Mat og vin i kombinasjon

Ostefondue

Den ultimate kveldskos: Smeltet ost og gammelt brød

Den ultimate kveldskos: Smeltet ost og gammelt brød

At smeltet ost kan gi så mye smak alene, bare med følge av gammelt brød, vet bare den som allerede er en tilhenger av ostefondue på ekte sveitsisk vis. Den perfekte kveldskos som er lett å rigge til selv midt i uka.
05 Oktober 2021 - 08:54

Ostefondue er en utpreget sosial rett som skaper ekstra intimitet under måltidet siden deltakerne må ta hensyn til hverandres fonduegafler slik at det ikke ender i et salig kaos av kryssende ostetråder. Og skulle det skje, gir det bare rom for litt ekstra latter rundt bordet.

Ostefondue har i tillegg alt det andre som vi kan ønske oss av et kosemåltid. Velsmakende, lettvint å lage og servere og ikke minst rimelig. I hvert fall hvis du holder deg til norske oster. Men en ekte ostefondue skal lages av sveitsiske alpeoster som gruyère og emmenthaler. Forskjellen på disse rent utseendemessig er at sistnevnte har hull. Konsistensmessig føles gruyère fetere og ikke så fast, og smelter dermed lettere.

Våre hjemlige sorter som sveitser og jarlsberg er kopier av emmenthaler. Satser du på norske oster, bør du velge de vellagrete utgavene da de ordinære er for tamme i smaken.

På denne nettsiden finner du oversikt over det voksende utvalget av norske oster

Inkluderer du litt vellagret sveitsisk raclette (alternativt norsk ridderost), som er en mykere ostetype, i osteblandingen, blir det enda mer karakter. Og det er viktig, for i denne retten er det osten som spiller hovedrollen, og ingen synes vel at smeltet norsk gulost er spesielt sexy.

Hvitt er det riktige
Selv om ostefondue er svært enkelt å få til, er du avhengig av en tykkbunnet fonduegryte, for ellers vil ostemassen raskt brenne seg fast i bunnen og fordampingen av væsken akselerere slik at fonduen ikke lenger en flytende. Hvis du ikke har en slik gryte, kan du bruke en vanlig tykkbunnet jerngryte som du setter over et kraftig spritbluss. Ostemassen må nemlig holdes varm ellers stivner den og blir vanskelig å få til å feste seg på brødbitene. Når gryta er tom, vil det uansett grytetype, være et ostelag i bunnen og det er for fondueelskerne rosinen i pølsa. Noen finner dessuten på å knekke et par tre egg over ostelaget og lage en eggerøre som en liten ekstrarett.

Selv om gammelt brød, og da helst laget av surdeig, holder som medium for å få den flytende osten over på tallerkenen, er det godt med biter av lettkokt grønn asparges eller grønne bønner ved siden av. Samt en grønn salat. Og for å fordøye den store mengden med ost, det går med en drøy hekto pr person, trenger du hjelp i form av vin (eller usøtet te hvis du kjører alkoholfritt).

I Sveits er det vanlig å nyte den samme hvitvinen til som er brukt i fonduen. Det innebærer en tørr og fruktig en. Jo mer karakter det er i ingrediensene, jo mer karakter må det være i hvitvinen. Sveitsisk hvitvin er sjelden vare her til lands, men de som finnes er gode.

Se utvalget av sveitsisk hvitvin her

Som Réserve des Administrateurs Petite Arvine Den er også svært velegnet til ostefondue, men kanskje litt kostbar til å bruke i maten. Da er det bedre å satse på franske alternativer.

Rett over grensen ligger to områder som slåss om å bidra til ostefonduen, nemlig Jura og Savoie. Herfra er det mulig å finne vin i flere prisklasser som fungerer utmerket.

