Stekt breiflabb med peppersaus og semulepudding med bærkompott

Askeonsdag er feilaktig blitt brukt om onsdagen før skjærtorsdag, men er egentlig onsdagen i fastetiden (fastelavnen). Kvelden før skjærtorsdag ble fra gammelt av regnet som en av årets farlige dager, og man ble oppfordret til å holde seg innendørs. Hvis
Redaksjonen
01 April 2001 - 14:56

Stekt breiflabb med peppersaus
4 porsjoner
800 g breiflabbfilet
smør eller olje til steking
salt og nykvernet pepper
Saus
1 løk
2 røde paprikaer
1 sjalottløk
2 ss olivenolje
2 ss cognac
1 dl hvitvin
3 dl fiskekraft
4 dl fløte
3 ts blandet pepper, svart/grønn/rød
3 ss persille
salt

Skjær fisken i passe porsjonsstykker som saltes og pepres lett. Stek fisken gylden i olje eller smør.

Saus:
Kutt løk og paprika i terninger. Varm oljen i en kasserolle, og stek hakket sammen med pepper blandingen til løken er blank. Ta kjelen fra komfyren, hell på Cognac og tenn på. Når flammene fra brennevinet roer seg, heller du over hvitvin. Kokes inn til en fjerdepart. Tilsett fløte og fiskekraft/buljong og kok videre til sausen begynner å tykne. Jevn evt. med litt maisenna. Smak til med salt og pyntes med finhakket persille rett før servering. Server med kokte poteter, dampet vårløk og broccoli.

Drikkeforslag:
Valpolicella Classico Villa Borghetti 1998, Veneto (Pasqua) kr 89,50 (varenr 3583, basisutvalget). En vin med dyp rød farge, kirsebærpreget fruktighet med elementer av tørket frukt og krydder.

Semulepudding med bærkompott
8 dl melk
2 dl kremfløte
90 g semulegryn
ca 30 mandler
2 ss sukker
1 egg

Kompott
2 dl vann
120 g sukker
480 g bær (gjerne fra fryseren)
saft av 1 sitron
evt. litt maisenna til jevning

Skåld mandler, og mal de fint. Kok opp melk og fløte, og dryss i semulegryn under stadig omrøring. Tilsett malte mandler og sukker. La grøten koke under lokk ved svak varme i ca 10 min. Rør forsiktig av og til så den ikke fester seg i bunnen. Avkjøles i ca 15 min. Rør deretter inn egget, og hell massen over i en serveringsbolle eller porsjonsformer. Dekk til med lokk, og la avkjøle.

Bærkompott:
Bland sukker og vann i en kjele, og kok opp. Jevn evnt. med maisenna utrørt med vann. Kok opp og avkjøl. Bland forsiktig bærene i sukkerlaken, og smak til med sitronsaft.

Drikkeforslag:
Dessertvin eller søt hvitvin uten for mye syre gjerne alkoholsterk.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her