Smalahove, pinnekjøtt, sju slag og bøker under treet

Er du sent ute med julegavene i år kan du hente matnyttige tips her. Apéritif anmelder en rekke bøker om mat og drikke som egner seg utmerket under treet. Ribbe er det suverene førstevalget på julaften. På seks av ti festpyntede julebord troner svineribba
Redaksjonen
06 Desember 1997 - 00:40

Her kan du lese om bøkene du enten kan kjøpe til deg selv eller glede andre med.
 
Norsk brennevinshistorie x 2
Hroar Dege har nylig publisert sitt foreløpig siste "livsverk": Historien om de norske Akevitter (Kilden Forlag). - Vi manglet en identitet for vår drikkekultur, riktignok har vi en ølbok, men kunnskapen om det norske brennevinet hadde ingen tidligere samlet i bokform. Jo mer jeg tenkte over dette, jo mer motivert ble jeg til å gå i gang, forteller Dege. For det er litt av et stykke forskningsarbeid han kan legge frem. Boken føyer seg inn i rekken av Deges produksjoner hvor den siste var Christopher Hammers kokebok fra 1793. Akevittboken inneholder mange spennende historier, fortalt på en slik måte at du føler forfatterens store engasjement. Boken er dessuten fylt med flotte historiske illustrasjoner. For kroner 490 (ISBN 82-7627-016-6) får du underholdning og innsikt, velegnet for late romjulsdager.
 
Samtidig kommer Astri Riddervold ut med boken Drikkeskikker - Nordmenns drikkevaner gjennom 1000 år. Også denne en perle av en bok for den historieintersserte. Riddervold har studert landets mat- og drikkeskikker i flere tiår og er utdannet kjemiker og etnolog. Mange av hennes funn er unike og beskrives i tidligere verker som Lutefisken, rakefisken og silda i norske tradisjon og ikke minst Konservering av mat, en sentral kilde for den som vil forstå mer av norsk matkultur. Når Riddervold tar for seg drikkevanene, er ikke det ensbetydende med alkoholholdig vare. Nei, her finner du surmelk, brennevin, øl, kaffe og te side om side. Kunnskapen rammes inn av en flott samling malerier og fotografier fra tidsepokene som beskrives. ISBN 82-512-0452-6.
 
Vinguide til jul?
Den berømte vinskribenten Oz Clarke slår til igjen. Denne gangen med en Vinhåndbok, oversatt til norsk og utgitt av Gyldendals Forlag. En lillebror til Clarke’s storstilte Vinatlas som kom ut i fjor. Selv om håndboken er av mindre format enn atlaset inneholder den det du trenger å vite for å orientere deg i den vide vinverden. Stor nytte vil du eller den som får boken i gave, ha av rammene kalt forbrukerinformasjon. Her beskrives hvert område i hvilken grad vinene derfra gir god valuta for pengene, en vurdering av tilgjengelighet, av utvalgte viner og årganger samt generelle smakskommentarer. Oz Clarkes stil er lettlest og underholdende. ISBN 82-05-25133-9, kr 368.
 
Lekkert fra Trugstad
Kokken Tove Haga har i samarbeid med kokk og fotograf Friedrich Knott lyktes overmåte godt i å gjenskape stemningen fra Trugstad Gård i kokebokform. Tove Haga som du kan lese mer om her, driver restaurant i eget hjem ved Gardemoen og ble kåret til Årets Villmarkskokk i 1997 etter å ha hevdet seg i toppen ved tidligere års konkurranser. Ikke unaturlig finner du en rekke viltoppskrifter, men også annet kjøttfisk- og småretter.

Tove byr på en lang rekke sauser, det er jo ofte her hemmeligheten ligger. Dessuten er hun glad i supper, og det er det mange som ikke vet hvordan blir til. Ved siden av haner ligger hennes hjerte nær kaker og konfekt. Toves rødvinskake er en smakebit på alle godsakene. Smaksopplevelser fra Trugstad Gård blir trolig årets kokeboksuksess med mer enn 1000 forhåndsolgte bøker. ISBN 82-00-42912-1. Kroner 279.
 
Vintermat
En kjølig designet kokebok med varme retter for mørketiden er Vintermat. Fotografekteparet Nina Dreyer og Jim Hensley i samarbeid med stylisten Paul Løwe har samlet sammen sine egne favorittoppskrifter som er tydelig inspirert av det moderne kjøkken hvor all verdens smaksretninger blandes.

Rettene er tildels dristige men likevel velsmakende og lettlagede. Eller hva synes du om Lammefiletsalat med kanel og karripasta. Forfatterne kommer med vinforslag til de aller fleste rettene hvilket er et stort pluss, særlig når mange sterke krydre brukes. For hver rett angis også tidsforbruket i minutter. ISBN 82-05-24535-5). Kroner 278.
 
Grønt fra Gino
Gino Valente kjent fra TVNorge-kjøkkenet og vinner av internasjonale konkurranser for TV-kokker, nå senest i Australia, vil lære nordmenn å spise grønt.

Ikke som overkokte grønnsaker, nitriste kinakålsalater eller frosne grønnsaksblandinger. Nei, slik han lærte å sette pris på grønnsakene som en selvfølgelig del av måltidet. Selvfølgelig er salater representert og ikke minst pasta og risretter som jo er basismat nr 1 i Italia. Pasta behøver slett ikke kjøttsaus for å smake godt, heller tvert i mot. Grønnsaksrettene er også så smaksrike at de kan stå alene, eller som en del av en meny. Gode forsetter for 1998?
 
Ginos grønne kjøkken. ISBN 82-03-22183-1. Kroner 258.
 
For sjokoholikere
De fleste har et forhold til sjokolade, og mange et lidenskaplig sådant. Den store boken om sjokolade er fascinerende, fra ende til annen der den bretter ut sjokoladen i all sin brune herlighet. Den inneholder "alt" du behøver å vite om sjokolade, både som næringsmiddel alene og i maten. Boken som opprinnelig er fransk, er utgitt på norsk av Orfeus Forlag med forord av Hans Robert Bruun, konditormester hos Hotel Continental. Norsk sjokoladehistorie er også dekket. Pass på å ha en sjokobit i nærheten mens du leser! ISBN 82 4670-04-6. Kroner 448.
 
Norsk sigarguide i lommeformat

Det er ingen coffee table utgave Orfeus Forlag og forfatterne Esben Hoff og Trygve Larsen satser på når de utgir den første sigarguiden på norsk. Den er i et lite, hendig format, akkurat passe til innerlomme eller håndveske. Ypperlig medbrakt når du skal kjøpe inn sigarer, er på reise, eller raskt trenger svar på et innviklet spørsmål fra en sigarinteressert gjest. På 70 sider, og for 128 kroner, får du vite det som er viktig å kunne om sigarer. Tenk hvis alt hadde vært like lett tilgjengelig. Forfatterne er begge aktive i Oslo Sigarselskap, og den ene av dem, Esben Hoff, er dessuten Apéritifs faste sigarskribent.
 
Sigarguiden er et must for sigarinteresserte. Det er også Th. Myrvolds forsølvede sigaraskebeger for de praktiserende. Pris kroner 599 hos Glasmagasinet og butikker med tilsvarende vareutvalg. Mer morsom enn nødvendig er sigarholderen med lommelerke til samme pris og fra samme produsent. Gavetips til den som allerede har alt?
 
Smaksrik serie
Gyldendal ga tidligere i år ut en serie på fire bøker med tittelen Med smak av .... Hver bok tar for seg en sentral ingrediens som olivenolje, eddik, krydder og chili. Oppskriftene er få, 30 i hver bok, men svært gode. Både i seg selv og som utgangspunkt for egen kreativitet. Mange kjøkken har nok ikke hele bredden av ingredienser som benyttes i oppskriftene, men en rask runde i noen innvandrerbutikker retter på det. Bøkene er i hendig, lite format og er utstyrt med lekre fotos. Meget apetittvekkende. Disse bøkene blir du aldri ferdig med! Kroner 148 i bokhandelen
 
Urter fra A til Å
Har du tenkt på å anlegge din egen urtehage nå når våren er i ferd med å få skikkelig fotfeste, så kan det lønne seg å gå til anskaffelse av boken Urter for kropp og sjel utgitt av forlaget Hilt !amp! Hansteen. Den inneholder ved siden av en alfabetisk presentasjon av hele 335 urter, en rekke gode råde om dyrking av urter både ute og inne. Boken er skrevet av en av Englands fremste urteeksperter som selv driver et økologisk urtegartneri. Alle tipsene baserer seg derfor på slik dyrking. Bearbeidelen for norske forhold er gjort av lokal ekspertise, Grethe Træland og Olav Vandeskog som for øvrig leverte urtene og rådene da Frognerseteren Restaurant etablerte urtehage. Boken koster kroner 298.
 
En annen flott urtebok stod Unni Hafskjold og Landbruksforlaget for: Våre friske krydderurter. Boken er en personlig hyllest til urtene og deres velsignelse. Og er spekket med oppskrifter, bruks- og dyrkingstips. Vi må heller ikke glemme fotografiene av Morten Brun som løfter boken langt over mengden. Julegaveidé til både dem med grønne fingre og grønn livsstil.
 
Tapas
Grøndahl Dreyer var først ute med tapaskokebok på norsk, dog i oversatt utgave.Boken inneholder flere enn 80 oppskrifter på tapas i både tradisjonelle og litt mer uvanlige former. Oppskriftene er delt inn etter hovedråstoff: Sjømat, grønnsaker, egg og ost, fjærkre og kjøtt. De to første kategoriene er i klar overvekt, som naturlig er. Tapas er jo nærmest kvintessensen for det middelhavske kjøkken siden olivenolje, fisk og skalldyr samt grønnsaker utgjør basisråvarene. Pris kroner 248.
 
Drammedrøm?
Drømmer du om å lage din egen dram, enten for å tilby gjestene eller for bruke i kjøkkenet? Følg oppskriftene to svensker med 30 års dramerfaring hver har samlet sammen i boken Dram - med smak av natur. Cappelen Fakta er utgiver i Norge og tar 249 kroner for denne underholdende og lærerike samlingen av (svensk) drammehistorie og -historier. Utallige smakstilsetninger blir nøye gjennomgått. Du får oppskrift på akevitt, selv om vi tviler på at svenskene har så mye å bidra med der (eller hur, Halvor Heuch?). Forfatterne byr også på et utvalg matretter som egner seg som tiltugg til dram. Og det er mer alkoholfritt: En rekke oppskrifter på hjemmelaget saft.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne

Den kommer dessuten fra en produsent som først nå er tilgjengelig i Norge, og det er et vellykket møte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten
Guide

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten

Enten du skal kose deg på fjorden, i parken eller i hagen sankthansaften, Apéritif gir deg de beste tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her