Verdens beste vinkart: Park Hotel Vossevangen
Foto: (Star Wine List/Anna Stöcher)

Verdens beste vinkart: Park Hotel Vossevangen

Star Wine list gir Park Hotel Vossevangen tre gull, inkludert Grand Prix som er den høyeste utmerkelsen. Ingen har bedre vintilbud enn vinkjelleren på Voss. Men Vinland i Oslo er også kommet med i verdensteten.
18 Juni 2025 - 14:35

Det er Park Hotel Vossevangen sin vinkjeller med 7000 ulike viner som kaprer gull i tre kategorier, Best By the Glass List, Best Long List og konkurransens toppris: Grand Prix. Det betyr tre av 10 mulige gull i denne svært så prestisjetunge vinkartkonkurransen.

Jurymedlem Toru Takamatsu MS uttaler at Park Hotel Vossevangens vinliste er så interessant at en vinelsker vil bruke hele måltidet på å lese de 566 sidene.

Robert R. R. Johansen (tv) og Reidar R. R. Johansen da de fikk utmerkelsen The World's Best Wine Lists Awards 2024 Foto: Park Hotel Vossevangen

Mens det er tvillingbrødrene Reidar og Robert R. Johansen som har ansvaret for vinkjelleren på Voss i dag, var Francesco Marzola ansvarlig i fem år og den som lærte opp de to vossingene.

Francesco har i dag en stor vinkjeller i den tidligere amerikanske ambassaden i Oslo, og arbeidet han har nedlagt her, sikret ham og Vinland en utmerkelse i form av beste nykommerliste.

- Det er vanskelig å forstå at dette stedet åpnet for bare ett år siden med et så mangfoldig utvalg, bemerket Toru Takamatsu.

Det betyr altså fire av 10 mulige priser til Norge. Og en bedre måte å gi oppmerksomhet til det unike utvalget av vin på norske restauranter, skal vi lete lenge etter.

De andre prisene gikk til Grimal, København (beste korte liste), Inddee, Bangkok (beste middels lange liste) Coqodaq, New York City (beste musserende liste), Chambers, New York City (beste bærekaftige liste), Chi-Fu, Osaka (beste østerrikske liste) og Dovetale, London (beste California-liste).

- Å studere disse fantastiske samlingene rundt omkring i verden er en påminnelse om vinens evne til å krysse kulturer og språk, sier jurymedlem Stephen Wong MW.

Også med i juryen for den internasjonale finalen var Heidi Mäkinen MW og Valeria Gamper (Best Sommelier of the Americas 2022, ASI).

Her kan du se hvilke restauranter som hadde kvalifisert seg i de 10 ulike kategoriene 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her