Drikke
Sommerens absolutte rosa favoritter

Sommerens absolutte rosa favoritter

Disse to rosevinene fra Provence er blant sommerens aller beste rosa vinkjøp.
Aase E. Jacobsen
04 Juni 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Utvalget av virkelig god Provence-rosé er kraftig forbedret de siste årene. Disse to er rimeligst av de beste. De er dessuten blant sommerens aller beste roséer - uavhengig av opprinnelse.

Ch. La Mascaronne 2013 (92409)er en klassisk Provence-rosé gitt vingårdens beliggenhet midt i Côtes-de-Provence og den korte avstanden til de alltid tørste markedene i Saint-Tropez og Sainte-Maxime. Men den er likevel «uklassisk» all den tid vingården drives økologisk med fokus på lav avling.

Grader av grønt

Det er ikke til å komme fra at det fortsatt lages mye Provence-rosé, uten stolthet og kun for å tilfredsstille det nærmest umettelige behovet fra turismen. Men så altså ikke med denne vinen – og det er nettopp det som kjennes på smaken.

Lav avling gjør at vinens mineralske sider blir mer framtredende, og den passer dermed enda bedre til sommerlige sjømatretter.

Hos Dom. de Sulauze går man enda lengre, for her er det biodynami som gjelder. Stilen til Dom. de Sulauze Pomponette Rosé 2013 (4966) er litt annerledes, med vekt på fyldig bærfrukt og leskende evne. Også denne er en strålende matvin som også fungerer sammen med lyst kjøtt.

Rødvin og øl

Begge produsenter lager som seg hør og bør også rødvin. Men med to helt forskjellige uttrykk. Dom. de Sulauze Liane 2012 (9219)er en ung og frisk vin med herlig skogsbærkarakter som passer veldig godt til sommerlig grillmat. Ch. La Mascaronne 2005 (92408)er modnere og mer sødmefylt gitt alderen, men har like fullt god saftighet. Et godt valg til en mør biff.

Domaine de Sulauze lager sågar øl, Brasserie Sulauze Blonde (14798), og er like mye bondegård som vingård gitt satsing på både korn, oliven, kyr og bisonokser.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

 
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri
Dagens rett

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri

Denne suppeoppskriften med masse smak og krydder er perfekt nå som høstmørket er på sitt mørkeste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her