Smakskraft for kjelleren

I Prioratos ekstremklima får både garnacha og mer internasjonale druer brynt seg skikkelig.
Aase E. Jacobsen
30 Oktober 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Priorato i det indre av Catalonia har vært som en magnet på vinprodusenter fra så vel andre deler av Spania som fra utlandet.

Alle ønsker å finne sitt uttrykk for garnacha, som kan vise til mirakler i dette ekstremt tøffe terroiret.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lagringsviner
Torres er intet unntak, og resultatet av satsingen som startet i 1996, heter Salmos og Perpetual.

Førstnevnte er nå kommet i sin andre årgang, Salmos 2011 (56323), og er svært vellykket. En syrefrisk og fast vin med god rikhet og varme som fungerer veldig godt på matbordet, til saftig rødt kjøtt med saus samt ovnsstekte kjøttretter.

Denne vinen er imidlertid ikke laget av garnacha alene, men også noe syrah og cariñena. Perpetual derimot er laget uten syrah og har fått navnet "for evigheten", fordi målet er å lage en vin som tåler tidens tann i all evighet. Modellen er den tradisjonelle "vinos de guarda", altså lagringsvin.

Og selv om Priorato-vinene er deilige allerede i ungdommen, har de et godt renommé som nettopp lagringsviner. Takket være gode syrer, faste tanniner og godt med alkohol. Om Perpetual 2005 (57985) holder evig, gjenstår å se for i øyeblikket er den jo bare på babystadiet.

Sødmefylt
Dermed er også fatpreget noe dominerende, som så ofte i unge toppcuvéer, men den er så stoffrik at det er godt håp om at den vil svelge fatet i løpet av et år eller to. I tillegg har den en sødmefylt og svært flott frukt samt veldig god syre og fasthet som er godt å ha med seg på veien til det evige liv. I første omgang ville jeg satse på sju-åtte år.

Torres' vingårder er fordelt på landsbyene El Lloar i vest og Porrera i øst, mens Mas d'en Gil holder til i Bellmunt i det sørlige Priorato. Og stilen er annerledes, mer sødmefylt og med litt mykere syrer, men fortsatt med et flott garnacha- og jordsmonnsuttrykk. For det karakteristiske llicorella-jordsmonnet (skifer) i terrasserte vinmarker har alle landsbyene til felles.

Mens Mas d'en Gil Coma Vella 2004 (57645) er sødmefylt og svært innsmigrende, er toppvinen Mas d'en Gil Clos Fontà 2004 (57644) et usedvanlig mektig uttrykk for garnacha, og "hjelpedruene" cariñena og cabernet sauvignon.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blir det grillvær i dag, fikser du middagen på et øyeblikk
Dagens rett
Grillet biff med bulgursalat og tomat- og aprikossaus

Blir det grillvær i dag, fikser du middagen på et øyeblikk

Lukten av en saftig biff på grillen får tennene til å løpe i vann, og servert med en frisk sommersalat er dette en perfekt søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her