Jura-viner kjennetegnes generelt av større kompleksitet enn Savoie-vin, men vi ønsker ikke en for kraftig vin til ostefonduen. Chardonnay er den foretrukne vinstilen. Og den må være både leskende, mineralsk og frisk.

Jean Bourdy Côtes du Jura Blanc  har alt dette samtidig som den har god konsentrasjon og kompleksitet. 

Rijckaert Côtes du Jura Chardonnay er på sin side mer lettfordøyelig stil, ikke minst finnes den i basis. 

Savoie-hvitvin er annerledes, også når det kommer til druevalget. Men Dom. des Ardoisières Argile Blanc er en fin overgang siden den har chardonnay i tillegg til de lokale druene. Den er en virkelig lekker kompleks og supermineralsk Savoie-vin. I et rimeligere prissjikt finner du Ch. La Gentilhommière Abymes Vieilles Vignes  som også gjør jobben veldig godt.

Men også hvit bordeaux gjør jobben. Ch. Rioublanc byr dessuten på veldig god valuta for pengene. Enda fruktigere, og dermed bedre hvis du har investert i ekte vare av ingrediensene, er Gentil Hugel fra Alsace, et område som ikke er ukjent med osteretter (quiche lorraine og tarte flambee).

Rødvin i glasset, men ikke i gryta

Om du insisterer på rødvin, må den velges med omhu. Til å møte osten trenger vi syrefriskhet og bløte tanniner. Som i  Jean Bourdy Côtes du Jura Rouge  Den er laget av pinot noir samt de enda mer typiske Jura-druene poulsard og trousseau som gir en bløt og leskende mineralsk rødvin. Dermed forstyrrer den ikke ostearomaene, men føyer seg fint inn i bakgrunnen og frisker opp. 
Ekstra rimelig, men også ferskere i stilen, er Jean Vullien Savoie Gamay  som gjør en grei jobb overfor ostefonduen. 
Men velger du rødvin kan du altså ikke bruke den samme vinen som i ostefonduen.

Ostefondue

Ostefondue

Fremgangsmåte

  1. Bruk en tykkbunnet gryte hvis du ikke har en fonduegryte.
  2. Del hvitløkbåten i to og gni gryten inn med den. Varm vinen nesten til kokepunktet, enten på kokeplaten eller over spritblusset.
  3. Bland maisennaen med den revne osten (helst emmenthaler og gruyère, alt. sveitserost og jarlsberg) og rør det inn i den varme vinen i flere omganger. Rør godt mellom hver runde.
  4. Tilsett brennevinet og krydderet og la småkoke i et par minutter.
  5. Hvis fonduen skulle skille seg, kan du røre ut litt maisenna ut i litt vin og piske inn i ostemassen. Og blir den stående for lenge, kan du tilsette mer vann og røre veldig godt slik at den blir jevn igjen.
  6. Stikk biter av brød og evt grønnsaker på fonduegaflene og dypp i gryta.

Her finner du flere oppskrifter med fondue

Se alt du kan bruke gammelt brød til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne varme fristelsen virker mot mer enn sår hals
Ukens drink

Denne varme fristelsen virker mot mer enn sår hals

Det heter seg (litt omskrevet) at av all medisin som ikke virker, smaker varmt brennevin best. Og denne klassikeren har trøstet mange opp gjennom årene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Svanen bykser oppover verdens beste bar-lister

Nå er Svanen verdens 74. beste bar og Oslo har fortsatt to barer blant de 100 beste, ifølge Worlds50Bestbars.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage
+

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage

London er en magnet på unge talenter og et episenter for trendsettende barkonsepter og innovative cocktails. Metropolen byr på et svimlende bredt utvalg, og er et sted hvor trender skapes. Også trender bortenfor trendene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den perfekte fredagssnacksen er med bacon, kylling, aubergine og pesto
Dagens rett

Den perfekte fredagssnacksen er med bacon, kylling, aubergine og pesto

En skikkelig godbit er hva vi frister deg med til fredagskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her