Det er ikke lett å konkurrere med et vinkart på 575 sider som Park Hotel Vossevangen sitt med 10.000 ulike viner og 50.000 flasker i kjelleren. Det ble derfor nok et gull til vossingene og tvillingbrødrene Robert og Reidar R. Johansen som er sommelier og vindirektør på hotellet og ansvarlig for å vedlikeholde denne vinskatten.
Vinland på den tidligere amerikanske ambassaden tar til tross for kortere fartstid - de ble fjorårets nykommer - stadig innpå Park Hotel hva angår antall titler og flasker. I år tok restauranten gull for beste vin-i-glass-kart. En stadig viktigere kategori i dagens marked.
Årets nykommer ble Kombo fra Trondheim som har klart å bygge opp et godt mellomstort vinkart i klassen på kort tid.
Vinner av denne klassen med 200 til 600 viner ble imidlertid Bellies i Stavanger som altså kombinerer et veldig godt vinkart med sin veganske matfilosofi.
Å sette sammen et fantastisk vinkart med færre enn 200 viner, er nok den største utfordringen, men det har altså Zarathustra Meyhane i Oslo greid. Og ikke nok med det, deres vinkart har utelukkende viner fra den østre Middelhavetsregionene. Hvilket gjør det unikt.
At norske sommelierer elsker champagne og annen god musserende, er velkjent, aller flinkest i klassen er Speilsalen at Britannia Hotel i Trondheim som fikk gull for sitt musserende vin-kart.
Mens Vino Bar Ålesund kan sette Beste italienske vinkart på sin merittliste, er Happolati i Oslo tilbake i teten for sin østerrikske avdeling i vinkartet.
I tillegg ble det delt ut to spesialpriser, bærekraftprisen som gikk til Restaurant K2 i Stavanger, og juryens spesialpris som ble Territoriet i Oslo til del. For sin innsats for å fortsette å spre kvalitets-vinglede og å ha hele vinkartet tilgjengelig i glass.
Juryen for Star Wine List Norway 2025 bestod av Mikk Parre fra Tallin, Estland, Aase E. Jacobsen fra Aperitif, Norge, Stephen Wong MW fra Ontago, New Zealand og June Rodil MS fra Texas, USA.
Juryens vurdering oppsummeres på denne måten:
«Med en bemerkelsesverdig høy andel lange lister, er Norge hjem til en høy konsentrasjon av imponerende Burgund- og Champagne-vinkart. Juryen hadde mye å se og beundre. De beste vinprogrammene – i alle størrelser – er mer enn bare et stort antall samlerobjekter. Disse listene er tydelig kuratert av sommelierer som setter pris på den økende kompleksiteten til vin, og er utformet for å hjelpe kundene med å navigere gjennom det enorme mangfoldet.»
Norge er tredje stopp på verdensturneen for årets Star Wine List-kåringer som i dag dekker i alt 46 land over hele verden. Verdensfinalen finner sted i juni 2026, og alle de 10 gullvinnerne i den norske finalen er automatisk med i den globale utgaven. Det var slik Park Hotell Vossevangen vant den aller gjeveste prisen av alle i juni i år, nemlig Grand Prix og gull i tre kategorier.
Vinnerne (gull) og finalistene (sølv) i Star Wine List Norway 2025
Beste store vinkart > 600 viner: Park Hotel Vossevangen, Voss
«Antallet lange vinlister i Norge er ekstremt høyt, i likhet med kvaliteten på konkurransen blant disse finalistene, som representerer det beste av det beste. Denne vinlisten er virkelig den aller beste og definitiv verdensklasse.» Aase E. Jacobsen
Andre finalister:
Grand Café & Vinkjeller, Oslo
Hallingstuene, Geilo
Happolati, Oslo
Hos Moi, Kristiansand
Hotel Bristol, Oslo
Kolonialen Bislett, Oslo
Mon Oncle, Oslo
Plah, Oslo
Smag & Behag Kristiansand, Kristiansand
Speilsalen at Britannia Hotel, Trondheim
Vinland, Oslo
Vino Bar Ålesund, Ålesund
Beste mellomstore vinkart 200-600 viner:
Bellies, Stavanger
«Dette er en produsentdrevet liste med en sterk fortelling, som tilbyr skatter for tradisjonelle vinelskere samt spennende oppdagelser fra kommende stjerner og forkjempere for lavintervensjonsvinproduksjon.» Mikk Parre
Andre finalister:
Brasserie Coucou, Oslo
Hyde, Oslo
Kolonihagen Frogner, Oslo
Le Benjamin, Oslo
Mantra by Mr India, Oslo
Oh Dear, Oslo
Spiseriet Stavanger, Stavanger
Spontan, Trondheim
Territoriet, Oslo
Varemottaket, Oslo
Beste lille vinkart < 200 viner Zarathustra Meyhane, Oslo
«Et dristig og særegent fokus som sømløst utfyller det overordnede konseptet. Den balanserer klassikere fra kjente regioner med spennende, utenfor allfarvei-valg for den eventyrlystne vinelskeren.» Mikk Parre
Andre finalister:
Allmuen Bistro, Bergen
Eero Restaurant, Oslo
Fat City, Oslo
Jest, Bergen
La Recette, Kristiansand
Lasarett Vinbar, Oslo
Liminal, Oslo
Madonna, Oslo
Beste musserende vin-kart
Speilsalen at Britannia Hotel, Trondheim
«Denne restauranten er blant de mest elegante i Norge, og listen over musserende viner gjenspeiler dette. Kurateringen og antallet viner er utvilsomt i verdensklasse.» Aase E. Jacobsen
Andre finalister:
Arakataka, Oslo
Hos Moi, Kristiansand
Hyde, Oslo
Kolonialen Bislett, Oslo
Mon Oncle, Oslo
Park Hotel Vossevangen, Voss
Vinland, Oslo
Vino Bar Ålesund, Ålesund
Beste vin-i-glass-kart Vinland, Oslo
«En glassliste som viser dedikert kuratering, samtidig som den tilbyr et stort utvalg av stille viner. Både klassikere og new wave-produsenter deler siden, og spenner over ferske oppdagelser og modne årganger. Utvalget vier oppmerksomhet også til regioner utenfor Europa . Dette vinprogrammet er en stigende stjerne!» Stephen Wong MW
Andre finalister:
Frances Vinbar, Oslo
Grand Café & Vinkjeller, Oslo
Kastellet, Oslo
Kontrast, Oslo
Kork Vinbar & Scene, Rørvik
Lasarett Vinbar, Oslo
Norvald Vinbar, Stavanger
Park Hotel Vossevangen, Voss
Territoriet, Oslo
The Red Dot Wine Bar, Kristiansand
Vinsmak, Tromsø
Beste nykommer
Kombo, Trondheim
«En vakkert balansert vinliste som viser overraskende modenhet for et så friskt program. Bygget på et sterkt fundament, gleder den allerede både erfarne kjennere og vanlige vinelskere.» Mikk Parre
Andre finalister:
B VIN, Oslo
La Recette, Kristiansand
Stranden 30, Oslo
Wining, Oslo
Beste østerrikske vinkart
Happolati, Oslo
«Denne listen presenterer Østerrike mesterlig i et moderne lys, med fokus på fantastiske produsenter og tilbyr rikelig med modne hvitviner, samtidig som den introduserer vinelskere for gode østerrikske rødviner, musserende viner og oransjeviner. Denne er tydelig satt sammen av noen som forstår landets mangfoldige utvalg av stiler og regioner dypt.» Stephen Wong MW
Andre finalister:
Hermetikken Restaurant, Stavanger
Hos Moi, Kristiansand
Park Hotel Vossevangen, Voss
Plah, Oslo
Vinland, Oslo
Beste italienske vinkart:
Vino Bar Ålesund, Ålesund
«Italienske viner er høyt elsket i Norge, og flere lister dekker landet godt blant årets finalister. Vinnerlisten går utover det vanlige, med bredere representasjon på tvers av farger og stiler, inkludert gode funn fra mindre kjente navn. Den gir utmerkede utforskningsmuligheter og et spennende syn på Italia!» Stephen Wong MW
Andre finalister:
Gaffel & Karaffel, Stavanger
Gaustablikk, Rjukan
Grand Café & Vinkjeller, Oslo
Hotel Bristol, Oslo
Kolonialen Bislett, Oslo
Park Hotel Vossevangen, Voss
Smag & Behag Kristiansand, Kristiansand
Speilsalen at Britannia Hotel, Trondheim
Vinland, Oslo
Vinoteket, Oslo
Beste bærekraftige vinkart:
Restaurant K2, Stavanger
«Denne vinneren har bærekraft i sitt DNA, med konseptet allerede innebygd i planleggingsfasen. Det er en strategi som har gitt oss noe av den beste maten i Norge, og helt i teten av bærekraft.» Aase E. Jacobsen
Andre finalister:
Bellies, Stavanger
Buer Restaurant, Odda
Kontrast, Oslo
Pillefyken, Oslo
TempoTempo, Bergen
Juryens spesialpris:
Territoriet, Oslo
«Dette vinprogrammet har fått æren for å ha endret måten Norge drikker på. Dets bidrag til utviklingen av landets vinkultur kan ikke undervurderes, og vi er stolte av å feire dets vedvarende forpliktelse til en sterk etos om å gjøre god vin tilgjengelig – og det fantastiske utvalget av glass.» Stephen Wong MW
Andre finalister:
Arakataka, Oslo
Glime Restaurant, Hardanger Fjord
Kolonialen Bislett, Oslo
Kolonihagen Frogner, Oslo
Vianvang, Vågå
Vinland, Oslo