Snapseskole på  Christianshavns Fargecafe.
Snapseskole på Christianshavns Fargecafe. (Foto: Mikkel Bakgaard)

Snapsen er tilbake

Etter mange års tilbakegang øker nå salget av snaps. Men renessansen er i en annen form, uten karvesmak og med en friskere innpakning som appellerer til nye kunder. Noen snakker om en hipsterifisering av snapsen.

- Jeg kunne egentlig ikke fordra snaps, sier kokk og restauratør Erik Frandsen, mens han heller en snaps i glasset for at den skal følge karrysilden på tallerkenen. – Men det endret seg.

Han eier Christianshavns Færgecafé i København hvor det serveres moderne tolkninger av klassiske smørbrød. Han besluttet å gjøre «en lille en» til en del av opplevelsen gjennom å servere snaps som ikke er i salg på supermarkedet. Det ble en hit. I dag har Færgecaféen et utvalg av 40 ulike snapser og akevitter på menyen, og Erik Frandsen holder «snapseskole» for de nysgjerrige. Og dem er det stadig flere av. Hvis snaps lenge var en glemt drikk, opplever den nå en renessanse.

Snaps er en selvfølge på Christianshavns Færgecafé. Foto: Mikkel Bækgaard

I 2017 foretok Dansk Erhverv (parallell til NHO) i samarbeid med Vin og Spiritus Organisationen i Danmark en undersøkelse blant landets destillerier. Av undersøkelsen framgår det at destilleriene fra 2014 til 2016 opplevde en økning i omsetningen på 60 prosent. Forhandlere meldte dessuten om større etterspørsel etter danskprodusert brennevin, og selv om det er whisky, rom og gin som står for de største volumene, henger snaps også med.

Ifølge undersøkelsen rir dansk brennevin på den «ny-nordiske bølgen». Det nordiske kjøkkens popularitet har gitt medvind for beslektede områder, og særlig siden finanskrisen i 2008 har smådestillerier nytt godt av den økte interessen for nordiske smaker også på brennevinet. 

I Danmark har det ført til at 10 nye destillerier er kommet til i løpet av de siste fem årene, og bransjen teller nå 40 produsenter.

Adam Aamann er helt vill etter snaps.

- Det har skjedd mye, sier Erik Frandsen og snakker om den nye og den gamle skole. Den gamle er varemerker som Rød Aalborg og Linie Aquavit, eid av Arcus. Den nye skole er de små destilleriene som har snudd opp ned på tolkningen av hva en akevitt er.

Mer enn karve

Slik moderne akevitt er å finne også i hyllene til Adam Aamann. Den kjente danske restauratøren, tv-verten, kokebokforfatteren og fornyeren av det tradisjonelle smørbrødet, er helt vill etter snaps. I årenes løp har han laget flere hundre kryddersnapser med smak av nyplukkede krydder og urter fra egen kjøkkenhage, som kan brukes i samspill med maten og høyne totalopplevelsen av måltidet.

Men da Adam Aamann åpnet sin første lunsjrestaurant, Aamanns Etablissement, i København, var nevnte oppblomstring av små destillerier fortsatt framtid. For å kunne ledsage sine innovative smørbrød med en tilsvarende innovativ snaps, måtte han derfor lage den selv.

- For det fantes kun «the usual suspects» som Rød Aalborg, og mange dansker sliter litt med den markante karvesmaken, sier han.

Han ga seg derfor i kast med å lage sine egne kryddersnapser hvorav noen var feilskudd, mens andre var så gode at de endte som faste innslag på drikkekartet. Noen ganger var han ekstra heldig som da han fant opp rugbrødsnapsen:  

- Vi hadde bakt rugbrød som ikke ble slik vi ville ha det. Så vi ristet det og hadde det oppi brennevinet. Det skulle vise seg å smake «skide godt», sier han.

Med tiden ble framstillingen av husets mest populære snaps for tidkrevende for Aamann, og de innledet et samarbeid med destilleriet Braunstein i Køge om å produsere de fire mestselgende snapsene, rugbrød, pors, myske og den med eple, pepperrot og sitron. Samarbeidet har også gitt et kvalitetsløft til snapsene slik at de egner seg også i drinker.

Adam Aamann i hagen som har gitt ingredienser og inspirasjon til hans snapseportefølje.

- Jeg forstår ikke hvorfor snaps og akevitt ikke er blitt tatt enda bedre mot i cocktailverdenen, mener Adam Aamann som tilbyr cocktails med både pors- og myskesnaps.

Han mener at særlig myske er interessant i snaps fordi den fungerer som både vanilje- og mandelerstatning.

- Den er som en «skandinavisk basilikum», en aromatisk skogsurt med en smak av mandel, vanilje, kanel, og smaksnoter som i fikenblad. Den er fantastisk. Det er ofte den jeg trekker fram til folk som sier at de ikke liker snaps, sier han.

Han bruker myskesnapsen i cocktails hvor myskens kraftige mandel- og vanilje-aroma kan trenge gjennom på en god måte. Han har også laget en vri på whisky sour hvor rugbrødsnapsen erstatter whisky.

De fire mestselgende snapsene fra Aamanns.

- Snaps i en cocktail? Noen synes nesten det høres mindre fristende ut, muligens fordi de har den markante karvesmaken i tankene. Men om du sier vodka, er det greit. Det er i grunnen en merkelig kulturbarriere, mener han.

Make Aquavit Great Again

En av dem som framsnakker akevitt i cocktails er Frederick-Sebastian Krause. Han er mannen bak akevittvaremerket Vi.Er.Akvavit – i dag kjent som Six Nordics – og som i 2018 åpnet verdens første rene akevittbar, Rastløs, i København. Interessen for snaps var dog ikke stor nok til at baren overlevde, og det sier nok mye om mange danskers forhold til akevitten.

- Det er jo en særpreget brennevinstype som mange dansker har fordommer mot, mener han.

På snapseskolen lærer du å matche snaps med mat.
Naked Hygge vant nylig testen av dansk akevitt i Ekstrabladet.

Ifølge Frederick-Sebastian Krause er problemet måten akevitt tradisjonelt er blitt drukket på. Mange forbinder det med jule- og påskelunsjer hvor folk drikker snaps mer av tradisjon enn av lyst. I tillegg har nok alle minner om en onkel som drakk for mye snaps, eller kanskje har man selv hatt en «nærdødenopplevelse» som har resultert i et anstrengt forhold til denne drikken.

- Det er som med tequilaen med den røde hatten (Sierra Tequila Silver, red,). Når du har drukket (for mye av) den, sier du «aldri igjen», men smaker du så en god tequila, finner du ut at det er to helt forskjellige ting, sier Frederick-Sebastian Krause.

Akevitt vs. snaps

 

Akevitt er en snaps, men en snaps er ikke alltid en akevitt, men begge er en dram. På dansk er snaps en fellesbetegnelse og et ubeskyttet navn. Den dekker over mange typer smakstilsatt sprit. Hvis du lager din egen porse- eller kryddersnaps av vodka og sitronskall, er det også en snaps. Akevitt derimot er et beskyttet begrep siden den potet- eller kornbaserte spritbasen alltid er smaksatt med karve eller dill. I tillegg må en akevitt ha en alkoholprosent på minst 37,5 prosent hvilket er bestemt gjennom en EU-lov fra 1989.

Han har kalt sitt varemerke Six Nordics, etter de seks nordiske landene som har en akevittradisjon, altså inkludert Færøyene, og prøver å modernisere sjangeren ved å bruke bedre typer brennevin som gir renere smaksnyanser og gjør den opplagt i en cocktail. Det siste året har han komponert flere enn 140 originale akevittcocktails.

- Vår tilgang til akevitt gir en helt annen smaksopplevelse enn den folk normalt forbinder med akevitt. Og det er denne historien vi skal fortelle, sier han.

Inntil videre har små destillerier som Six Nordics, vært med på å starte en ny samtale om akevitt, som ikke er gått de store produsentene forbi. Da Arcus i 2012 kjøpte de danske spritklenodiene Gammel Dansk og Aalborg Akvavit, sa den daværende toppsjefen Otto Drakenberg at «snaps skal igjen bli sexy!»

 

Erik Frandsens gode råd til hjemmelaget snaps

 

Lag alltid mindre mengder av gangen, for eksempel en halv liter. Hvis ikke kan du risikere å sitte igjen med flere liter obskur valnøttesnaps som kommer til å ta lang tid å bruke opp.

Velg det enkle. Vil du ha en snaps som smaker appelsin eller estragon? Begge kan brukes i en snaps med godt hell, men sjelden samtidig.

Skriv ned metoden og ingrediensene. Hvis du ender med en genial kombinasjon, er det irriterende om den ikke lar seg gjenskape 100 prosent fordi du har glemt noe.

Får du lyst å lære mer, kan du gå på snapseskolen: faergecafeen.dk/snapseskole

Det ser ut til å ha lykkes, for selv om Arcus ikke offentliggjør salgstall, skriver de i en epost til meg at «vi ser en god utvikling i nær sagt alle markeder». Arcus har via sitt varemerke Strand Brænderi lansert nye akevitter som Opp i Røyk, som er ettermodnet på Islay-whiskyfat. Eller Rips – en akevitt som ifølge konsernets kommunikasjonsdirektør Per Bjørkum, er «god med sitronbrus hvor det søte i brusen møter det bitre fra bærene. Og så er den rosa - kul å servere!»

En rosa akevitt? Den hadde man kanskje ikke sett komme. Og selv om puristene kanskje korser seg ved tanken, er det vanskelig å komme utenom, for det har aldri vært hippere enn nå å drikke snaps.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen