Ukens vin
Denne supre vinen finnes i et polutsalg nær deg

Denne supre vinen finnes i et polutsalg nær deg

For 150 kroner får du en leskende smak av italiensk fjellheim.
Aase E. Jacobsen
24 April 2018 - 13:45

Nino Negri Rosso di Valtellina 2016 er saftig og leskende med herlig preg av søte og bitre urter, som minner litt om hostesaft i aromaene, bare lysere. Den er god og fruktig i munnen og avslutter med et lett bitt. Topp følge til lam, pasta, lyst kjøtt, spekemat og koldtbord.

Den er en veldig god representant for nebbiolo fra Valtellina i Lombardia, en av de kjøligste og nordligste kildene for denne varmekjære druen.

Utsikt over Valtellina som ligger helt på grensen til Sveits. Foto: BrasilNut1

Valtellina gir derfor en litt annen nebbiolostil enn i nabofylket Piemonte. Vinene er forholdsvis sjeldne all den tid området er svært begrenset med bare 1200 hektar totalt, og den beste halvparten dyrkes i ytterst utilgjengelige vinmarker i de bratte fjellsidene. Nino Negri er en av de eldste, men også største produsentene her, med i alt 31 hektar. Ukens vin er laveste nivå for Valtellinas viner og et resultat av kort tid med skallene under gjæringen – derav den lyse fargen – samt kort opphold i store velbrukte fat.

Nino Negri er representert med flere viner herfra. Deriblant fra to av de til sammen fem cru-ene, Grumello Sassorosso Valtellina Superiore 2013  og  Inferno Valtellina Superiore 2014. Nino Negri holder til innenfor grensene til dette siste cru-et som for øvrig er det aller minste og hvor de har i alt 11 hektar. Av disse to er Inferno den fasteste, men begge har den samme leskende og parfymerte fruktige karakteren og Valtellina-nebbioloens typiske mykere tanninstruktur.

Sforzato di Valtellina er den mest karakteristiske vinstilen fra Valtellina. Den er laget av tørkete druer, slik vi kjenner det fra amarone, men altså av nebbiolo. Det gir en annen karakter med lavere alkohol enn amarone (14,5 prosent mot 16-17) og mindre svulstig, men likevel potent vinstil med klart preg av kirsebærskall, krydder og mer markante tanniner enn for øvrig Valtellina-vin. Særlig 5 Stelle Sfursat 2013, men også Sfursat Valtellina 2015 er viner som lagrer veldig godt. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her