Solsei ga seier

Mathias Disens (til venstre) rop på sola hjalp ikke på været, men retten Hey, Hey Sunshine vant i alle fall hårfint i årets NM for amatørkokk.

Den 29-årige hobbykokken og grafiske designeren Mathias Disen tok i mot juryens dom i NM for amatørkokk med vantro men likevel fatning.
- Jeg hadde skikkelig angst da jeg møtte min motstander før konkurransen, men jeg fikk utrolig mange gode råd under forberedelsene av hjelperen min, forteller han.

Og hjelpegutten var ingen hvem som helst men Bocuse d'Or-vinner fra 1999, Terje Ness. Hvis ikke han kunne gi gode tips om konkurranseråvaren sei, så kan ingen. Sei var nemlig en av hovedingrediensene i hans vinnerrett fra Bocuse.

Utsøkt sei
Den andre finalisten, Finn Henning Stokke, hadde like kyndig assistanse fra Norges Bocuse-kandidat i 2007, Sven Erik Renaa som til daglig arbeider på Gastronomisk Institutt. Nå vil skjebnen det slik at Disen gjennom sin arbeidsgiver, Scandinavian Design Group, skal arbeide med profilmateriellet til Renaa foran den store konkurransen i januar!

Men i amatørkokk-NM var Disen den ubestridte vinner selv om det var veldig tett løp. Begge finalerettene var nemlig utsøkte og viste frem sei på nye og spennende måter.

Hey Hey Sunshine som vinnerretten heter, er et resultat av en sommerlig ide men kan lages året rundt. - Jeg fikk lyst til å gi den litt grå seien et fargerikt følge og samtidig bringe litt sødme inn, derfor valgte jeg pakistansk mango, forklarer Disen.

Også til hverdags
Som aldri har hatt ambisjoner om å delta i kokkekonkurranser. - Jeg har alltid likt å lage mat. Da jeg var liten, laget jeg middag til familien for ukepengene. Men det var helt tilfeldig at jeg kom over og meldte meg på konkurransen. For selv om jeg har lite erfaring med sei, det går mest i torsk og piggvar hos meg, tok jeg sjansen, sier den lykkelige vinner som brukte gode venner som testpanel under utvikling av vinnerretten.

Hjemme hos Disen gleder altså gode venner seg over hans kokekunst, men det er ikke bare festmat som står i fokus der i gården. - Jeg legger vekt på god mat også til hverdags. Og siden kjæresten min er vegetarianer blir tilbehøret ekstra godt, smiler han.

Flotte premier
At også tilbehøret og ikke bare hovedråvaren i vinnerretten var godt, kan juryen skrive under på. Den smaksrike jobben ble utført av ansvarlig redaktør i aperitif.no, Aase E. Jacobsen, sammen med Rune Pal, Haga Restaurant og Tobias Nygren, dekanus Restauranthögskolan i Grythyttan. NM'ets konferansier Pjokken Eide fra Eksportutvalget for fisk måtte imidlertid nøye seg med de deilige duftene fra konkurransekjøkkenet.

Disen kan nå se fram til en tur til Cognac for to som gjester hos Bache-Gabrielsen samtidig som han kan fortsette det gode arbeidet på kjøkkenet med splitternytt kjøkkenutstyr fra eksklusive Lagostina til en verdi av over 8500 kroner. En premie som også tilfalt den solide andreplassen.

Dette er tredje gang aperitif.no arrangerer NM for amatørkokk.
 
Foto: Roger Kolbu, Apéritif.
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen