Stengt umiddelbart

Mange serveringssteder i Oslo har fått besøk av Mattilsynet de siste ukene. Flere steder ble stengt umiddelbart.

Det er helsefare som er årsaken. Mattilsynet kom på uanmeldte besøk.
 
Flere restauranter og gatekjøkken har blitt nektet å selge kjøttvarer. Disse hadde kjøtt som hadde gått ut på dato ut på dato, eller manglet merking og datostempling. Mattilsynets kjøttpoliti har også avslørt kjøkken fulle av mugg.
 
Kampanje
Kontrollene er en del av Mattilsynets omfattende kjøttkampanje. Her sjekker tilsynet rutiner rundt merking og sporbarhet av kjøttvarer ved Oslos serveringssteder.
 
- Vi synes det er skuffende at også anerkjente restauranter ikke lever opp til regelverket om sporbarhet. Dette er ikke komplisert. Vi ser merking og sporbarhet som viktig for folkehelsen i tilfelle det skulle oppstå ett eller annet. Men vi ser også på hygiene og andre ting samtidig, og det er avdekket mye som er helt uakseptabelt, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Christoffer Nielsen til aftenposten.no.
 
Seks hundre kilo
I Torggata ble et av de mest graverende tilfellene avdekket. På kjøkkenet til Mediterranean Grill fant Mattilsynet over 600 kilo umerket kjøtt i skitne plastkasser. I tillegg lå det et tykt lag av mugg i gatekjøkkenet, og skjærefjøler og personalvask var møkkete.
 
Stengt på dagen
Stedet ble stengt på dagen fordi kontrollørene mente matserveringen innebar helsefare. Først to uker etter kontrollen kunne Mediterranean Grill igjen servere pizza og kebab i nattmatstrøket Torggata. Gatekjøkkenet er nå godkjent. 
 
Mattilsynet mener serveringssteder må tilpasse seg reglene om merking av kjøtt. Grunnen til at alle kjøttvarer skal være sporbare, er at man raskt skal kunne finne ut hvor kjøttet stammer fra og hvem som er leverandør hvis noen blir matforgiftet. I tillegg fører slik kontroll til bedre matsikkerhet.
 
Mattilsynet kommer også i ukene fremover til å kontrollere Oslo-restauranter for å avdekke salg og servering av umerket og tvilsomt kjøtt.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen