Solsei ga seier

Mathias Disens (til venstre) rop på sola hjalp ikke på været, men retten Hey, Hey Sunshine vant i alle fall hårfint i årets NM for amatørkokk.
Aase E. Jacobsen
19 August 2006 - 21:55

Den 29-årige hobbykokken og grafiske designeren Mathias Disen tok i mot juryens dom i NM for amatørkokk med vantro men likevel fatning.
- Jeg hadde skikkelig angst da jeg møtte min motstander før konkurransen, men jeg fikk utrolig mange gode råd under forberedelsene av hjelperen min, forteller han.

Og hjelpegutten var ingen hvem som helst men Bocuse d'Or-vinner fra 1999, Terje Ness. Hvis ikke han kunne gi gode tips om konkurranseråvaren sei, så kan ingen. Sei var nemlig en av hovedingrediensene i hans vinnerrett fra Bocuse.

Utsøkt sei
Den andre finalisten, Finn Henning Stokke, hadde like kyndig assistanse fra Norges Bocuse-kandidat i 2007, Sven Erik Renaa som til daglig arbeider på Gastronomisk Institutt. Nå vil skjebnen det slik at Disen gjennom sin arbeidsgiver, Scandinavian Design Group, skal arbeide med profilmateriellet til Renaa foran den store konkurransen i januar!

Men i amatørkokk-NM var Disen den ubestridte vinner selv om det var veldig tett løp. Begge finalerettene var nemlig utsøkte og viste frem sei på nye og spennende måter.

Hey Hey Sunshine som vinnerretten heter, er et resultat av en sommerlig ide men kan lages året rundt. - Jeg fikk lyst til å gi den litt grå seien et fargerikt følge og samtidig bringe litt sødme inn, derfor valgte jeg pakistansk mango, forklarer Disen.

Også til hverdags
Som aldri har hatt ambisjoner om å delta i kokkekonkurranser. - Jeg har alltid likt å lage mat. Da jeg var liten, laget jeg middag til familien for ukepengene. Men det var helt tilfeldig at jeg kom over og meldte meg på konkurransen. For selv om jeg har lite erfaring med sei, det går mest i torsk og piggvar hos meg, tok jeg sjansen, sier den lykkelige vinner som brukte gode venner som testpanel under utvikling av vinnerretten.

Hjemme hos Disen gleder altså gode venner seg over hans kokekunst, men det er ikke bare festmat som står i fokus der i gården. - Jeg legger vekt på god mat også til hverdags. Og siden kjæresten min er vegetarianer blir tilbehøret ekstra godt, smiler han.

Flotte premier
At også tilbehøret og ikke bare hovedråvaren i vinnerretten var godt, kan juryen skrive under på. Den smaksrike jobben ble utført av ansvarlig redaktør i aperitif.no, Aase E. Jacobsen, sammen med Rune Pal, Haga Restaurant og Tobias Nygren, dekanus Restauranthögskolan i Grythyttan. NM'ets konferansier Pjokken Eide fra Eksportutvalget for fisk måtte imidlertid nøye seg med de deilige duftene fra konkurransekjøkkenet.

Disen kan nå se fram til en tur til Cognac for to som gjester hos Bache-Gabrielsen samtidig som han kan fortsette det gode arbeidet på kjøkkenet med splitternytt kjøkkenutstyr fra eksklusive Lagostina til en verdi av over 8500 kroner. En premie som også tilfalt den solide andreplassen.

Dette er tredje gang aperitif.no arrangerer NM for amatørkokk.
 
Foto: Roger Kolbu, Apéritif.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her