Sorterer ikke kjøttet

Reindriftsnæringen sorterer ikke ut det beste kjøttet når de selger reinkjøtt ut i markedet.

Rundt halvparten av alt reinkjøtt som selges er kalvekjøtt.
 
Men selv om kalvekjøtt av mange regnes som mer delikat og eksklusivt, selges det sammen med alt annet kjøtt, under fellesbetegnelsen reinkjøtt.
 
Det skriver nettstedet forskning.no.
 
Under slakting skilles kalver og voksne dyr, men når kjøttet går ut i markedet er skillet ikke lenger der, slik det er i produksjonen av storfe- og fårekjøtt.
 
Blindtest
Men nå har Nofima Marked og Høgskolen i Finnmark undersøkt hvilket kjøtt norske restauranter ønsker.
 
Rundt 30 restauranter i hele landet har blindtestet ytrefile fra kalv og voksne dyr, og ifølge tilbakemeldingene har kjøtt fra reinkalv lysere farge, mildere viltsmak og er mørere enn kjøtt fra voksen rein.
 
Attraktivt
- Reinkalvfilet er et attraktivt produkt og kan ha en fremtid på menyene, forutsatt at leverandørene klarer å levere jevne, store fileter av bra kvalitet, sier kjøkkensjefen Yvonn Steffensen ved Emmas drømmekjøkken i Tromsø, som er en av restaurantene som har deltatt i testen.
 
Usikker på pris
Men forskerne bak undersøkelsen er usikker på om restaurantene er villige til å betale en bedre pris for kalvekjøttet. En del er villige til å betale mer for kalvekjøtt enn annet reinkjøtt, mens andre restauranter synes ytrefilet allerede er for kostbart - og har fjernet det fra menyen.
 
- Siden filet bare utgjør en liten del av kjøttet fra reinkalv og i tillegg er det dyreste produktet, kan det være fornuftig å introdusere rimeligere produkter som lår, plomme og biff ved siden av filet, sier forsker Morten Heide i Nofima Marked til NRK.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen