Drikke
Sommerens absolutte rosa favoritter

Sommerens absolutte rosa favoritter

Disse to rosevinene fra Provence er blant sommerens aller beste rosa vinkjøp.
Aase E. Jacobsen
04 Juni 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Utvalget av virkelig god Provence-rosé er kraftig forbedret de siste årene. Disse to er rimeligst av de beste. De er dessuten blant sommerens aller beste roséer - uavhengig av opprinnelse.

Ch. La Mascaronne 2013 (92409)er en klassisk Provence-rosé gitt vingårdens beliggenhet midt i Côtes-de-Provence og den korte avstanden til de alltid tørste markedene i Saint-Tropez og Sainte-Maxime. Men den er likevel «uklassisk» all den tid vingården drives økologisk med fokus på lav avling.

Grader av grønt

Det er ikke til å komme fra at det fortsatt lages mye Provence-rosé, uten stolthet og kun for å tilfredsstille det nærmest umettelige behovet fra turismen. Men så altså ikke med denne vinen – og det er nettopp det som kjennes på smaken.

Lav avling gjør at vinens mineralske sider blir mer framtredende, og den passer dermed enda bedre til sommerlige sjømatretter.

Hos Dom. de Sulauze går man enda lengre, for her er det biodynami som gjelder. Stilen til Dom. de Sulauze Pomponette Rosé 2013 (4966) er litt annerledes, med vekt på fyldig bærfrukt og leskende evne. Også denne er en strålende matvin som også fungerer sammen med lyst kjøtt.

Rødvin og øl

Begge produsenter lager som seg hør og bør også rødvin. Men med to helt forskjellige uttrykk. Dom. de Sulauze Liane 2012 (9219)er en ung og frisk vin med herlig skogsbærkarakter som passer veldig godt til sommerlig grillmat. Ch. La Mascaronne 2005 (92408)er modnere og mer sødmefylt gitt alderen, men har like fullt god saftighet. Et godt valg til en mør biff.

Domaine de Sulauze lager sågar øl, Brasserie Sulauze Blonde (14798), og er like mye bondegård som vingård gitt satsing på både korn, oliven, kyr og bisonokser.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

 
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her