Smakskraft for kjelleren

I Prioratos ekstremklima får både garnacha og mer internasjonale druer brynt seg skikkelig.
Aase E. Jacobsen
30 Oktober 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Priorato i det indre av Catalonia har vært som en magnet på vinprodusenter fra så vel andre deler av Spania som fra utlandet.

Alle ønsker å finne sitt uttrykk for garnacha, som kan vise til mirakler i dette ekstremt tøffe terroiret.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lagringsviner
Torres er intet unntak, og resultatet av satsingen som startet i 1996, heter Salmos og Perpetual.

Førstnevnte er nå kommet i sin andre årgang, Salmos 2011 (56323), og er svært vellykket. En syrefrisk og fast vin med god rikhet og varme som fungerer veldig godt på matbordet, til saftig rødt kjøtt med saus samt ovnsstekte kjøttretter.

Denne vinen er imidlertid ikke laget av garnacha alene, men også noe syrah og cariñena. Perpetual derimot er laget uten syrah og har fått navnet "for evigheten", fordi målet er å lage en vin som tåler tidens tann i all evighet. Modellen er den tradisjonelle "vinos de guarda", altså lagringsvin.

Og selv om Priorato-vinene er deilige allerede i ungdommen, har de et godt renommé som nettopp lagringsviner. Takket være gode syrer, faste tanniner og godt med alkohol. Om Perpetual 2005 (57985) holder evig, gjenstår å se for i øyeblikket er den jo bare på babystadiet.

Sødmefylt
Dermed er også fatpreget noe dominerende, som så ofte i unge toppcuvéer, men den er så stoffrik at det er godt håp om at den vil svelge fatet i løpet av et år eller to. I tillegg har den en sødmefylt og svært flott frukt samt veldig god syre og fasthet som er godt å ha med seg på veien til det evige liv. I første omgang ville jeg satse på sju-åtte år.

Torres' vingårder er fordelt på landsbyene El Lloar i vest og Porrera i øst, mens Mas d'en Gil holder til i Bellmunt i det sørlige Priorato. Og stilen er annerledes, mer sødmefylt og med litt mykere syrer, men fortsatt med et flott garnacha- og jordsmonnsuttrykk. For det karakteristiske llicorella-jordsmonnet (skifer) i terrasserte vinmarker har alle landsbyene til felles.

Mens Mas d'en Gil Coma Vella 2004 (57645) er sødmefylt og svært innsmigrende, er toppvinen Mas d'en Gil Clos Fontà 2004 (57644) et usedvanlig mektig uttrykk for garnacha, og "hjelpedruene" cariñena og cabernet sauvignon.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her