vei tilbake. Allerede med deres første vin, Planeta Chardonnay, var saken avgjort. Vinen høstet lovord verden rundt, og ble sammenliknet med de beste viner fra Burgund og USA. Den ene suksessen etter den andre fulgte, og da vinen Planeta lanserte som sin «hverdagsvin» kom på markedet, Planeta La Segreta, «hemmeligheten», ble verdens oppfatning av Sicilias potensial snudd opp ned. Med deres kombinasjon av såvel egne som internasjonale druesorter hadde de knekt koden, og den ene suksessen etter den andre fulgte - Planeta Cometa, Planeta St. Cecilia, Cerasuolo di Vittoria, Etna og Mamertino.

Her kan du se hva Apéritif mener om Planetas viner

Og historien er ikke over - på Drink Magazines liste over de 100 mest beundrede vinhusene i verden er Planeta i år blitt plassert så høyt som på 17. plass, og blant alle italienske vinerier når de helt opp på en imponerende 2. plass. Dette er en bragd som er verdt å feire, og det er akkurat det vi vil gjøre denne mandagen.

La Baronia Capo Milazzo Vendemmia
Planeta bruker både lokale og internasjonale druer i sine kvalitetsviner.

Planeta
Dette er altså kvelden der du får anledning til å bli del av Planetas vinunivers – her skal vi innom alt som har gjort Sicilia til en region i den ypperste kvalitetsklasse, fra vinhusets første stjerneskudd Planeta Chardonnay, til komplekse, krydrede Santa Cecilia, og alt derimellom. 

Vinliste Planeta
Kveldens viner. Endringer kan forekomme.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Oste-NM blir vorspiel for Matstreif

Finalen i Oste-NM er åpen for publikum som inviteres til å smake på i alt 303 ulike oster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her