Smakskraft for kjelleren

I Prioratos ekstremklima får både garnacha og mer internasjonale druer brynt seg skikkelig.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Priorato i det indre av Catalonia har vært som en magnet på vinprodusenter fra så vel andre deler av Spania som fra utlandet.

Alle ønsker å finne sitt uttrykk for garnacha, som kan vise til mirakler i dette ekstremt tøffe terroiret .

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Lagringsviner
Torres er intet unntak, og resultatet av satsingen som startet i 1996, heter Salmos og Perpetual.

Førstnevnte er nå kommet i sin andre årgang, Salmos 2011 (56323) , og er svært vellykket. En syrefrisk og fast vin med god rikhet og varme som fungerer veldig godt på matbordet, til saftig rødt kjøtt med saus samt ovnsstekte kjøttretter.

Denne vinen er imidlertid ikke laget av garnacha alene, men også noe syrah og cariñena. Perpetual derimot er laget uten syrah og har fått navnet "for evigheten", fordi målet er å lage en vin som tåler tidens tann i all evighet. Modellen er den tradisjonelle "vinos de guarda", altså lagringsvin.

Og selv om Priorato-vinene er deilige allerede i ungdommen, har de et godt renommé som nettopp lagringsviner. Takket være gode syrer, faste tanniner og godt med alkohol. Om Perpetual 2005 (57985) holder evig, gjenstår å se for i øyeblikket er den jo bare på babystadiet.

Sødmefylt
Dermed er også fatpreget noe dominerende, som så ofte i unge toppcuvéer, men den er så stoffrik at det er godt håp om at den vil svelge fatet i løpet av et år eller to. I tillegg har den en sødmefylt og svært flott frukt samt veldig god syre og fasthet som er godt å ha med seg på veien til det evige liv. I første omgang ville jeg satse på sju-åtte år.

Torres' vingårder er fordelt på landsbyene El Lloar i vest og Porrera i øst, mens Mas d'en Gil holder til i Bellmunt i det sørlige Priorato. Og stilen er annerledes, mer sødmefylt og med litt mykere syrer, men fortsatt med et flott garnacha- og jordsmonnsuttrykk. For det karakteristiske llicorella-jordsmonnet (skifer) i terrasserte vinmarker har alle landsbyene til felles.

Mens Mas d'en Gil Coma Vella 2004 (57645) er sødmefylt og svært innsmigrende, er toppvinen Mas d'en Gil Clos Fontà 2004 (57644) et usedvanlig mektig uttrykk for garnacha, og "hjelpedruene" cariñena og cabernet sauvignon.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Salmos 2016

Produsent:
Miguel Torres
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Catalonia
Pris:
294,90 kr
Varenummer:
5632301
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Perpetual 2016

Produsent:
Miguel Torres
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Priorato
Pris:
449,90 kr
Varenummer:
5798501
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Mas d'en Gil Coma Vella 2004

Produsent:
Mas d'en Gil
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Catalonia
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
5764501
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Mas d'en Gil Clos Fontà 2004

Produsent:
Mas d'en Gil
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Catalonia
Pris:
469,90 kr
Varenummer:
5764401
93 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen