Stekt breiflabb med peppersaus og semulepudding med bærkompott

Askeonsdag er feilaktig blitt brukt om onsdagen før skjærtorsdag, men er egentlig onsdagen i fastetiden (fastelavnen). Kvelden før skjærtorsdag ble fra gammelt av regnet som en av årets farlige dager, og man ble oppfordret til å holde seg innendørs. Hvis man allikevel måtte bevege seg ut, kunne man beskytte seg mot onde krefter ved hjelp av kors og stål. Vi satser på at fisk og en Valpolicella Classico holder oss kvikke.

Stekt breiflabb med peppersaus
4 porsjoner
800 g breiflabbfilet
smør eller olje til steking
salt og nykvernet pepper
Saus
1 løk
2 røde paprikaer
1 sjalottløk
2 ss olivenolje
2 ss cognac
1 dl hvitvin
3 dl fiskekraft
4 dl fløte
3 ts blandet pepper, svart/grønn/rød
3 ss persille
salt

Skjær fisken i passe porsjonsstykker som saltes og pepres lett. Stek fisken gylden i olje eller smør.

Saus:
Kutt løk og paprika i terninger. Varm oljen i en kasserolle, og stek hakket sammen med pepper blandingen til løken er blank. Ta kjelen fra komfyren, hell på Cognac og tenn på. Når flammene fra brennevinet roer seg, heller du over hvitvin. Kokes inn til en fjerdepart. Tilsett fløte og fiskekraft/buljong og kok videre til sausen begynner å tykne. Jevn evt. med litt maisenna. Smak til med salt og pyntes med finhakket persille rett før servering. Server med kokte poteter, dampet vårløk og broccoli.

Drikkeforslag:
Valpolicella Classico Villa Borghetti 1998, Veneto (Pasqua) kr 89,50 (varenr 3583, basisutvalget). En vin med dyp rød farge, kirsebærpreget fruktighet med elementer av tørket frukt og krydder.

Semulepudding med bærkompott
8 dl melk
2 dl kremfløte
90 g semulegryn
ca 30 mandler
2 ss sukker
1 egg

Kompott
2 dl vann
120 g sukker
480 g bær (gjerne fra fryseren)
saft av 1 sitron
evt. litt maisenna til jevning

Skåld mandler, og mal de fint. Kok opp melk og fløte, og dryss i semulegryn under stadig omrøring. Tilsett malte mandler og sukker. La grøten koke under lokk ved svak varme i ca 10 min. Rør forsiktig av og til så den ikke fester seg i bunnen. Avkjøles i ca 15 min. Rør deretter inn egget, og hell massen over i en serveringsbolle eller porsjonsformer. Dekk til med lokk, og la avkjøle.

Bærkompott:
Bland sukker og vann i en kjele, og kok opp. Jevn evnt. med maisenna utrørt med vann. Kok opp og avkjøl. Bland forsiktig bærene i sukkerlaken, og smak til med sitronsaft.

Drikkeforslag:
Dessertvin eller søt hvitvin uten for mye syre gjerne alkoholsterk.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen