Matkurs og vinkurs

Vinkurs 28. mars i Oslo

Smak 12 viner fra huset som har satt Sicilia på kvalitetsvinkartet

Smak 12 viner fra huset som har satt Sicilia på kvalitetsvinkartet

Sicilias ledestjerne inntar Sentralen. Planeta har tatt verden med storm, og denne kvelden får du selv bli del av deres univers.
10 Februar 2022 - 10:23
Cecilia Carbone
Eksportsjef Cecilia Carbone

Denne mandagen får du servert hele 12 sicilianske viner av ypperste klasse. Vi får besøk av både en av husets grunnleggere, Santi Planeta, og av Cecilia Carbone som vil gi deg historien om familien som startet i det små og gjorde om på hele verdens oppfatning av viner fra den lille vulkanøyen. Dette er historien om Don Diego Planeta som brøt ut av et av Sicilias største kooperativ og satte seg som mål å danne Sicilias beste vineri. Han visste i sitt indre at Sicilias unike landskap hadde potensial til å gi oss så mye mer enn store mengder bulkvin så lenge man hadde viljen og den rette filosofien. Og det hadde Diego.

Husk at du som abonnent på Apéritifs Mat og vinklubb får rabatt på dette arrangementet.

Se rabatten lenger ned på siden.

Utsikt fra vingåren til vulkanen Etna
Utsikt fra vingåren til vulkanen Etna

Ved roret til sitt lille vineri plasserte han sin nærmeste familie – både barna Francesca og Santi, og hans nevø Alessio som nettopp var utdannet til ønolog, fikk sine plasser ved spakene, og sammen satte de sine første vinranker i Ulmo i 1985.

Derfra var det ingen vei tilbake. Allerede med deres første vin, Planeta Chardonnay, var saken avgjort. Vinen høstet lovord verden rundt, og ble sammenliknet med de beste viner fra Burgund og USA. Den ene suksessen etter den andre fulgte, og da vinen Planeta lanserte som sin «hverdagsvin» kom på markedet, Planeta La Segreta, «hemmeligheten», ble verdens oppfatning av Sicilias potensial snudd opp ned. Med deres kombinasjon av såvel egne som internasjonale druesorter hadde de knekt koden, og den ene suksessen etter den andre fulgte - Planeta Cometa, Planeta St. Cecilia, Cerasuolo di Vittoria, Etna og Mamertino.

Her kan du se hva Apéritif mener om Planetas viner

Og historien er ikke over - på Drink Magazines liste over de 100 mest beundrede vinhusene i verden er Planeta i år blitt plassert så høyt som på 17. plass, og blant alle italienske vinerier når de helt opp på en imponerende 2. plass. Dette er en bragd som er verdt å feire, og det er akkurat det vi vil gjøre denne mandagen.

La Baronia Capo Milazzo Vendemmia
Planeta bruker både lokale og internasjonale druer i sine kvalitetsviner.

Planeta
Dette er altså kvelden der du får anledning til å bli del av Planetas vinunivers – her skal vi innom alt som har gjort Sicilia til en region i den ypperste kvalitetsklasse, fra vinhusets første stjerneskudd Planeta Chardonnay, til komplekse, krydrede Santa Cecilia, og alt derimellom. 

Vinliste Planeta
Kveldens viner. Endringer kan forekomme.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne fargeklatten øker stemningen rundt middagsbordet
Dagens rett
Pasta med fersk og røkt ørret

Denne fargeklatten øker stemningen rundt middagsbordet

Pasta med fersk og røkt ørret og friske grønnsaker er ikke bare fargerik og smakfull, men også rask å lage, enten den lages av rester eller nyinnkjøpt vare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her